IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков към ЕК: БДЖ провежда реформите правилно

Железниците не са получили неправомерна държавна помощ, категоричен е финансовият министър

18:48 | 10.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков към ЕК: БДЖ провежда реформите правилно

Правителството и Министерството на транспорта сега подготвят отговор на писмото на ЕК огласено вчера, в което се изразяват съмнения относно ефективността на започналите реформи в БДЖ, съобщи днес пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков. 

В писмото се посочва още, че ще се проучи въпросът дали българските железници не са получили неправомерна помощ от държавата, припомни Дянков.

Относно реформите в БДЖ ще отговорим, че ЕК разглежда набелязаните реформи към месец април тази година, докато сега вече са предвидени и започва провеждането и на допълнителни мерки с цел подобряване състоянието на дружествата от "Холдинг БДЖ", отбеляза финансовият министър.

Между тези мерки са намаляване на броя на пътническите влакове със 150, вдигане на цените на билетите в БДЖ и съкращения на персонал с цел оптимизиране работата на дружеството и намаляване на разходите.

Тълкуването на ЕК за евентуална държавна помощ към железниците чрез заема от Световната банка (СБ) или мостовото финансиране (което се предвиждаше да бъде отпуснато от държавата, докато се чака заема от СБ) идва от факта, че според едно от изискванията, които трябва да се изпълнят, за да се отпуснат средства на една компания от държавата, въпросната компания не трябва да е губеща през последните три години, докато "Холдинг БДЖ" е губеща.

Но към момента БДЖ нито е получила кредит от СБ, нито е получила мостовото финасиране от 140 млн. лв., така че и по този параграф нарушение няма, заяви Симеон Дянков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още