IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровият петрол поскъпва в петък, но се насочва към седмичен спад*

Пазарът все още преминава през затруднения на фона на влошаващата се картина на търсенето в САЩ, обясни анализатор

10:05 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол поскъпва в петък, но се насочва към отбелязването на седмично понижение, докато доказателствата, че забавянето на световната икономика ще свие търсенето нарастват, а инвеститорите преценяват перспективите, пише Bloomberg,

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,80%, или 0,75 долара, до 94,87 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,90%, или 0,80 долара, до 89,34 долара за барел.

петрл петрл

Тази седмица Брент и WTI изтриват по съответно около 9% и 10% от стойността си.

Данните в САЩ показаха, че търсенето на бензин в страната е намаляло, докато запасите на петрол са нараснали. Понижението е отбелязано, въпреки че по-рано тази седмица Саудитска Арабия увеличи предлагането, а Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, предупреди за оскъден останал свободен капацитет.

След като през първите пет месеца на годината "черното злато" поскъпна значително, в последните седмици цената на суровината обърна тенденцията. Инвеститорите се опасяват, че световна икономическа рецесия ще свие търсенето, като страховете се засилват от войната в Украйна, мерките против коронавируса в Китай и паричното затягане на Федералния резерв на САЩ.

"Пазарът все още преминава през затруднения на фона на влошаващата се картина на търсенето в САЩ, докато натискът върху капацитета за рафиниране намалява значително", обясни Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Затягането на паричната политика от централните банки също притеснява инвеститорите. Ден по-рано Английската централна банка (АЦБ) одобри най-голямото лихвено повишение от 27 години насам, като предупреди, че британската икономика може да изпадне в рецесия през четвъртото тримесечие на годината.

*Към 09:51 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още