IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформите в БДЖ продължават независимо от обявената стачка

Загубите на железниците при евентуална стачка при товарните превози ще бъдат 400 хиляди лева на ден, а при пътническите превози - 200 хиляди лева на ден

15:47 | 22.11.11 г. 24
Автор - снимка
Създател
Реформите в БДЖ продължават независимо от обявената стачка

Реформите в БДЖ, започнали през миналата година, ще продължат независимо от това дали на 24 ноември ще има стачка. Това заяви председателят на съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров.

Той подчерта, че обявените наскоро пет мерки, включени в реформата за подобряване положението на железниците, включително и съкращаването на две хиляди човека до края на годината, остават в сила. Владимиров каза, че в противен случай железниците ще фалират.

Главният юрисконсулт на БДЖ Ваня Флорова заяви, че предстоящата стачка е незаконна, тъй като се нарушават разпоредби на закона за уреждане на колективните трудови спорове и закона за железопътните превози. Затова при започване на стачката ръководството на БДЖ ще подаде иск в съда за обявяване на нейната незаконосъобразност.

Всички стачкуващи служители от БДЖ ще трябва да се регистрират в определени списъци, за да може времето, през което не са работили по време на стачката, да се отрази на заплащането им, каза Флорова. На тези служители по-късно ще се търси и дисциплинарна отговорност, ако съдът постанови, че стачката е незаконна.

БДЖ няма възможност да осигури алтернативен превоз на пътниците чрез автобуси по време на стачката, заяви управителят на БДЖ – Пътнически первози Методи Христов. Той поясни, че за целта би трябвало да се осигурят над 500 автобуса на ден, а компанията няма такава възможност, нито може да плати подобен превоз. Железниците имат договор с автобусна фирма за извозване при аварийни случаи на пътниците от пет вагона, допълни Христов.

Относно отправените критики от страна на синдикатите, че и Европейската комисия е критикувала плана за реформи на БДЖ, Владимиров посочи, че при изготвянето на плана за реформи са заложени икономически показатели за ръста на икономиката на страната, които са били валидни през миналата година, но сега по всяка вероятност няма да бъдат изпълнени.

Затова планът ще бъде преработен като се имат предвид по-ниските икономически показатели на страната. „Целта ще е БДЖ да оцелее дори при по-ниски приходи от планираните“, подчерта Владимиров.

Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
pernik
преди 12 години
Вярно е, че работата е малко като орел, рак и щука, но на държавата ни не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Стачка или не стават без работа.Единствената разлика с Кремиковци е, че железници ще има дори БДЖ да фалира. Просто нишата е много добра и веднага би била заета ако има такава възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
Може да има арести като при Окупирай Уолстрийт.http://***.dnes.bg/obshtestvo/2011/11/21/ili-reformi-ili-bdj-otiva-pri-kremikovci.134525"Практически синдикатите се борят за власт. Те не защитават правата на работниците, искат чрез определени клаузи в колективния трудов договор да контролират ръководството и да се договарят с ръководството за неща, които са в тяхна полза. Създава се една синдикална аристокрация, която получава членски внос в размер на 800 000 лева на година", категоричен бе шефът на БДЖ.Много интересен конфликт на интереси между фирма (БДЖ) синдикати и работници. Тоест всеки има различен интерес. Ако синдикатите не стачкуват, за тях това е политическо самоубийство. Работниците имат различни интереси. Заплашените ще стачкуват, тези които ще са ядрото на новия колектив, ще са против стачката. Самото БДЖ е против стачката, разбира се. Орел Рак и Щука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
mnz
преди 12 години
Добре са го казали, че тази стачка следва да бъде обявена за незаконна. Дано МВР да си свършат работата и да съберат списъци с всички стачкуващи, така всеки следва да отговаря за действията си. Не може да разрешим да има подобни стачки в страната ни, не и когато се намираме в период на криза и всички следва да работим усилено за да се развива държавата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още