IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата има толкова много автомобили, че може да не им прави Автокаско

На практика тя може да действа като застраховател, ако не застрахова имуществото си

16:21 | 04.01.12 г. 25
Държавата има толкова много автомобили, че може да не им прави Автокаско

Държавата има толкова много автомобили, че може да не им прави Автокаско, тъй като на практика тя може да действа като застраховател, ако не застрахова имуществото си.

Държавата вероятно притежава около 200 000 автомобила или дори повече. В обществения сектор през 2010 г. са били заети 729 300 лица спрямо 1,93 млн. души в частния сектор. Зад няколко стотин хиляди държавни и общински служители стоят доста автомобили.

В България има общо около 2,5 млн. автомобила при 19 общозастрахователни компании, поднадзорни на Комисията за финансов надзор. Голяма част от автомобилите се управляват без застраховка Автокаско, поради което средно на компания се падат много под 100 000 застраховани автомобила. Държавата има доста повече от това число.

Не на последно място част от държавните автомобили не излизат от гаражите. Това са много МПС в Министерството на отбраната, Гражданска защита и други.

Също така много от държавните автомобили са със специален режим на движение, като това са полицейски автомобили, линейки, пожарни, автомобили на НСО и други. Тоест, ако има катастрофа с кола със специален режим на движение, виновен ще е автомобилът с неспециален режим на движение. Съответно щетите ще бъдат платени от неговата Гражданска отговорност и Автокаското на държавния автомобил е излишно.

Нека напомним, че Автокаско реално покрива щетите само на виновната за ПТП страна, тъй като невинният участник в произшествието се обезщетява от Гражданската на виновния.

Рискът от кражба на държавен автомобил е нисък, най-вече защото тези МПС имат гаражи, често паркинги на НСО, МВР. Също така малцина биха откраднали автомобил с означението ДАИ, Агенция "Пътна инфраструктура", община Тутракан, училищен автобус и т.н. Разбира се, малцина биха откраднали и бронетранспортьор или линейка.

Именно въздържането от кражби е една от причините фирмите да брандират автомобилите си.

Автокаско на около 200 хиляди автомобила е минимум 60 млн. лв., тъй като най-малката премия за Автокаско е 300 лв.

Вероятно ненужният разход надхвърля 100 млн. лв. Дори част от държавните автомобили да бъдат откраднати (малко вероятно) или да бъдат ударени по вина на шофьора (отново малко вероятно при линейките, полицейските автомобили и други със специален режим), то тези щети лесно ще бъдат възстановени с част от спестените пари.

Бидейки с голям автопарк, държавата ще действа като застраховател (поемайки риска си), тъй като нито един автомобил няма да е толкова скъп, че да наруши бюджета при нужда от възстановяването му. Докато в семейния бюжет скъп автомобил трябва да има застраховка Автокаско, ако възстановяването на щети по него или кражбата му са рисковани за семейния бюджет.

Не на последно място липсата на търгове за застраховка Автокаско на държавни МПС ще намали корупцията сред чиновниците.

Също така шофьорите на държавни, общински и други ведомствени автомобили ще бъдат по-внимателни, знаейки че катастрофа, предизвикана от тях, може да събуди недоволство у ръководителите им, замествайки сегашната сигурност при "удряй смело, има застраховка".

Колкото до застраховка "Гражданска отговорност", държавата със сигурност би трябвало да прави, особено ако държавните автомобили пътуват в чужбина, тъй като в някои държави няма лимит на отговорността. За военни автомобили, които не излизат от гаражите обаче, това може да не се прави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
хендехох
преди 12 години
3. ГО на виновния покрива щетите на невинния. Каското покрива щетите на притежателя на застраховката, независимо виновен или не.За регресен иск чувал ли си. Каското плаща, но после застраховател Х си я иска от гражданската в У
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Да бе, те застрахователите ще си оставят магарето в калта...Колд-а,Кой да ги издържа бе? Марсиянците ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Много ме разсмива тази статия ... с толкова неверни неща.1. Не всеки автомобил с право на специален режим на движение се движи с такъв.2. Има по-ниски застраховки каско от 300лв.3. ГО на виновния покрива щетите на невинния. Каското покрива щетите на притежателя на застраховката, независимо виновен или не.4. Държавата не е застрахователно дружество, освен ако автора на статията не визира Бат Бойко, защото той може да е всичко, освен художник, футболист на годината, багерист итн.5. Автомобилите на НСО са няколко на брой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
тез коли ги издържаме ние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Интересно! Ама как ще се ликвидират щетите, кой ще им прави оценка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още