IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара поиска премахване на опасенията за сигурността от Швеция и Финландия

Процесът по кандидатурите за членство в НАТО не може да напредне, ако опасенията за сигурността не бъдат премахнати, посочват от Турция

21:05 | 25.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Турция ясно заяви, че процесът по кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО не може да напредне в последващ етап, ако опасенията на Анкара за сигурността не бъдат предотвратени с "конкретни стъпки" в определен срок. Това посочи говорителят на турския президент Ибрахим Калин, цитиран от БГНЕС.

В сряда приключиха консултациите по кандидатурите на двете европейски страни за присъединяване към НАТО, чийто домакин бе Анкара. След като турската делегация се срещна поотделно с финландските и шведските представители, трите страни се събраха заедно за обсъждания, продължили близо пет часа.

Говорителят на турския президент заяви още, че страната очаква "правилно прилагане" на принципите и процедурите от срещата на върха на НАТО през 1999 г., свързани с процеса на членство.

Investor.bg напомня, че Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО миналата седмица - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари. Малко след това Турция, която член на алианса, изрази възражения срещу техните кандидатури. По думите на турския държавен глава Реджеп Ердоган причината е, че скандинавските страни са „дом на много терористични организации“.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини НАТО, че "не прави абсолютно нищо" срещу нахлуването на Русия в страната му, но същевременно приветства "революционните решения" на Европейския съюз (ЕС), предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Виждаме в лицето на НАТО един алианс, една дистанцирана институция, която не прави абсолютно нищо", каза Кулеба по време на Световния икономически форум в Давос.

Министърът подчерта, че в началото на войната, започната от Русия на 24 февруари,  украинците са възприемали НАТО като "истинска сила", а ЕС като институция, която може само да "изразява безпокойство".

"Войната обаче направи така, че маските да паднат. Видяхме как ЕС взема революционни решения, които самите ние не очаквахме да бъдат взети", допълни министърът.

"Трябва да се признае", че Украйна не може да се присъедини към НАТО, каза на 15 март украинският президент Володимир Зеленски, като допълни: "Доволен съм, че нашият народ започна да разбира това и да разчита само на собствените си сили".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Нацизмът Импо е само в твоята много болна ти глава. Виж рашизмът, убийствата, изнасилванията и сриването на градове е нещо съвсем реално. Случва се съвсем близо до нас и то на славянски народ. Аргументите за тази инвазия са безумни. Следват Грузия и Молдова. Предполагам отново ще се подмокряш от радост. Чудя се след време ако Късият диктатор реши да денацифицира България и смотаният ти з-а-д-н-и-к в частност, дали ще го посрещнеш здраво наведен с разтворени бузки, с хляб и сол на Орлов мост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Докога нацистки отрeпки като кулеба ще се разпореждат в ЕС и НАТО, организации към които укpoпия не принадлежи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Докога нацистки отрeпки като кулеба ще се разпореждат в ЕС и НАТО, организации към които укpoпия не принадлежи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още