IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

Ръководството на банката не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики, констатира БНБ

16:28 | 22.10.14 г. 99
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

На 4,222 млрд. лв. възлизат необходимите обезценки на активи в поставената под надзор „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ). Нужната обезценка на кредитния портфейл е в размер на 4,057 млрд. лв., или 76% от него.

Oбщата сума на всички активи е в размер на 6,662 млрд. лв, става ясно от  анализа на одиторските фирми „Ърнст енд Янг одит“ ООД, „Делойт България“ ООД и „АФА“ ООД. Оценката е извършена на база на отчетените по регистрите на банката към 30.06.2014 г. активи и банкови гаранции с отразяване на всички съществени събития до 30.09.2014 г., оказващи влияние върху анализа. 

Според БНБ ръководството на банката "не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики". След поставянето на банката под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут, посочват от централната банка.

При отпускането на кредити е липсвало задълбочено проучване на кредитоискателите, а също така и отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането, става ясно още от анализа на трите компании. 

При учредяването и наблюдението на договаряните обезпечения е липсвал контрол. Анализът показва още, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Така се оказва, че само 13% от кредитния портфейл имат валидни обезпечения.

Според анализа на трите компанни е липсвало и текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това.

Според  анализа на одиторските фирми документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания, за да печели от тях. 

В анализа се говори и за "необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредстван  от „дружества със специална цел“, холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, което не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики".

Освен това се оказва, че представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор отчети пред БНБ са били недостоверни и подвеждащи.

Ето защо БНБ изпраща докладите на одиторите на Софийска градска прокуратура.

Управителният съвет на БНБ е възложил на квесторите да осчетоводят изготвените оценки и до края на октомври да представят в БНБ надзорните отчети, които са необходими за вземане на по-нататъшни решения.

Според централната банка решенията за КТБ, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на правомощия си намери за уместно и своевременно да приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване.

За да улеснят работата на народните представители по казуса КТБ, ръководителите на БНБ ще внесат още в  първия работен ден на 43-ото НС обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ още от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Вижте информация за основните балансови позиции на КТБ и за резултатите от оценките на активите!

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 16 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Защо пък да ги узаконят? Тук прокуратура трябва се намеси и да се самосезира по 100 напрвлеение най-вече БНБ и одиторите и вътрешен контрол на банка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 18 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ko не разбирате бе? Обезценката е трябвало да е такава, че частните инвеститори (ако изобщо ги е имало) да си кажат "МАААЛИИИИИИИИ"Този доклад е етикетчето с цената, което окачиха за спасяване на банката от частни инвеститори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 62 rate down comment 1
data
преди 9 години
БНБ разреши на КТБ да купи Креди Агрикол януари 2014 хахаха Искров - ти си за затвора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 45 rate down comment 0
sapuna
преди 9 години
Мамичката им н БНБ и на КПМГ. Защо имат по 15000 лв. заплата при некачествено свършена работа - това е, ако приемем, че докладът е действителен. Къв е тоя "банков надзор" , кви са тея одитирани доклади
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 25 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Одиторите сега узакониха кражбите чрез печатите си! Да им е честито на всички големи кредитополучатели на КТБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 9 години
Не би трябвало да е така, но в бг историческия опит е много лош при управление на несъстоятелността . Надявам се все пак да не се получи това което стана след фалита на банките 1997 - реално активите им бяха разпродадени на безценица и да парите бяха откраднати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 17 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
акции или облигации за всички с над 100к депозити - та да имат интерес да си гонят интереса при ликвидацията на "активите" ! иначе ще им ги отпишат на 98%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 55 rate down comment 0
KostadinovK
преди 9 години
Аз нещо не разбирам - как всяка година се прави одит на тази банка и никой не забелязва нищо? Къде контрола на БНБ? Или всички си играят на сляпа баба и като си махнат превръзките .......аааааааа.Всички за затвора - и БНБ и одиторите които са правили одитите. (Организирана престъпна група)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 50 rate down comment 2
mick
преди 9 години
Идеята на тия 4.2 милиарда обезценки е, че фирмите дето са взели кредити няма да ги върнат тия 4.2. милиарда.. Узаконяване на кражбата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 16
data
преди 9 години
Съвкупните загуби за икономиката може да надхвърлят 10 млрд. лв . Това са фактите . Имотите най вероятно ще са печелившите от ситуацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още