IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия гони американски дипломати

Ходът е предприет в отговор на решението на Вашингтон да изгони руски дипломати от постоянната мисия на ООН

21:22 | 23.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Eric Lee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Русия уведоми САЩ в сряда, че ще изгони неуточнен брой американски дипломати в отговор на хода на Вашингтон да изгони руски служители от постоянната мисия на ООН, съобщават агенция Интерфакс и Ройтерс.

Руското външно министерство информира още САЩ, че всякакви враждебни действия срещу Москва ще предизвикат решителен отговор.

Миналия месец Вашингтон съобщи, че е изгонил 12 руски дипломати в ООН по съображения за националната сигурност, определяйки ги като „агенти на разузнаването“.

Според Интерфакс руското външно министерство е връчило на високопоставен американски дипломат в Москва списък с хора, които трябва да напуснат „в отговор на изгонването от Вашингтон на дипломати от постоянната мисия на ООН в Ню Йорк“.

Агенцията не уточнява колко души са засегнати или кога ще трябва да напуснат.

„Американската страна беше уведомена много категорично, че всякакви враждебни американски действия срещу Русия ще предизвикат решителен и сравним отговор“, пише Интерфакс.

Ходът беше предприет, докато САЩ и съюзниците им обмислят допълнителни санкции срещу Русия заради нашествието ѝ в Украйна.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че не е бил уведомен за престоящото изгонване на дипломати. 

"Смятаме, че готови, отворени линии за комуникация са необходими, особено във времена на повишено напрежение, особено във времена на конфликт", заяви той на брифинг. 

Съществуващите ограничения за броя н американските дипломати, които имат право да работят в Москва, означават, че "не ни е останало много за даване от гледна точка на способността ни да продължим с функциониращо посолство..., ако има още ограничения за служителите", допълни Прайс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още