IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в запасите от суров петрол в САЩ подкрепи цените*

Цените на суровината бяха стабилизирани и от по-слабия щатски долар

10:23 | 30.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът отново поскъпва след одобрението на пакета от фискални помощи в САЩ и спада на запасите от суров петрол, които вдигнаха цените, предаде Ройтерс.

Сортът Брент поскъпва с 0,74% до 51,61 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,85% до 48,42 долара за барел.*

„Цените на петрола бяха стабилизирани от по-слабия щатски долар, като накрая намериха подкрепа и в данните за запасите на черно злато“, коментира Стивън Инес, главен световен пазарен стратег в Axi.

„Тази сутрин Американският петролен институт отчете много по-голям спад спрямо очакванията за запасите на суров петрол за седмицата, приключваща на 25 декември“, заяви брокерът.

Запасите от суров петрол са паднали с 4,8 милиона барела миналата седмица до около 492,9 милиона барела, надхвърляйки очакванията на анализаторите в анкета на Ройтерс за понижение от 2,6 милиона барела.

Междувременно доларът падна до най-ниското си ниво от повече от две години спрямо еврото, тъй като търгуващите с валута поддържаха залози, че все още има вероятност за допълнителна финансова помощ в САЩ.

Камарата на представителите на САЩ, ръководена от демократите, реши да отговори на искането на президента Доналд Тръмп за увеличаване на директните плащания за засегнатите от пандемията американци до 2 хил. долара.

Цените на петрола се очаква да продължават да се покачват, тъй като програмите за ваксинация по целия свят започват през следващата година, което позволява на страните да облекчат ограниченията за движение и бизнес.

Въпреки това в краткосрочен план продължаващите тревоги около коронавируса вероятно ще ограничат ръстовете.

Търсенето на горива през следващите години може да остане по-слабо дори след пандемията, тъй като страните се стремят да ограничат емисиите, за да забавят изменението на климата. Големите петролни компании като BP и Total публикуваха прогнози, които включват сценарии, при които глобалното търсене на петрол може да е достигнало своя връх през 2019 г.

Срещата на 4 януари на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзници, включително Русия, група, известна като ОПЕК +, също се очертава като ключова за пазара.

Групата отново повишава производството след рекордното намаляване на добива на петрол, направено през тази година в подкрепа на пазара. Очаква се производителките да увеличат добива с 500 000 барела на ден през януари, а Русия подкрепя още едно увеличение със същото количество през февруари.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още