Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Технологии

Мария Габриел: Темата за киберсигурността ще е водеща за председателството

Достъпът до данни ще донесе конкретна полза за развитието на науката и индустрията, но и за обикновените хора, посочи еврокомисарят по цифровите технологии

Мария Габриел: Темата за киберсигурността ще е водеща за председателството

Мария Габриел, еврокомисар по цифровите технологии. Снимка: Европейска комисия

Темата за киберсигурността ще е водеща за българското председателство. Не става въпрос само за личните данни, а и за критичната инфраструктура, за здравеопазването – видяхме какво направи един вирус като WannaСry.

Това съобщи българският еврокомисар по цифровите технологии Мария Габриел пред БНТ.

Тя обясни, че са необходими много инвестиции, както и по-дълги лицензи – за 25 години.

“С помощта на суперкомпютрите много по-бързо ще бъдат разработвани лекарства, климатичните промени да се предвиждат максимално бързо, ще бъдат спасявани човешки животи”, каза Габриел.

Investor.bg припомня, че в деня на откриването на българското председателство на Европейския съюз (ЕС) Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще инвестира 1 млрд. евро съвместно с държавите членки за изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри от световна класа. Това ще е структура от високопроизводителни изчислителни технологии, която ще обхване всички желаещи страни членки.

Идеята е Европа да стане по-конкурентноспособна и независима, а европейските данни – защитени.

Още по темата

Мария Габриел посочи, че сред набелязаните цели са и повишаване на нивото на киберсигурност, ефективна борба с фалшивите новини и развитие на цифровата икономика и високотехнологичните производства с висока добавена стойност.

“Аз съм инициатор на това историческо решение, но работата е екипна и благодаря на всички, които допринасят за това”, подчерта еврокомисарят.

Според нея прилагането му ще донесе конкретна полза в развитието на науката и индустрията, но и за обикновените хора.

“Неслучайно искам те да са в центъра на всяка една от политиките в сферата на новите технологии. Суперкомпютърът означава много по-бързо да бъдат разработвани лекарства, медицината, ранното диагностициране и лечението да бъдат много по-персонално ориентирани", обясни Мария Габриел. "Означава много по-бързо да познаваме климатичните проблеми, да успеем да предвиждаме максимално бързо трусове, земетресения, така че да бъдат евакуирани на хората навреме и да бъдат спасени човешки животи. Означава определени производствени цикли да бъдат редуцирани – в областта на автомолибостроенето от 60 месеца можем да слезем на 24. Означава по-висока сигурност – в областта на киберсигурността много повече технологии за криптиранео, запазване на лични данни, много ранното установяване на подозрително поведение онлайн, което да позволи да бъдат избегнати широкомащабни атаки", допълни тя.

По думите ѝ специфичното в този проект е голямата полза за малките и средни предприятия.

“Бихме искали те да имат достъп до данните, така че да им позволим да иновират, да намират много по-бързо решения за предизвикателствата, пред които сме изправени като общество и като граждани”, допълни еврокомисарят.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Технологии
80 млн. европейци никога не са използвали интернет