IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Брансън инвестира в старт-ъп за парични трансакции

Прочутият предприемач е вложил 25 млн. долара в лондонския TransferWise

12:30 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ричард Брансън инвестира в старт-ъп за парични трансакции

Британският предприемач сър Ричард Брансън е инвестирал в базирана в Лондон новостартираща компания, която предлага трансфер на пари в чужбина за по-ниска сума от цената, начислявана от традиционните банки.

TransferWise, основана през 2011 г. от двама естонци, заяви, че е получила финансиране в размер на 25 млн. долара от Брансън и други предприемачи. По-рано компанията получи финансова инжекция от 6 млн. долара от компаниите Index Ventures и Valar Ventures, пише Wall Street Journal.

От компанията заявиха, че част от новото финансиране ще бъде похарчена за маркетингова кампания, в която може да се включи и самият Брансън. Предприемачът бе в центъра на някои от рекламите за своята мултинационална корпорация Virgin Group.

„Нищо окончателно няма засега" по отношение на използването на Брансън в рекламите, казва съоснователят на TransferWise Таавет Хинрикус, който е бил първият служител на Skype, преди компанията да бъде придобита от Microsoft.

TransferWise е част от новата вълна от технологични компании, които се опитват да оспорват господството на традиционния банков сектор. Такива финансови технологични компании са особено разпространени в банковата крепост на Великобритания – Лондонското сити.

TransferWise, която е трансферирала повече от 1 млрд. паунда (1,6 млрд. долара) от основаването си, твърди, че спестява пари на клиентите чрез предлагане на по-ниски такси и по-добри обменни курсове в сравнение с традиционните банки. Компанията планира да използва социалната мрежа Pinterest за популяризиране на „подвеждащи“ според нея реклами на конкурентите ѝ.

Платформата предлага международни плащания срещу скромни такси – в размер на 1 паунд (1,2 евро) за суми до 200 паунда (245 евро), и 0,5% за суми над 200 паунда.

Засега компанията има най-много клиенти в Европа - Великобритания, Франция и Испания, но постепенно завзема нови пазари в Азия, Африка и се опитва да се разшири в САЩ.

Идеята за Transferwise се родила от житейски проблем на Хинрикус и неговия приятел Кристо Каарман. Хинрикус живеел в Лондон, където плащал в британски лири, но работил в централата на Skype в Естония. Каарман от своя страна получавал заплатата си лири в Лондон, но трябвало да плаща ипотека в Талин в евро.

И така - вместо да ползват банки за обмяна на валута и банкови преводи, двамата решили да извършват тези трансакции помежду си. Този, който печелел в лири, плащал сметките на другия в лири и обратното. Така двамата спестили доста пари и постепенно разработипи свой алгоритъм, който да свързва хора от различни страни с взаимнодопълващи се нужди.

На този принцип работи и Transferwise. Така например клиент от Великобритания, който иска да прати пари в Естония, прехвърля сумата в сметката на платформата. Тя от своя страна открива клиент в Естония, който иска да прати същата сума във Великобритания и който също прехвърля парите си в сметката на Transferwise. Платформата изплаща сумите на желания получател срещу скромна такса.

Преди няколко седмици Transferwise отново нашумя, след като Financial Times писа за интерес към компанията от страна на Facebook. Вестникът писа, че Facebook е провела преговори за сътрудничество с три компании в Лондон, които се занимават с международни финансови преводи и онлайн разплащания чрез мобилни устройства - TransferWise, Moni Technologies и Azimo. Според медията разговорите са свързани с плановете на социалната мрежа скоро да започне да предлага на потребителите си и финансови услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още