Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Световното производство на пшеница се очаква да намалее за първи път от 4 години

Фючърсите поскъпват след прогнозата, че производството в Украйна ще намалее с над една трета

Световното производство на пшеница се очаква да намалее за първи път от 4 години

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Световното производство на пшеница вероятно ще намалее за първи път от четири години, сочат внимателно наблюдавани прогнози на американското правителство за предстоящия сезон. Те потвърждават очакванията за още по-голямо затягане на предлагането и ускоряване на инфлацията при храните, пише Financial Times.

Цената на пшеницата нарасна, след като американското министерство на земеделието публикува първите си световни прогнози за сезон 2022-2023 г. в четвъртък. След това фючърсите върху новата реколта с доставка за септември, търгувани в Чикаго, поскъпнаха до 12 долара за бушел, което е ръст с 8% спрямо седмица по-рано, след което леко поевтиняха. Фючърсите върху пшеницата на Euronext се търгуваха при двумесечен връх от 411,50 евро за тон.

Търговци на жито, хранителни компании и правителства следят внимателно предлагането, след като нашествието на Русия в Украйна удари земеделието в страната, която е сред петте водещи износители на пшеница в света.

Американското земеделско министерство прогнозира, че производството на пшеница в Украйна ще намалее с повече от очакваните 35% спрямо година по-рано до 21,5 млн. тона.

Още по темата
От министерството прогнозират, че общото световно производство на пшеница през 2022-2023 г. ще достигне 774,8 млн. тона, което е първи спад от сезон 2018-2019 г. Световните буферни запаси се очаква да достигнат 267 млн. тона, понижение за втора поредна година и най-ниското ниво от шест години насам.

Войната в Украйна показа взаимносвързания характер и нестабилността на земеделските системи със сериозни последици за продоволствената сигурност, съобщи Световната продоволствена програма на ООН. Броят на хората, които са изправени пред остра хранителна несигурност, е достигнал рекордните 193 млн. през 2021 г., сочат данните на програмата.

Очакванията на САЩ за предлагането и ръстът на цените на пшеницата в четвъртък показаха, че инфлацията при храните продължава в момент, когато индексът за цените на храните на Службата на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) вече достигна рекордни върхове.

Производството на пшеница в Китай, който е най-големият производител в света, се очаква да намалее с 1,4% до 135 млн. тона, съобщи американското министерство на земеделието. Очакванията са за лек спад на производството и в други значими износители като ЕС, Аржентина и Австралия.

Необичайно сухото и горещо време повиши опасенията за по-малките реколти в страни производители като Франция и Индия, а сушата в САЩ и Канада също тревожи фермерите, казват анализатори. „Светът се нуждае от добро време в цял свят, но не го получаваме“, коментира Мат Амерман, брокер за суровините в StoneX.

Американското министерство на земеделието обаче прогнозира, че производството в Канада ще се възстанови след горещото време миналата година. Производството в САЩ, които са водещ износител, се очаква да нарасне с 5%, тъй като ръст при засятата през пролетта пшеница компенсира очакван спад при предстоящото прибиране на зимната реколта.

Министерството прогнозира, че руското производство ще достигне 80 млн. тона, доста по-малко от собствената оценка на Москва за 87 млн. тона и пазарната консенсусна прогноза за около 85 млн. тона.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Секторът за добив на литий се нуждае от 42 млрд. долара, за да заобиколи Китай