IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Endava увеличава повече от три пъти българските си служители догодина

Все повече се търсят специалисти с голяма гъвкавост и комплексни знания, твърдят от IT компанията

17:30 | 20.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Компанията</em></p>

Снимка: Компанията

Международната компания за IT услуги Endava планира да увеличи повече от три пъти броя на служителите си в България – от около 100 към края на януари 2018 г. до над 350 към края на годината. Това обяви пред журналисти Даниела Анева, Директор „Човешки ресурси“ на българското подразделение. 

По време на откриването на новия ѝ офис преди малко повече от три месеца служителите на компанията бяха малко над 70 души, а в тригодишен период се очаква да достигнат 400.

Припомняме, че Endava стъпи на българския пазар в края на 2016 г. след сливането с компанията за разработка на софтуер ISDC. Това беше поредна стъпка в посока увеличаване на капацитета ѝ в Централна и Източна Европа.

„Плановете ни са да растем бързо и стабилно. Вярвам, че можем да го постигнем, като стъпим на модела ни от съседни държави като Румъния и Македония, където сме топ работодател в IT сферата”, обясни по-рано през годината Анева. 

Обикновено в офисите на Endava по света работят между 300 и 500 професионалисти, но на места като в някоя от локациите в Румъния могат да достигнат и до 1400.

От компанията коментираха и последните тенденции на пазара на труда в IT сектора през 2017 г. 

„Все повече се търсят специалисти, които освен технически познания разполагат с достатъчно гъвкавост. Те трябва да могат да комуникират добре с клиентите, да могат да се поставят в техните обувки, да разбират бизнеса им“, каза пред Investor.bg Мирослав Горанов, Директор „Софтуерно развитие” на компанията.  По думите все повече се търсят т. нар. „DevOps специалисти“ - с широк профил, които освен да изпълняват инженеринговите си задачи да могат да поемат и част от оперативната дейност. „ DevOps движението вече е начин на мислене“, каза той.

„Вече не се търсят ръце, които да пишат код, но специалисти по пълно консултиране“, допълни и Александър Велинов, ръководител „Софтуерно тестване“.

DevOps движението вече е начин на мислене

По думите на Анева през 2017 г. е имало ръст на заплатите в сектора от около средно 8%, като подобно повишение от Endava очакват и за следващата година. Тя се присъедини към оценката на БАСКОМ за средна нетна заплата от над 2 600 лева нетно на месец с уточнението, че тя все пак зависи от конкретната позиция на наетия.

В компанията отчитат и засилен интерес от български специалисти, които искат да се върнат в родината си, за да продължат кариерното си развитие тук. Така например в Endava имат dot.net програмист, който се е завърнал от САЩ, както и бизнес анализатор, която е прекарала 25 години от кариерата си в Австралия преди да реши да се завърне в България. Около 7% от служителите в българския офис към момента са чужденци, поясни пред Investor.bg Анева.

И от Endava срещат затруднения с привличането на специалисти от страни извън ЕС – проблем, за който алармираха наскоро и от БАСКОМ. Така например обработването на документите за работа на американски кандидат-служители отнема повече от 6 месеца.  

В IT компанията отчитат и известна промяна в приоритетите на кандидатите за работа. „Радващо е, че при кандидатите често водещ мотив е мястото, на което ще могат да постигнат кариерно развитие, а не само заплатата. Това е статистически вярно за около 75% от нашите служители. Така бягаме от спиралата за размяна на служители от една IT компания в друга“, поясни Горанов.

Еndava e международна компания за предоставяне на IT услуги, която над 16 години обслужва компании от финансовия, застрахователния, телекомуникационния и медийния сектор, дистрибуторските мрежи и туризма. Тя разполага с мрежа от офиси в САЩ (с основен център в Силициевата долина) и Европа (Лондон, Франкфурт, Амстердам и др.) с над 3 700 специалисти. Стратегическите центрове на Endava за разработка на софтуерни решения са в България, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова и Колумбия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още