Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

По-малкото промоции ще забавят продажбите на Кибер понеделника

Новият вариант на коронавируса също може да натежи над търговията на дребно

По-малкото промоции ще забавят продажбите на Кибер понеделника

Снимка: Pixabay

Американските търговци на дребно се очаква да имат онлайн продажби за до 11,3 млрд. долара в рамките на Кибер понеделника, което представлява по-слаб растеж спрямо година по-рано. Причина за това е фактът, че по-малкото намаления и ограниченият избор заради проблемите с веригите на доставките отблъскват купувачите, предава Ройтерс.

Тази година търговците на дребно разпростряха промоциите си в повече седмици, за да защитят маржовете на печалбата си от нарастващите разходи за доставки и за да управляват по-добре запасите си, предвид масовия недостиг на стоки преди празничния коледен сезон.

Тези опити повлияха на продажбите в традиционно едни от най-силните дни за пазаруване през годината. Данни на Adobe Analytics от уикенда показват, че онлайн разходите по време на Черния петък са спаднали за първи път в историята.

Още по темата

Американските разходи за Кибер понеделника, който набра популярност около 2005 г. като начин онлайн търговците да спечелят от скока на потребителските разходи около Деня на благодаността, се очаква да бъдат между 10,2 млрд. и 11,3 млрд. долара, сочат ранни прогнози на Adobe.

Това означава, че почти няма изменение спрямо миналогодишните 10,8 млрд. долара, и има близо 15% ръст спрямо нивото от 2019 г.

„Наблюдаваме най-малките коледни намаления в скорошната история“, коментира Роб Гарф, генерален мениджър на Salesforce. По думите му намаленията в САЩ в седмицата до настъпването на Кибер понеделника са били средно с 8% по-ниски спрямо миналогодишните.

„Няма да има повече подаръци под елхата тази година“, посочва Гарф, допълвайки, че потребителите купуват с 1% по-малко стоки на трансакция.

Началото на разпродажбите за празничния сезон съвпадна и с времето на появата на новия вариант на коронавируса – омикрон, който предизвика несигурност относно икономическото възстановяване и доведе до разпродажби на борсите по време на Черния петък.

Старши директор на Amazon.com коментира, че е твърде рано да се прогнозира как омникрон вариантът ще засегне потребителските разходи по време на празничния сезон, но предполага, че купувачите засега ще продължат да пазаруват.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Строгите правила за личните данни в ЕС доведоха до рекордни глоби през 2021 г.