IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц, Макрон и Драги: Искаме Украйна в ЕС

Очаква се в петък Европейската комисия да даде препоръка за това дали нападнатата страна може да получи статут на кандидат-член

17:54 | 16.06.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/SERGEY DOLZHENKO</p>

Снимка:  EPA/SERGEY DOLZHENKO

Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Марио Драги подкрепиха усилията на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, като по този начин дадоха тласък на усилията ѝ и показаха подкрепата си за стремежа на страната да отблъсне руската инвазия

Лидерите на трите най-големи икономики в ЕС осъдиха нападенията на Русия и призоваха за разследване на предполагаемите военни престъпления в четвъртък след съвместно посещение в Киев. Към тях се присъедини румънският президент Клаус Йоханис като представител на източната част на блока, формирайки по-този начин делегацията с най-високо ниво на влияние, която посети Киев, откакто Русия нахлу в страната в края на февруари.

„Европа е на ваша страна и ще остане такава, докато не постигнем победа", заяви Макрон след съвместна среща с украинския президент Зеленски, съобщи Ройтерс. „И четиримата подкрепяме статута на незабавен кандидат за членство".

ЕС ще предостави пътна карта за Украйна, която ще вземе предвид положението на други кандидати за членство на Балканите и в съседна Молдова, каза Макрон. Европейската комисия планира да представи препоръка по този въпрос този петък, а решението трябва да бъде взето с единодушие, вероятно на срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни в Брюксел. Френският президент добави, че Франция ще достави още шест оръдия Caesar в допълнение към 12-те, които вече са предадени на украинската армия.

„Германия е за положително решение в полза на Украйна. Това се отнася и за Молдова", заяви Олаф Шолц на пресконференция в украинската столица Киев в четвъртък. „Украйна принадлежи към европейското семейство", предава Ройтерс.

Шолц увери Украйна, че страната му ще продължи да доставя оръжие, но не пое нови конкретни ангажименти. „Подкрепяме Украйна и с доставка на оръжие и ще продължим да го правим, докато Украйна се нуждае от нашата подкрепа", каза той. 

„В момента обучаваме украинските военни на най-модерните оръжия - гаубица 2000 и зенитно-ракетни системи Gepard", каза той. Освен това той заяви, че се е съгласил да достави модерната система за противовъздушна отбрана Iris-T, „която може да защити цял голям град от въздушни нападения", и специалния радар Cobra. Шолц спомена и за тристранните преговори със САЩ и Обединеното кралство, в резултат на които Украйна получи множество ракетни установки. „Германия оказва огромна подкрепа на Киев", заключи канцлерът.

Италия иска Украйна в Европейския съюз, заяви от своя италианският премиер Марио Драги на пресконференцията след проведената днес в Киев среща между него, Макрон, Шолц, румънския президент Клаус Йоханис и украинския лидер Володимир Зеленски.

„Най-важното послание от нашата визита, е, че Италия иска Украйна в ЕС. Италия иска Украйна да има статут на кандидат за членство и ще запази тази своя позиция на предстоящия Европейски съвет", заяви Драги.

„Зеленски знае, че еврочленството не е на една крачка разстояние, че има път, който трябва да се извърви", допълни Драги. Той добави, че ЕС иска мир в конфликта в Украйна, но Киев трябва да бъде способен да се защитава от агресията на Москва.

„В Ирпин почувствах и ужас, и надеждата, надежда за възстановяването и за бъдещето", заяви още Драги, припомняйки, че по-рано днес тримата западни лидери и Йоханис бяха в град Ирпин, в околностите на Киев, превърнал се в един от символите на руската агресия в Украйна. „Ние сме днес тук за това, за да помогнем на Украйна да изгради отново бъдещето си. Ние искаме мир, но Украйна трябва да защитава себе си и Украйна трябва да избере мира, който тя иска, който тя смята за приемлив за нейния народ", подчерта Драги. "Едва тогава ще има траен мир", допълни той.

Той заяви, че разминирането на украинските пристанища ще отнеме две седмици. 

„Ще са нужни две седмици за разминиране на пристанищата. Реколтата ще дойде в края на септември и поредица от още по-спешни срокове ще ни доближат неизменно до драматична ситуация", предупреди Драги. "Трябва да създадем безопасни коридори за зърното и да избегнем катастрофа. Това е необходимо в най-висша степен", допълни той.

„Единственият начин е резолюция на ООН, регулираща корабоплаването в Черно море -  нещо, което досега Русия отказваше". Драги заяви още, че Италия ще подкрепи разследването на предполагаеми руски военни престъпления в Украйна. "Видяхме в Ирпин жестокостите, извършени от Русия в тази война, които ние осъждаме, без да се колебаем", каза Драги. "Даваме нашата пълна подкрепа за разследванията за военни престъпления", подчерта той.

Визитата на четиримата лидери, особено на тримата западни лидери, е била организирана в продължение на няколко седмици, отбелязва Ройтерс. Тримата западни лидери стигнаха до Украйна с влак, пътувайки 10 часа. Румънският президент се присъедини към тях на по-късен етап.

Ройтерс, както и френски и италиански медии припомнят, че и Макрон, и Драги, и Шолц бяха обект на критики заради техните позиции спрямо руския президент Владимир Путин, възприемани като прекалено уважителни.  Шолц, Макрон и Драги казват обаче, че са силни поддръжници на Украйна и че са предприели големи практически стъпки, за да намалят зависимостта на Европа от руска енергия и да намерят оръжия за подпомагане на Киев.

Преди да отидат в Киев за среща със Зеленски тримата западни лидери и румънският им колега посетиха Ирпин и видяха там цялото варварско измерение на войната в Украйна, отбелязва Франс прес. Там те видяха опожарени и разрушени блокове. На стената на разрушена кооперация се четеше на английски "Make Europe Not War" ("Правете Европа, а не война"). Макрон видя текста и  коментира надписа: "Това е добро послание (. . .) много е вълнуващо да го видим". 

Френският президент каза пред придружаващите го журналисти, че е видял "белезите на варварството" в "град, който е бил разрушен" от руските сили. "Руската армия беше спряна близо до няколко други градове, където са извършени масови убийства, където имаме първите следи от нещо, което представлява военни престъпления", допълни Макрон.

"Ще възстановим всичко", увери италианският премиер Марио Драги и добави, че руснаците "са разрушили детски градини, спортни игрища, но всичко ще бъде възстановено".

"Украинският град Ирпин, както и преди това Буча станаха символ на невъобразимата жестокост на руската война, на безсмислено насилие", написа Шолц в Twitter и допълни: "Бруталното разрушаване на този град отправя предупреждение: тази война трябва да спре".

Ирпин, разположен на северозападните подстъпи към Киев, бе арена на ожесточени сблъсъци между руснаците и украинците през първите дни от руското нашествие, започнало в края на февруари. Руската армия бързо пое контрола над този район и  го държа под контрол до края на март. Киев обвини тогава руските сили, че са извършвали в Ирпин военни престъпления, също и в съседни градове като Буча и Бородянка, след като след изтеглянето на руските войски там бяха открити стотици тела на цивилни. По случаите са образувани международни разследвания.

Очаква се в петък Европейската комисия да препоръча на Украйна да получи статут на кандидат за членство, твърдят запознати с плановете. Зелена светлина от страна на изпълнителния орган ще бъде важен знак за подкрепа, въпреки че процесът за членство в най-големия търговски блок в света е сложен и може да продължи десетилетия.

„Искаме мир, но Украйна трябва да се защитава сама и да може да избере мира, който иска и който смята за приемлив за своя народ", заяви Драги. „Само това ще бъде един дълготраен мир“, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Фашистка европа предпочита нацистка Укрия, вместо Турция, която кандидатства за ЕС вече триесе и кусур години. Краставите магарета през девет села се сдушват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Чучyло - мюсюлманите в Русия са между 9 и 10 милиона. Който иска навсякъде ще намери това като информация. И важното е, че те са си нормални руски граждани, а не талибански екстремисти като чaлмите в западна Европа. А кои искат да работят и правят бизнес в Русия - се видя в Петербург - гости от 144 държави, и това въпреки ИНДИВИДУАЛНАТА такса за участие от 16 000 евро. Прочети какво се случи с форумът на страните от Северна и Южна Америка, който се опита да организира Ръкуващият се с призраците.... провали се, защото мнозинството държави просто отказаха да участват !!! По същия начин миналата година на срещата на тихоокеанските държави, организаторите изобщо не поканиха САЩ !!! Реално вече почти никой не иска да прави бизнес с американците - това, че те се самонатрапват с изнудване и рекет е друга работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
bvg
преди 1 година
Любопитен съм какво ще стане, ако включат Украйна в един общ пакет с РСМ и Албания. Дали нашите *** ще се посерат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Украйна в ЕС значи. Досещам се на къде ще потекат еврофондовете. Няма да е към България. На срещата Зеленски сигурно им е показал чертежите, какъв дворец иска да му построят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 1 година
Слава украйна или там каквото е останало от нея.таварищ ***.. нещо кръвното ти е височко май. Още може не бой се. дяда путин ще се погрижи за това....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Даже не си на нивото на нокътя ми на кутрето на крака, копейниче, като ти чета глупостите :)))) руплата е тотално неконвертируема от месеци, никоя институция не я купува. Могат само да ти продадат. В момента е като лева преди 89та - уж струва 90 стотинки долара, ама е само за някои другари, реалната цена беше 3-5 лева. 0 познания, седни си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ако бях завършил НВУ Васил Левски като теб и аз щях да съм титан на мисълта , ама не съм . Не ме приеха . Тъй че , попивам мъдрост от споделените ти епистоларно сентенции ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 1 година
ти май се отказа да повтаряш до откат как зелената технология ще победи и се включи и ти в политиката. доста слабо, разбира се, както и другите ти изявления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 1 година
ти си безполезен и.ди.от, иначе нямаше да висиш ден и нощ тука. да се светна - руската рубла е най-добрата през последните 3 месеца и още ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Да, копейник, ИЗОЛАЦИЯ от целия цивилизован свят! Скоро може да търсите Еритрея да ви доставя жизненоважната за икономика и инфраструктурата технилогия. Всъщност много скоро ще разберете какво е да си срещу целия цивилизован и развит свят...докато не свършат резервните части... после като с хартията, дето се отложиха за наесен матурите! Скоро, само имайте търпение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още