IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отправиха официални обвинения срещу Huawei

Китайската компания е обвинена в нарушаване на санкциите срещу Иран и в кражба на технологии

09:39 | 29.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съединените щати отправиха криминални обвинения към китайската компания Huawei Technologies, с което ускоряват битката си с най-големия производител на телекомуникационно оборудване. Всичко това се случва дни преди следващия кръг от търговските преговори между Вашингтон и Пекин, предава Ройтерс.

Министерството на правосъдието на САЩ обвини Huawei и нейния главен финансов директор Мън Уанджоу за действия, довели до нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран чрез извършването на бизнес в Техеран през друга копмпания, която Huawei се е опитала да скрие.

В отделен случай Министерството на правосъдието посочва, че Huawei е откраднала технологии за роботика от T-Mobile US. Huawei твърди, че двете компании са решили спора си още през 2017 г.

Мън Уанджоу, дъщерята на основателя на Huawei, беше арестувана във Ванкувър на 1 декември. Китай след това задържа двама канадци поради опасения за националната сигурност.

Мън, която беше пусната под гаранция, трябва да се появи в канадския съд във вторник, за да обсъди промените в гаранционните си условия. Канадската телевизия CBC обяви, позовавайки се на данни на Канадското министерство на правосъдието, че Канада е получила официално искане за екстрадиция от САЩ.

Китайското министерство на външните работи изрази “голямото си притеснение” от обвиненията и призова Съединените щати да оттеглят искането за екстрадиция и “безпричинния натиск” върху китайски компании. Huawei не е отговорила на запитванията за коментар.

Американският търговски секретар Уилбър Рос посоча, че обвиненията са “напълно отделно” от търговските преговори. И въпреки това развитието вероятно ще повлияе на разговорите между Пекин и Вашингтон тази седмица, които са част от планирания опит за отслабване на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

Съгласно канадските закони Министерство на правосъдието ще има 30 дни от получаването на искане за екстрадиция, за да вземе решение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още