IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След пето поредно тримесечие на загуба Ericsson вижда признаци за възстановяване

Компанията преживява голямо преструктуриране, за да се справи с проблемите си

14:20 | 31.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson отчете по-голяма загуба за четвъртото тримесечие от очакваното. Освен това заяви, че очаква китайският пазар да продължава да бележи спад, което попарва надеждите за всякакво краткосрочно възстановяване на борещата се с проблеми компания, предава Ройтерс.

Шведската фирма направи значителни съкращения на разходите и замени голяма част от висшия си мениджмънт, за да преобърне бизнеса си. Тя съкрати 10 хил. работни места само през четвъртото си тримесечие, като към септември имаше близо 106 хил. служители.

Компанията се сблъсква с конкуренция от китайската Huawei и от финландската Nokia. Сред пречките пред бизнеса ѝ се нарежда слабият растеж на развиващите се пазари и спада на разходите на телекомите, които се готвят за по-големи инвестиции в 5G технологии, които ще направят след години.

Въпреки това фирмата заяви, че вижда сигнали за преобръщане на няколко ключови пазара. Например продажбите ѝ на радио оборудване вероятно ще се свият с 2% през 2018 г., след като миналата година прогнозира, че спадът ще е 8 на сто.

Но стойността на акциите ѝ се потопи с 9% до двумесечно дъно, достигайки 50,64 шведски крони.

Компанията обяви, че последните ѝ резултати отговарят на очакванията ѝ, с постепенно подобряване на представянето на нейния мрежови бизнес, но продължаваща загуба на дигиталните предложения за мрежово управление и облачни услуги.

"Загубата, каквато е днес, беше по някакъв начин очаквана, но е неприемлива“, коментира главният изпълнителен директор Борхе Еколм, след като отчете пето поредно тримесечие на оперативна загуба.

Ericsson обяви, че се очаква китайският пазар да продължава да се свива заради ограничените инвестиции в най-новото оборудване за 4G мрежи. Същевременно има позитивно раздвижване в Северна Америка, благодарение на данъчната реформа, която насърчава инфраструктурните инвестиции, разходите за нови сигурни публични мрежи и ранни договори за 5G.

Ericsson отбеляза новите си договори за 4G и 5G с Deutsche Telekom и Verizon. Компанията отбеляза, че има по-слаби продажби на мрежово оборудване от Индия до Мексико и в по-голямата част на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още