IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще наказва Wikipedia заради "фалшива информация" около войната в Украйна

„Роскомнадзор“ заяви, че ще бъдат използвани търсачки, за да се информират потребителите, че Wikimedia нарушава руския закон

13:42 | 20.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Руският орган за наблюдение на комуникациите заяви в сряда, че предприема стъпки да накаже Wikimedia Foundation, която стои зад онлайн енциклопедията Wikipedia, за това, че нарушава руските закони, свързани с конфликта в Украйна, съобщава Украйна.

В изявление „Роскомнадзор“ каза, че Wikipedia все още представя „забранени материали, включително фалшива информация за посоката на специалната възможна операция на територията на Украйна“ и че ще бъдат използвани търсачки, за да се информират потребителите, че Wikimedia нарушава руския закон.

Пишейки в Телеграм, заместник-председателят на комисията по информационната поитика в руския парламент Антон Горелкин каза, че интернет връзки към Wikipedia ще бъдат придружени от съобщение, предупреждаващо потребителите за правни нарушения от страна на Wikimedia Foundation.

“Роскомнадзор“ заяви, че мерките ще останат в сила, докато Wikimedia Foundation не изпълни изцяло руските закони.

На 13 юни Wikimedia Foundation обжалва решението на московски съд, който я глоби с 5 млн. рубли (91 хил. долара) за това, че отказва да премахне съдържание, което се определя като дезинформация от рускоезични статии в Wikipedia, свързани с украинския конфликт, включително „Руската инвазия в Украйна“, „Военни престъпления по време на руската инвазия в Украйна“ и „Клането в Буча“.

Wikipedia, която казва, че предлага „втората чернова на историята“, се пише и редактира от доброволци на над 300 езика.

Със затварянето на повечето независими руски медии след инвазията в Украйна Wikipedia стана един от последните налични източници на проверена информация за войната, достъпна до руснаците.

Русия въведе всеобхватни нови закони за споделянето на информация за конфликта в Украйна малко след като Кремъл нареди на десетки хиляди войници да нахлуят в страната на 24 февруари.

Твърденията за конфликта – най-големия в Европа от 1945 г., са силно оспорвани. Русия не иска да нарича случващото се „война“ или „инвазия“, криминализирайки употребата на двете думи. Вместо това тя го определя като „специална военна операция“ с цел „демилитаризирация“ и „денацификация“ на Украйна.

Украйна и Западът казва, че поставените рамки от Русия са прикритие, целящо да оправдае агресивна война в имперски стил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още