IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei иска да се върне скоро на трона при смартфоните

Концернът отпадна от групата на първите пет производителя в Китай през последното тримесечие - за първи път от повече от седем години

10:03 | 18.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Председателят на Huawei Technologies заяви, че макар санкциите на САЩ да задушават бизнеса със смартфони, но концернът няма да се откаже от него и планира в крайна сметка да се върне на "трона" на индустрията.

През 2019 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обвини Huawei, че е заплаха за националната сигурност на страната, постави я в черен списък за износ и ѝ забрани достъп до важни технологии от американски произход, засягайки способността ѝ да проектира свои собствени чипове и достъпа ѝ до компоненти от външни доставчици.

„Всички знаят, че чиповете за смартфони се нуждаят от усъвършенствана технология в малък размер с ниска консумация на енергия. Huawei може да го проектира, но никой не може да ни помогне да го направим: заседнали сме", каза председателят на Huawei Гуо Пин в препис от скорошна сесия на въпроси и отговори с персонала, с който разполага Ройтерс. 

Според Гуо обаче проблемите може да бъдат решени.

„Huawei ще продължи да съществува в областта на мобилните телефони и с непрекъснатото ни напредване в производството на чипове в крайна сметка ще си върнем трона в индустрията“, каза той.

Huawei, някога най-големият доставчик на смартфони в света, отпадна от групата на първите пет производителя в Китай през последното тримесечие за първи път от повече от седем години, става ясно от данни на анализаторската компания Canalys.

През ноември Huawei разпродаде бизнеса си със смартфоните от по-нисък клас Honor - ход, целящ да поддържа бизнеса жив.

Приходите на Huawei спаднаха с 29% през първата половина на тази година, което е най-високият спад досега, а приходите от нейното подразделение за потребителския бизнес, кояйо включва и смартфоните, се понижиха с 47% до 135,7 милиарда юана (21 милиарда долара).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още