IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: Банките трябва да решават проблемите с пазарни механизми

Печатането на пари е рутинна процедура за централната банка и не е причина за безпокойство, смята икономистът

11:17 | 21.08.14 г. 68
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хърсев: Банките трябва да решават проблемите с пазарни механизми

"Банките и вложителите трябва да се научат, че решение на кризисни ситуации трябва да се търси първо на пазара и с пазарни механизми", заяви в ефира на Bulgaria on Air икономистът Емил Хърсев, член на експертния съвет към работодателските и синдикалните организации, който анализира ситуацията около КТБ.

Експертът посочи, че ползването на публични средства по принцип трябва да е последната инстанция за спасяването на банкова институция. Примерите обаче, не само у нас, показват, че търсенето на подкрепа от държавата е първата реакция на банките, заяви икономистът, давайки за пример ситуацията около португалската банка Espirito Santo.

Според икономиста при КТБ ползването на публични средства също е един от вариантите за оздравяването й. От експертния съвет обаче смятат, че КТБ може да бъде стабилизирана с частни средства.

За бъде реализирана тази идея, трябва да се изработи пакет от действия, които да гарантират, че, веднъж „освободена от особения надзор“, банката ще заработи и ще се стабилизира, а „няма да изпита отново онези проблеми, които доведоха до поставянето ѝ под особен надзор“, обясни Хърсев.

Икономистът коментира и публикуваната преди дни обществена поръчка на БНБ, свързана с отпечатането на банкноти. По думите му това е рутинно действие на централната банка. „Една от основните задачи на БНБ е да снабдява обращението с банкноти. Тези банкноти, които се печатат, попадат в нейните трезори – т.е те не се пускат в обращение“, коментира икономистът.

Основната част от парите в обращение са тези по сметките в банките, обясни експертът. Според него БНБ е обявила търга и под влияние на банковата паника в края на юни, когато имаше масирано теглене на пари от банките. „Сумата от 1 млрд. лева, с която намаляха парите по депозитите, е пренебрежимо малка. Тя представлява 1/45 част от всички спестявания в банките“, допълни той.

Друго основание за отпечатването на нови банкноти е износването на хартията, поясни Хърсев. 

Ситуацията около КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Всъщност пазарната икономика за това и се нарича пазарна, защото всичко в нея би трябвало да се определя от пазара, а не от фиска. Иначе щеше да се нарича фискална икономика. Курса на една валута би трябвало напълно да зависи само и единствено от количеството и качеството на произвежданите в съответната страна стоки, както и от това доколко тези стоки се продават по света. А финансистите да си стоят и да не правят нищо друго, освен да се грижат паричната маса да не се променя. По този начин ще сме наясно кой колко работи и увеличаването на доходите би било само за сметка на увеличаване покупателната способност на парите ни. Проблемите настъпват, когато финансистите решат да се месят в производството. Защото когато аз работя и произвеждам нещо разчитам да получа някакви пари срещу труда си, с които да мога да си купя храна и суровини, за да мога да продължа да произвеждам. И точно в тоя момент се намесва Марио Драги, който е напечатал и пуснал в обращение някакви количества, защото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Достатъчно е да погледнеш заглавието и подзаглавието на статията. Заглавието е - банките трябва да решават проблемите си с пазарни механизми. А отдолу пише, че печатането на пари е рутинна процедура, която ... Следователно печатането на пари е пазарен механизъм. Лично аз не мога да си представя нищо по-антипазарно, от печатането на пари. Лично аз не мога да разбера хората, които поставят рязка граница между стоки и пари, защото и двете притежават едни и същи свойства. Цената им се определя от търсенето и предлагането. Когато на пазара се появят повече стоки в резултат на повишено производство цената им пада, а цената на парите се увеличава, защото с по-малко пари можеш да си купиш повече стоки и обратно. И това е целият простичък механизъм на пазарната икономика. Защо хората не го разбират ми е напълно непонятно. Също така ми е напълно непонятно как някой може дори да си помисли, че печатането на пари ще раздвижи производството?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 9 години
всичкия този извод ми дойде след това изречение:---На практика обаче паричната маса в България не се променила--- искам и други тълкования, защото признавам не съм вещ в темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Сетих се за още една вртътка. Банкта обменя 2 хартиени лева в 2х1 железни (които нямат сериен номер) и след това ги прибира в трезора и ги води като 2х1 електронни. Обаче това значи, че трябва за всеки ел. лев да има поне 1 железен чисто за да излезе бройката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 9 години
И сега когато електронните стават хартиени, се налага да се печата? Т.е. унищожават ли се хартиените банкоти когато стойността им се прехвърли в компа като цифричка? 2 хартиени лева - най-малката по стойност банкнота има сериен номер. 2 електронни лева имат ли сериен номер? След като 2 ел. лева станат хартиени със същия номер ли са? Ако "случайно" пропуснем да унищожим (ако предположим че се унищожават) хартиените след като станат електронни... имаме ли невалодна за използване банкнота? И ако да, как може да е разбере дали "случайно" няма такива в обръщение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Поръчката за напечатване на 60 млн. нови банкноти от БНБ няма за цел запълване на дупки в бюджета или банковата система на страната. ----по закон централната банка може да поръча нова емисия банкноти само в три случая: заради замяна на повредени банкноти, заради намаляване на електронните пари, като депозитите и заради увеличаване на стратегическия резерв на БНБ.В случая, тъй като БНБ е извадила средства от резерва си, за да покрие изтеглените от банките депозити и за да задоволи по-голямото търсене, заради летния туристически сезон, сега тя запълва отново резерва си от банкноти. На практика обаче паричната маса в България не се променила, просто електронните пари в банките са се превърнали в хартиени, които хората държат в себе си или в трезори. ---а аз да попитам - как така някакви пари са станали електронни и хартиения носител е изчезнал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 9 години
ах, прецаках се. Коментирах за печатането ама под друга тема. Ама ще взема да го копирам, че тука е по-подходящо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
То добре е да се решава с пазарни механизми проблема ама ако е пазарен. Този проблем с КТБ е междъличностен, задкулисен, мафиотски и политически. Как ли да го реши пазара? Много просто - у нас няма капацитет за друго пазарно решение освен такова за сметка на данълоплатеца и държавните финанси. Той и Ханка си ни го каза - ФАЛИТ (разбирай прости сте за друго). Иска ми се да се реши обаче по интелигентно - от акционери с добавяне на капитал, от вложители като сумите над 100 000 Е се преобразуват в акции на банката примерно с увеличение на капитала. Други банки да купят акции и да осигурят финансиране също, държавата да се включи, но само като равноправен акционер. Просто не вярвам. Интелектуалния потенциал на банановата република и мафиотския и елит може само да усвоява без да влага и да руши беа да гради. Песимист съм по случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
toto 2
преди 9 години
Ми то май БНБ само това върши ,печата пари даже и ги печатат и сече нискокачествени юбилейни монети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
както и да е, форумът днес явно не ми позволява да цитирам Хърсев :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още