IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наградите "Златен глобус" - рапсодия в черно

"Три билборда извън града" стана хитът на вечерта, но истинският победител на церемонията се оказаха жените в индустрията

10:44 | 08.01.18 г. 3
<p>
	Франсис Макдорманд получава награда за ролята си в &quot;Три билборда извън града&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Франсис Макдорманд получава награда за ролята си в "Три билборда извън града". Снимка: Архив Ройтерс

Американската телевизионна водеща Опра Уинфри изправи цялата зала на наградите „Златен глобус“ на крака, заявявайки, че е „изтекло времето“ на влиятелните насилници. В този дух церемонията беше белязана от черен дрескод сред дамите, включително актриси като Сара Джесика Паркър и Вайола Дейвис, които се разходиха по червения килим, облечени в черни рокли – униформата на вечерта, пише Wall Street Journal.

Самото начало на церемонията беше дадено от водещия Сет Майърс, който заяви: „Добър вечер, дами и останали джентълмени“.

На 75-тите награди „Златен глобус“, които се проведоха в неделя, развлекателната индустрия обърна специално внимание на сексуалното насилие в Холивуд, като темата беше засегната от всяка една известна личност и във всяка една от категориите с номинации.

Ако тези награди са някаква индикация, връчването на „Оскарите“ ще бъде белязано от обвинения срещу редица режисьори, продуценти и актьори, а това ще засенчи ежегодния празник на Холивуд.

"Три билборда извън града“ се оказа големият победител на вечерта. Като се има предвид, че филмът разказва историята на майка, която се бори срещу влиятелен шериф, темата за силата на жените остана на преден план. Лентата спечели за най-добър филм, за най-добра актриса в лицето на Франсис Макдорманд, за най-добър сценарий, както и за най-добра поддържаща мъжка роля за Сам Рокуел.

Водещите на събитията преди старта на церемонията се опитаха да запазят весело настроение сред гостите, като ги питаха дали биха яли McDonald’s след награждаването. Но звездите, голяма част от които през последната седмица се обединиха в инициативата, наречена Time’s Up, насочваха темата към правата на жените.

Опра Уинфри, която взе наградата на Сесил Демил за цялостни постижения, обобщи вечерта, като я нарече нов ден за Америка.

"Твърде дълго време жените не бяха чувани и не се вярваше, че ще се осмелят да кажат истината за властта на тези мъже“, обяви тя. „Но тяхното време изтече!“

Темата за правата на жените отекна в почти всяка реч на наградените. Елизабет Мос, която спечели наградата за най-добра актриса в телевизионна продукция за ролята ѝ в „Историята на прислужницата“, посвети приза си на автора на едноименната книга Маргарет Атууд и на всички жени, „които бяха достатъчно смели да се обявят срещу нетолерантността и несправедливостта“.

"Вече не живеем в паузите между историите. Намираме се в история, която се печата, а ние пишем историята сами“, коментира актрисата.

През последните месеци обвиненията в сексуален тормоз и насилие бяха отправени срещу предишни носители на „Златен глобус“ като Харви Уенстийн и Кевин Спейси. След това още представителки на индустрията обвиниха още мъже от филмовия бизнес в недопустимо поведение и престъпления.

Разбира се, между речите, засягащи темата за сексуалния тормоз и позицията на жените в Холивуд, бяха раздадени и наградите.

„Lady Bird” на Грета Геруиг спечели приза за най-добра комедия, а Сърша Ронан, която играе главната роля в лентата, се сдоби със статуетка за най-добра актриса в комедия.

Гийермо дел Торо беше обявен за най-добър режисьор за филма си „Формата на водата“, който имаше седем номинации и спечели две награди.

Джеймс Франко стана най-добър актьор в комедия за ролята си в „The Disaster Artist”. Призът за най-добър актьор в драма отиде при Гари Олдман за ролята му на Уинстън Чърчил в „The Darkest Hour”.

Алисън Джени грабна статуетка за подгряваща актриса за ролята ѝ в „I, Tonya”.

Сам Рокуел пък получи наградата за подгряващ актьор за ролята за полицай в „Три билборда извън града“.

"Тайната на Коко“ на Walt Disney се сдоби с приза за най-добър анимационен филм, а копродукцията на Германия и Франция „In the Fade” - за най-добра чуждоезична продукция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 6 години
Пардоия в черно. Всеки един от тях знае за това как се става "кино звезда" и всеки си мълчи. Огромно лицемерие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
В "страната на неограничените възможности" все още доминират мъжете, само където някои от тях вече имат п**ки вместо члeнoве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Има ли мъже с останало желание да емигрират към страната на неограничените възможности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още