Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

България - част от общоевропейска тенденция за раздробяване на парламентаризма

Изборите във Франция усложниха политическия пейзаж, каза проф. д-р Димитър Веселинов

България - част от общоевропейска тенденция за раздробяване на парламентаризма

Снимка: Bloomberg

Раздробяване на парламентаризма и на парламентите - това е една обща тенденция, която се случи и в България и която виждаме и във Франция. Това каза проф. д-р Димитър Веселинов, преподавател в СУ "Св.Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има общоевропейска тенденция, която се случи в България, а бе потвърдена и във Франция. Ние сме един пълноценен в политически аспект член на ЕС. Едни и същи неща стават, и в Българи, и в останалата част от ЕС - раздробяване на парламентаризма и на парламентите", каза събеседникът.

Той коментира изборните резултати от парламентарните избори във Франция и какви са последствията, които можем да очакваме. По думите му „макронизмът“ побеждава, например, в западната част на Париж, а в източната - левите убеждения. Победата на Меланшон в парламента може да се определи като "пирова". В тези избори взеха участие децата на благоденстващата демокрация и те залитат в крайно десни или крайно леви идеи. 

Още по темата

Част от коментарите на събитията във Франция след втория тур на изборите бяха, че за Макрон е настъпила "черна неделя", каза гостът. "Не съм съгласен, защото се запазва лявоцентристката ориентация, но идването на Меланшон, със своя нов екологичен социален съюз, също показа, че имаме и лявоцентристка ориентация".

"Но победата на Меланшон е по-скоро "пирова", защото негова цел бе да стане министър-председател", каза Веселинов. По думите му гласоподавателите са се произнесли, че тези партии могат да имат самостоятелен живот в парламента, защото броят на депутатите им позволява да направят самостоятелни парламентарни групи.

Във френското общество резултатите след тези избори ще бъдат усложняване на политическия пейзаж, защото за Макрон ще бъде трудно да проведе в голяма част от своята амбициозна програма. Няма да може да направи значителна реформа във вътрешната си политика - пенсионната реформа ще е трудна, ще трябва да се замисли и за миграцията. За сметка на това ще има пълна свобода да провежда европейската си политика.  

"В тези избори взеха участие децата на благоденстващата демокрация. Демократичният процес е изключително еволюирал и тези деца, които са се възползвали от тези блага на демокрацията, отиват в крайно десни или крайно леви идеи. Този демократизъм таи опасност да доведе до крайности и залитания на махалото - крайно в ляво или крайно в дясно. Много е важно и че има и много голям процент въздържали се". 

Това наказателен вот ли е и с какво Макрон го заслужи? Какви компромиси се ще наложи да направи Макрон? Какво представлява т.нар. френско предложение за решаване на проблемите със Северна Македония и какво трябва да бъде нашето отношение към него?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
Gocho до: Momchil_Matev
преди 1 седмица
То по ония времена фрасетата не са били по различни ,не можеш им фана бройката на правителствата от 3-тата република ,особено пък след ПСВ
0
 
4
 
1
преди 1 седмица
Специално в България ние това сме го измислили и не ни е за първи път. Преди стотина години сме имали т.нар. Сговористки правителства, които горе-долу това са представлявали - интересчийски управления.

Още от Свят
Битките в Украйна се местят в Донецк