Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Великобритания забрани инсталирането на Huawei 5G след септември 2021 г.

Съобщението в понеделник се случва преди дебат за новото законодателство в областта на телекомуникациите в парламента

Великобритания забрани инсталирането на Huawei 5G след септември 2021 г.

Снимка: Bloomberg

Британските телекомуникационни компании не трябва да инсталират новия комплект Huawei 5G след септември 2021 г., заяви правителството в понеделник, като част от плана си за разчистването на оборудването на китайската фирма от високоскоростните мобилни мрежи.

Великобритания вече бе наредила цялото оборудване на Huawei да бъде премахнато от нейната 5G мрежа до края на 2027 г., като взема предвид мнението на своите съюзниците, включително САЩ, които твърдят, че фирмата представлява риск за сигурността.

Още по темата

Китай разкритикува това решение, докато Huawei заяви през миналата седмица, че е разочарована от стремежа на Великобритания да я изключи от въвеждането на 5G след публикуването на нови закони, според които фирмите ще се глобяват със 100 000 паунда (133 140 долара), ако нарушат забраната. 

Съобщението в понеделник се случва преди дебат за новото законодателство в областта на телекомуникациите в парламента и уточнява графика за премахване на оборудването, коментира Ройтерс. 

„Поставям ясен график за пълното отстраняване на високорисковите доставчици от нашите 5G мрежи“, заяви в изявление дигиталният министър Оливър Даудън

„Това ще бъде постигнато чрез нови и безпрецедентни правомощия за идентифициране и забрана на телекомуникационното оборудване, което представлява заплаха за националната ни сигурност“.

Правителството също така обяви нова стратегия за диверсификация на веригата за доставки за 5G, състояща се от първоначална инвестиция от 250 млн. лири, изпитания в сътрудничество с японската фирма NEC и създаване на нови изследователски съоръжения.

Великобритания вече бе забранила закупуването на новия комплект Huawei 5G след края на годината.

Страната заяви, че нейното решение от юли е свързано със опасения, че американските санкциите срещу чип технологията могат да засегнат доставките. По това време Huawei заяви, че решението е разочароващо и касае американската търговска политика, а не сигурността. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Българският спортен тотализатор внедри иновативна облачна платформа на А1