IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor и River Styxx Capital продължават преговорите за Telenor Banka

До момента те не са получили одобрение от сръбския регулатор

10:28 | 06.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Норвежката телекомуникационна компания Telenor Group обяви, че с River Styxx Capital все още не са получили съгласие от Националната банка на Сърбия за предложеното стратегическо партньорство за Telenor Banka, посочва се в съобщение на групата до медиите.

Съгласно споразумението River Styxx Capital получава правото да придобие 85 на сто от акциите, а Telenor запазва 15% дял.

Telenor Banka беше създадена от Telenor още през септември 2014 г. Това е първата мобилна и онлайн банка в страната, която има за цел да предложи иновативни онлайн финансови услуги на гражданите на Сърбия. От компанията посочват, че Telenor Banka продължава да расте, като вече има над 350 хил. клиенти.

Стратегическото партньорство между двете организации, което беше обявено през есента на 2017 г., има за цел да разшири значително дейността на институцията, както и да подобри услугите и предложенията ѝ, посочва се в съобщението.

"Ние силно вярваме в потенциала на Telenor Banka и искаме да се присъединим към сръбския банков пазар като нов инвеститор. Ще продължим да обсъждаме с официалните правителствени институции в Сърбия и местния регулатор, и ще търсим правилното решение. Ние сме уверени в по-нататъшния успех на нашето партньорство, което ще донесе нови ползи както на клиентите на “Теленор Банка”, така и на сръбския пазар“, коментира Елвин Гури, главен изпълнителен директор на River Styxx Capital.

По думите на Ингеборг Офтсхус, изпълнителен директор на Telenor Serbia и председател на Съвета на директорите на Telenor Banka, стратегическото партньорство с River Styxx Capital е ключова стъпка за растежа на организацията, тъй като от компанията искат да продължат да изграждат своя бизнес и портфейла си от услуги.

Елвин Гури е сред създателите на кредитната компания Jet Finance, която беше продадена на по-късен етап на BNP Pariba. Преди това е работил за Европейската банка за възстановяване и развитие, както и за PwC. В момента той е изпълнителен директор на инвестиционния фонд Empower Capital, който управлява 21 млн. евро. Средствата са предоставени от Европейския инвестиционен фонд по инициативата JEREMIE. Организацията е с мандат да осигурява достъп до дялово финансиране на български компании, които са в етап на растеж

Изявлението на Telenor Group идва, след като по-рано се появиха спекулации, че компанията планира да продаде бизнеса си в България, Сърбия и Черна гора, а вероятно и в Унгария. Първоначалната информация сочеше, че купувач ще е американски фонд, а сумата – 2 млрд. евро.

От Telenor потвърдиха за инвеститорски интерес, но обясниха, че е в процес на оценяване на сделката няма да правят допълнителни изявления преди да се достигне до финално решение.

В съобщението за сръбските медии от името на Telenor Banka е посочено, че се очакват бъдещи преговори за позитивен изход на сделката с River Styxx Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още