IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ил. Василев: Позициите на Русия по "Турски поток" започват да олекват

Споразумението с Иран няма да възроди Nabucco, коментира Васко Начев

12:37 | 15.04.15 г. 23
Ил. Василев: Позициите на Русия по "Турски поток" започват да олекват

Плановете на Русия да "наситят" Турция с природен газ дадоха ефект, но той вече започва да девалвира. Това коментира бившият посланик на България в Москва Илиян Василев по време на конференция за последиците след постигане на споразумението с Иран.

Според експерта причината за това е правилното поведение на ЕС, който не обръща внимание на изявленията на руските лидери. Брюксел е категоричен, че няма да строи каквато и да е довеждаща инфраструктура, което прави нелогична хипотезата, изказана от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер преди ден, че компанията ще построи инфраструктурата до турско-гръцката граница и ще чака европейските потребители да купят газ от там.

В отговор на Милер комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви категорично, че ЕС няма да строи инфраструктура за "Турски поток", а за Южния газов коридор и специално посочи реверсивните газови връзки на България с Гърция и Сърбия, коментираха участниците в дискусията.

Василев беше категоричен, че по-вероятната хипотеза е Европа да купува газ от руско-украинската граница. След тази входяща точка ще бъдат налагани такси за пренос, преференции и т.н.

"Ако това се случи, Енергийният съюз ще си е свършил работата", каза експертът. 

Според него в последните седмици има явни признаци за конфликт между акционерите в Трансанадолския газопровод (TANAP), жизненоважна част от Южния газов коридор. Причината е именно насищането на Турция с руски газ, заради което Анкара настоява газопроводът да е отворен за допълнителни количества природен газ. Азербайджан обаче е против това.

Експертът посочи още, че има промени на газовите пазари в последните години. Те стават по-скоро краткосрочни, а дългосрочни споразумения за наемане на инфраструктура вече няма.

Не е реалистично да очакваме отпадането на санкциите срещу Иран да даде тласък на Nabucco, коментира от своя страна енергийният експерт Васко Начев. Според него привлекателни са находищата в южните части на Иран и именно към тях ще е фокусът и на местните власти, и на компаниите, които биха инвестирали в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 17 rate down comment 25
michaelis
преди 9 години
не знам явно много ги зачитат я глей колко минуси имам ..... тряяя да врътна оня скрипт ама айде да не праа *** номера, да обърна всичко в моя полза ...... Тряя да виждам минусите за да знам кой е българския светия по въпросите за Енергетиката .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 26
Mavi Goz
преди 9 години
Иначе, той Милер много работи каза човекът, ама малко го чуха и разбраха. Например, че Газпром ще прави каквото и да било по разширението на Турски поток, извън касаещото двустранните договори с Турция, само след като се договори с петте страни, заявили до момента интерес към доставки на руски газ, или с ресорен орган на ЕС, ако такъв се появи. Това значи, че хъб ще има само ако всичко по търговската част е уточнено двустранно и ако на европейска територия има кой и с какво да транспортира газа.С две думи, Путин през устата на Милер каза на ЕС "Ти гониш!". Да се разбира - ако ви трябва руски газ, трябва да си го поискате както трябва и да си го разнасяте както ви е удобно на пакета! Ако не ви трябва, няма нужда да правите нищо! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 21
michaelis
преди 9 години
мхм ясно :)) ми нека си дават прогнозите как им текне, не знаех, че имат власт над Газпром или над Иран за Набукото ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 9 години
Я пета руска колон да ми обясни защо няма да има транзит на газ през Украйна след 2019 година? Договори с посочена точка на предаване украинска граница има до 2030 година. Извинете забравих че договорите подписани от руснаци не струват колкото хартията(или мастилото) на която са написани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 25
Mavi Goz
преди 9 години
Ми некви като нашата ЕмЗет-ка. :)Единият е от кутилото на *** Надка Дипломатка и не е ясно кога и как е станал енергиен експерт. Сигурно, щото е бил в Москва и там е ползвал газови домакински уреди. Другият сигурно е израснал като нашите спецове тук пред компа. Форумите са сериозна школа - хората в тях стават експерти по всичко! И тук в чата пред очите ни израстват такива ***-лизатори - вчера нали виде железната кобила какъв доклад за руската енергийна политика беше изцепила в една тема... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 24
michaelis
преди 9 години
ок а тоя другия *** кой той ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 26
Монти
преди 9 години
Илиян василев е експерт , по малко отколкото всеки български гражданини ,който може да си пусне например газов котлон....бившия дипломат 2000-2006 в Русия ,станал експерт за обслужване на поредната хранилка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 32
michaelis
преди 9 години
кои са тея двамата български "експерти" че аз не съм ги чувал досега, нали в Българията всеки е мнооо голем и всеки е шеф, та кои са тея "топ оракули анализатори" ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 6
Kaoru
преди 9 години
Новият велик проект на руснаците може да е трансконтинентален газопровод до брега на Берингово море. Там ще построят газохранилища и хъб и ще чакат американците от Аляска да си свържат инфраструктурата с тяхната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 36
Mavi Goz
преди 9 години
Нещо не става ясно от какво точно олекват позициите на Русия по Турски поток - от това, че и ТАНАП отива при Набуко, от това, че Иран е много далече от всякакви доставки до Европа, или от твърдото заявление на Милер ЕС да не чака газ през Украйна след 3 години..?Естествено, че ЕС няма да строи инфраструктура за Турски поток - това си е проект само на Газпром - четири тръби до Турция и хъб на гръцко-турската граница. От там нататък си е работа на комисарите и тези, дето са ги сложили там, да прекарват газ из ЕС. Как ще я кръщават тази инфраструктура - Южен газов коридор, ***, КАНАП, КЕБАП... все това. По него ще тече газ, който чичко Ердоган ще подава на границата. И ако акционерите на ТАНАП се разпърдят както стана с Набълбуко, тогава ще видим колко тежи руската позиция. Сега всеки може да пише каквото си иска... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още