IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ България иска увеличение на цената на тока за бита с над 17%

ЕВН България поиска увеличение на цената на тока с 5%, Е.ОН - с около 10%

13:41 | 28.02.11 г. 16
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ България иска увеличение на цената на тока за бита с над 17%

ЧЕЗ България, снабдяваща с електроенергия София и Северозападна България, предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да утвърди увеличение на цената на тока за периода от 1 юли 2011 г. до 1 юли 2012 г. средно с 13,12% (за бизнеса и битовите потребители), съобщиха от компанията.

ЧЕЗ предлага увеличението на цената на тока за бита да е на практика с 2,3 ст. на киловатчас, т.е. дневната и нощната тарифа без ДДС да достигнат съответно 16,9 ст./квч и 11,8 ст./квч.

Така увеличението на тока за бита би било с приблизително 17,5%. На практика това означава, че при месечна сметка на тока на даден битов абонат от 40 лв. при евентуално утвърждаване на новата тарифа месечната сметка ще е 47 лв.

Предложението на ЧЕЗ включва увеличение на цената на електроенергията за бизнеса с 1,5 ст./квч без ДДС, т.е. значително по-малко от увеличението на тока за бита.

Мотивите на ЧЕЗ България за исканото огромно по време на криза увеличение на цената на тока, особено за бита, са свързани основно с необходимостта от инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България. От електроенергийното дружество са изчислили, че за посочения едногодишен период тези инвестиции би трябвало да възлизат на 152 млн. лв.

При проверките миналата година ДКЕВР установи, че трите електроразпределителни предприятия не са изпълнили предишната си инвестиционна програма, като най-голямо е неизпълнението на ЧЕЗ, а също при тях е и най-висока годишната печалба.

От дружеството сега допълват, че са им необходими средства за компенсиране на кражбите на електропроводи, както и средства за изкупуване на електроенергийни съоръжения (които те залагаха и преди, без на практика да правят изкупуване), построени от фирми и за присъединяване на съоръжения с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

ЧЕЗ България планира при посоченото повишение на цената на електроенергията общо за едногодишния период приходите на дружеството да достигнат 437 млн. лева.

От ЕВН България, снабдяваща с електроенергия Пловдив и Югоизточна България, вчера също обявиха своето предложение за повишение на цените на електроенергията от 1 юли, което е с 5% за бита и съвсем малко повече за бизнеса.

Това на практика означава, че битов потребител на ЕВН с досегашна месечна сметка от 40 лв., по новите тарифи, ако бъдат утвърдени, би плащал 42 лв. за ток. Приходите, които ЕВН България планира да реализира (при посоченото увеличение на цените) от 1 юли 2010 г. до 1 юли 2011 г. възлизат на 333 млн. лева. От ЕВН България също планират да правят инвестиции в електроенергийната мрежа и да свързват съоръжения с ВЕИ.

Средното увеличение на крайната цена за потребителите от 1 юли 2011 г., което Е.ОН България (Варна и Североизточна България) възнамерява да предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е под 2 стотинки за киловатчас, съобщават от компанията, без да уточняват какъв точно е исканият от тях процент на увеличение на цената. Това означава, че по „груби сметки“, предлаганото увеличение е с около 10%, но не е ясно с колко ще е за битовите и бизнес потребителите. От дружеството допълват, че предлаганото увеличение при нощната тарифа е по-голямо.

В същото време председателят на Управителния съвет на Е.ОН България Гюнтер Шуберт коментира: „Жалко, че ДКЕВР не взе под внимание предложението на Е.ОН България за пълно замразяване на цените през 2010 година. Ако го бяха приели, сега нашето искане за увеличение на цената би било два пъти по-малко”.

Е.ОН България няма да включи в ценовото си заявление предложение за въвеждането на т.нар. „такса мощност“, подчертават от дружеството.

В края на миналата година, във връзка с предложение от ЕВН България за въвеждане на такава такса, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че въвеждането й евентуално може да стане само по предложение и на трите електроразпределителни предприятия. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
vhdllvhdll
преди 13 години
Инвестиционните разходи на дадена компания се залагат във финансовия им бюджет с определен предполагаем процент за "движение". За да се поддържа финансова състоятелност на компанията, има три основни пера за набавяне на оборотни средства.1. повишаване на цената на продукта. - това е изчерпан метод за българския потребител и българския пазар2. оптимизиране на разходите за продукта както и вътрешно вирмени разходи. - дори не се говори за това тъй като трябва да се правят доста кадрови промени и да се изчистят закотвени вътрешни звена и хора. това е идеята на конкуренцията, която в България липсва3. Нови технологии и разработки. - ЧЕЗ, и другите дори не правят и най-малки такива иновативни нововъведения.Извода:Да не им се позволява увеличението на цената и "пипането" на такъв чувствителен сегмент от пазара, който е преминал границата на възможносттите, а да бъдат принудени със съответните механизми да си оптимизират другите възможностти за набавяне на оборотен капитал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Защо да се изпълняват исканията на ЧЕЗ вместо да я глобят за неизпълнение на инвестициите?Да не говорим че е крайно време да я отстранят изобщо - по същата причина.В България има картелно споразумение и в енергетиката, на какво прилича това трите компании да си разделят територията?! Редно е да имат покритие едновременно навсякъде и клиента да може да избира - да има конкуренция, а оттам и качествена услуга.Тия са най-обикновени измамници и крадци, подпомагани от хората от ДКЕВР - които всъщност би трябвало да ги контролират и санкционират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
safety1956
преди 13 години
Няма страшно,сега г-н Шушолов ще ни защити,няма да е 17% а само 10%,така ще бъде щом народа си мълчи и търпи,когато започнем да протестираме за жизнено важни неща а не за тъпите идеи на партиите,като референдуми за това кой да влезе и кой да не влезе ЕС,Велико народно събрание,да има ли или не АЕЦ Белене и др.глупости все от тоя род.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Tony
преди 13 години
Искай и ще ти се даде! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Tradanza
преди 13 години
Е нали ти дадоха- лято без ток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Transporter
преди 13 години
E не може само увеличение да искат тия хора бе. Айде нещо да дадат в замяна на непрекъснатите си искания!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още