IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ил. Василев: Позициите на Русия по "Турски поток" започват да олекват

Споразумението с Иран няма да възроди Nabucco, коментира Васко Начев

12:37 | 15.04.15 г. 23
Ил. Василев: Позициите на Русия по "Турски поток" започват да олекват

Плановете на Русия да "наситят" Турция с природен газ дадоха ефект, но той вече започва да девалвира. Това коментира бившият посланик на България в Москва Илиян Василев по време на конференция за последиците след постигане на споразумението с Иран.

Според експерта причината за това е правилното поведение на ЕС, който не обръща внимание на изявленията на руските лидери. Брюксел е категоричен, че няма да строи каквато и да е довеждаща инфраструктура, което прави нелогична хипотезата, изказана от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер преди ден, че компанията ще построи инфраструктурата до турско-гръцката граница и ще чака европейските потребители да купят газ от там.

В отговор на Милер комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви категорично, че ЕС няма да строи инфраструктура за "Турски поток", а за Южния газов коридор и специално посочи реверсивните газови връзки на България с Гърция и Сърбия, коментираха участниците в дискусията.

Василев беше категоричен, че по-вероятната хипотеза е Европа да купува газ от руско-украинската граница. След тази входяща точка ще бъдат налагани такси за пренос, преференции и т.н.

"Ако това се случи, Енергийният съюз ще си е свършил работата", каза експертът. 

Според него в последните седмици има явни признаци за конфликт между акционерите в Трансанадолския газопровод (TANAP), жизненоважна част от Южния газов коридор. Причината е именно насищането на Турция с руски газ, заради което Анкара настоява газопроводът да е отворен за допълнителни количества природен газ. Азербайджан обаче е против това.

Експертът посочи още, че има промени на газовите пазари в последните години. Те стават по-скоро краткосрочни, а дългосрочни споразумения за наемане на инфраструктура вече няма.

Не е реалистично да очакваме отпадането на санкциите срещу Иран да даде тласък на Nabucco, коментира от своя страна енергийният експерт Васко Начев. Според него привлекателни са находищата в южните части на Иран и именно към тях ще е фокусът и на местните власти, и на компаниите, които биха инвестирали в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 46 rate down comment 17
Имхотеп
преди 9 години
Ай как подскокна мурзилката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 37
michaelis
преди 9 години
т.е. Начев чек че даже и името незапомнящо ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 47
michaelis
преди 9 години
А кои са Ил. Василев и някой си Вачев, че аз тея никога не съм ги чувал камо ли Милер или *** да ги знаят или да са се консултирали с тях по енергийните въпроси .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още