IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирени отекнаха в Северно Косово, напрежението със Сърбия се покачва

От утре правителството на Косово започва пререгистрация на автомобилите, чиито номера са издадени в Сърбия, с косовски регистрационни номера

21:51 | 31.07.22 г. 2
<p>
	Сръбският президент Александър Вучич.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: EPA/БГНЕС

Сирени бяха чути в Митровица, Северно Косово, в неделя следобед, като местни медии съобщават за засилено присъствие на коли на спешна помощ в целия район.

Причините за напрежението не са известни.

Косовската полиция съобщи в неделя вечер, че е затворила граничните пунктове Бернят и Ярине за движение на автомобили заради пътни блокади. Другите гранични пунктове работят нормално, съобщава полицията.

Силите на реда не споменават за сирените и не предоставят повече подробности.

По-рано днес сръбският президент Александър Вучич заяви, че властите в Сърбия искат продължаване на валидността в Косово на автомобилните регистрационни номера с означение KS, което по думите му е неутрално, съобщават сайтът "Serbia posts English" и БТА.

Той добави, че "моли за мир" албанските представители в Косово и международната общност, но добави, че ако тази молба не бъде чута, все пак "Сърбия ще победи".

От 1 август правителството в Косово започва прилагането на решение за пререгистрация на автомобилите, чиито номера са издадени от Сърбия, с косовски регистрационни номера, носещи означение RKS (Република Косово).

На пресконференция в Белград днес Вучич каза, че иска да помоли всички, включително сърбите в Косово, да не правят нищо, което може да доведе до конфликт.

"Но аз моля представителите на могъщите и силни страни, които признаха независимостта на Косово, да вземат предвид международното право и ситуацията на място и да не позволяват на своите подопечни да предизвикат конфликт. Това е голямата ми молба. Ние ще се молим за мир и ще се стремим към мир", подчерта Вучич.

Той добави, че в противен случай "ние няма да се предадем и Сърбия ще победи".

"Ако те се осмелят да преследват сърби, да малтретират, да убиват сърби, Сърбия ще победи. Това е всичко, което имам да кажа", посочи Вучич.

Друго решение, чието прилагане ще започне, се отнася до издаването на документ за влизане и излизане, който Косово ще издава на всички сухопътни и въздушни гранични пунктове и който ще бъде валиден 90 дни, подобно на документа, който сръбските власти издават на косовските граждани, когато влизат в Сърбия, отбелязва сайтът.

В съобщение на косовското правителство от 29 юни се посочва, че пререгистрацията на автомобилите ще започне от 1 август и ще продължи до 30 септември.

През 2011 г. Косово и Сърбия постигнаха споразумение, съгласно което косовските власти ще издават регистрационни табели, обозначени с „RKS“ (Република Косово), или само „KS“ (Косово) като отстъпка спрямо отказа на Сърбия да признае бившата си провинция за държава, напомня сайтът "Болкън инсайт".

Този ход имаше за цел да насърчи сърбите в Северно Косово да започнат да използват номера, издадени от Косово. През 2016 г. Косово удължи валидността на номерата KS с още пет години и направи издадените от Сърбия регистрационни табели за косовските градове незаконни.

Въпреки това, в общините в северната част на Косово, където по-голямата част от населението е сръбско, винаги е било възможно да се управляват автомобили с регистрационни номера с означение KM (Косово и Метохия), издадени от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, което противоречи на Брюкселското споразумение, посочва  "Serbia posts English".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Сърбите са мекeрета кат рассияните , значи подписали споразумението в Брюксел , че ще се подменят регистрационните табели , ама са "моли за мир" и "Сърбия ще победи" ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Ами нали и Луганск и Донецк искали независимост :) Импа да се изкаже ... все пак е учител :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още