IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай към гейминг индустрията: Не се фокусирайте върху печалбата

Компаниите за игри са били помолени да „разберат важността и спешността на предотвратяването на пристрастяването на непълнолетните към онлайн игрите"

08:28 | 09.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Участници минават покрай щанд на Tencent Holding Ltd. на Световната конференция за изкуствен интелект (WAIC) в Шанхай, Китай, в четвъртък, 8 юли 2021 г. <em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Участници минават покрай щанд на Tencent Holding Ltd. на Световната конференция за изкуствен интелект (WAIC) в Шанхай, Китай, в четвъртък, 8 юли 2021 г. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските регулатори привикаха разработчиците на игри, включително Tencent Holdings Ltd. и Netease Inc., за да обсъдят по-нататъшния надзор над индустрията и необходимостта от подчертаване на значението на печалбите, което предизвика спад в цените на акциите им, предава Bloomberg. 

Департаментът за публичност на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, Националната администрация по печата и публикациите и две други агенции свикаха срещата, за да предадат планове за засилване на надзора и започване на проверки за незаконно поведение, предава държавната агенция „Синхуа". Правителството представи през миналата седмица нови разпоредби за индустрията, включително ограничаване на времето, през което децата могат да играят видео игри, до само три часа седмично.

Агенциите за заявили на компаниите, че трябва да прилагат новите разпоредби и да прекратят фокусирането си върху печалбата, за да предотвратят възможността непълнолетните да станат зависими от игрите. Те също така трябва да премахнат „неприличното и насилствено съдържание“ и да избягват „нездравословни тенденции, като преклонение пред парите“.

Компаниите за игри са били помолени да „разберат в дълбочина важността и спешността на предотвратяването на пристрастяването на непълнолетните към онлайн игрите“. Те са призовани да прилагат правила, насочени към „стимулиране на развитието на младите хора“.

Компаниите са били помолени също „напълно и вярно да наложат срока за непълнолетни геймъри и да им бъде забранено да предоставят услуги за търговия с онлайн акаунти за непълнолетни“. 

„Властите наредиха на предприятията и платформите да засилят проверката на съдържанието на техните игри“, предава „Синхуа". „Платформите също така трябва да се противопоставят на нелоялната конкуренция, за да предотвратят прекомерна пазарна концентрация или дори монополи в индустрията“.

„Ние вярваме в здравословното играене и приемаме много сериозно физическото и психическото здраве на непълнолетните“, се казва в изявление на Tencent. „Ние оценяваме указанията и инструкциите от съответните регулатори и ще работим усилено, за да бъдем в пълно съответствие с всички правила, свързани с пристрастяването към младежките игри и регулирането на съдържанието“, се казва още.

Акциите на китайските разработчици на игри, листнати в САЩ, се сринаха, като Netease се обезцени с 5,2%, а Bilibili Inc. - с 5,9%. Подиндексът Nasdaq Golden Dragon China Index се понижи с 3,3%. Tencent, най-голямата игрална компания в страната, се обезцени с 4% в Хонконг.

„Това демонстрира риска за онези, които се опитват да видят къде е дъното на фона на толкова много несигурност, която все още витае“, каза анализаторът на Bloomberg Intelligence Матю Кантерман. „Не мисля, че новините от снощи са голямо отклонение от това, което вече знаехме, но реакцията ясно демонстрира нервността на инвеститорите около всякакви регулаторни новини“.

Понижението на акциите се случва след седмици на покупки от ловци на изгодни сделки, които генерираха отскок в технологичния сектор в Азия. Макар че технологичният подиндекс Hang Seng Tech се покачи с около 13% от най -ниското си ниво от 20 август, той все още е с близо 40% под пика си от февруари.

В четвъртък именно технологичните компании поведоха пониженията сред китайските компании, подчертавайки продължаващата уязвимост на пазара към политическите рискове.

Индексът Hang Seng се понижи с цели 1,4%, като удължи тенденцията за понижения за втори ден, а Tencent Holdings Ltd. отчете спад с 4,6%. Технологичният показател на Хонконг Hang Seng Tech Index също се срина, отбелязвайки пауза във възстановяването си от дъното от август, воден от поевтиняване с над 6% на акциите на NetEase Inc., Kuaishou Technology и Bilibili Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още