IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай може да се окаже проблем за еврозоната?

Заради силната обвързаност с втората най-голяма икономика в света Германия може да се окаже източник на натиск върху икономиката на еврозоната, според експерти

12:10 | 05.09.15 г. 44
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от най-добрите независими икономически съветници предупреждава, че китайското правителство губи контрол над икономиката си след седмиците на силна волатилност на финансовите пазари, съобщава CNBC.

Движенията на финансовите пазари са сериозна грижа за най-голямата икономика в еврозоната и за валутния блок като цяло предвид огромната икономическа тежест на Китай, казва Ларс Фелд, един от германските „мъдреци“ - държавно назначена комисия от академици с висок профил.

„Дълбоко загрижен съм за ситуацията в Китай. Тя е много по-важен проблем отколкото Гърция за еврозоната в момента, защото когато видите тази трансформация на китайската икономика, либерализацията в няколко насоки и степента, в която тя се реализира, то правителството губи контрол над икономиката“, коментира Фелд, който е професор по икономическа политика в университета във Фрайбург

„Ще бъде много по-трудно да неутрализираме негативните ефекти. Това със сигурност ще се отрази на германската икономика“, прогнозира той.

Германия е на огневата линия най-вече заради високия обем на износ и търговски връзки с Китай, отбелязва медията.

Фелд не е единственият, който изразява опасения за влиянието на забавянето на Китай. Рейтинговата агенция Fitch също предупреди, че инвеститорите трябва да очакват още волатилност и намаляване на очакванията за растеж.

„При един сценарий за постепенно ребалансиране темпът на растеж ще намалее постепенно средно до около 5% между 2016 и 2020 г. Fitch очаква още повече волатилност заради новото нормално състояние, изразено с по-бавен растеж, както по отношение на реалната икономическа активност, така и на финансовите пазари“, посочват анализатори от рейтинговата агенция.

Около 40% от германската икономика се формира от износ, според Матю Бийзли, мениджър в Henderson Global Investors. Една десета от него отива за Китай.

„Имате няколко процентни пункта (от ръста на БВП в еврозоната - б.ред.), които са задвижвани от Китай. Германия ще допринесе с около една трета за икономическия растеж в еврозоната, който се надяваме да бъде 1,5%. Затова ако забележим влияние в следствие на по-слаб износ върху германската икономика заради Китай, това несъмнено ще се отрази неблагоприятно и на БВП на еврозоната“, заключава Бийзли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 0
tetris12
преди 8 години
Явно пак ще идва края на света, смелите и търпеливите ще изкарат пари, за драскачите остават страховете и притесненията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Не знаеш до последно на кой терминал ти лети самолета за САЩ в Холандия преди да си минал емигрантските и от мерки за сигурност., отпечатъци, снимки защо тва, онова, не знам си кво. Улиците кат в София нали видях с дупки, че то нащо Метро в Софията е по-добре от тва в New Yorka ве нали го видях и него.Въобще кво ми дрънкате с тая Америка кат тя е спробита кат старо корито, да има няколко олигарха 400 на брой да еее там е лачено на техните яхти, имения и прочеее.Еми баце то е кат в Русия ве и там е същото 5 човека имат парите останалото скрап, кво си ми захвалил тея бастуни Сашшшш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
нали имам сумай ти познати там бре нали го виждам live на камерата на скайпа кво е, нали ми казват, "днес шефовете дойдоха и уволниха 10 човека, да спестяли пари". Един от Виената ходи там. Кво да ти кажа мерките за сигурност за по-зле и от Северна Корея с въпроси от типа на "Защо точно Събота сте избрали да летите за Америка" или "Е добре от цяла Америка защо в Бостън решитхте да отидете ?"Аре стига си ми ги фалил тея нещастници защото и без да съм ходил съм видял и знам повече от някой който е ходил там .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
20% безработица има само в празната ти кратуна баце;)) Питай на Мави щерките дали в САЩ има толкова безработни ;)) Те нали са там ;))) А Епъл, колкото и да не ги харесвам с АйШитните им , се късат да продават Баце;) И пак ти казвам, само *** може да си вади заключения за дадена страна по клипчета от ютюб, без да муне стъпвал крака там ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Оставаше и да ми дадеш за пример и Face *** и онова чуруликащото, че и те праат страшна икономика и ше ви призная. вие икономистите живеете в няккав измислен свят, в което не съществува. Този Nassim Taleb го казва много правилно - ако махнем икономистите света ще стане по-добър .....Financial Collapse: A Panel with Nassim N. Taleb & Robert Shiller - The New Yorker https://***.youtube.com/watch?v=AcTvkt8k0sE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Начи са то и онея дет се гърмят в името на Аллах вярват, че горе ги чакат 200 девственици ама мдам .... Таа САЩ са въздух под налягане тъй като тея фирми всичко плаща офшор и за правителството на САЩ е един по-дебел. Така AIG е фалирала и е държавна, всички Dow mow chemical Exxon Chevron, колкото им е ебано на руските компании нефтени компании толко и на тея. На Caterpilar сега им е особено готино, когато суровините са в канала - няма да ти праа изводи напрай си ги сам защо нали?? За Епъла не ми се коментира .... Шампион по изкупуване на собствени акции, щото горките с тоя долар сега и 2 часовника не мое продадат :))За Goldman и JPM тея са *** мамата повече на американците от колкото Бойко на нас, зарад тях има 20% безработица там не са твойте 5.1% тея мантри си ги говори у ваща фирма, толкоз за техните банки.Та мисълта ми е Сашшш може да фалира като пич и тея няма да и платат дълга на Сашш разбираш ли за ко ти говоря аз или ньет??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 9
Misho ILIEV
преди 8 години
САЩ продължават да са много силна икономика, независимо от отрицателното търговско салдо. Не може да е слаба една икономика, която има фирми като:Boeing, Pfizer, Caterpillar, Exxon, Dow Chemical, Apple, Amazon, Google, Intel, Microsoft, IBM, Warner Brothers, Walt Disney, 21 Century Fox, Kraft Foods, Monedelez, Starbucks, Coca Cola, Kimberley-Clark, Johnson & Johnson, UPS, Nike, Visa, MasterCard, AIG, Goldman Sachs, JP Morgan.(Независимо от това, че производството на много от тях е изнесено в чужбина.)А Тръмп просто прави шоу. Изобщо републиканците много се излагат вече от повече от 15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
вижте ся, аз не съм виновен, че олигархията САЩ са се преебали и потъват от скапаната им политика. Да вярно е, че преди са били нещо, но сега за съжаление са много на долу и лежат на стари лаври, което не съответства на действителността. САЩ имат най-много бомби и най-големия флот, това да и повече нищо това за огромно съжаление е самата истина. Той самия Тръмп го каза бре ... : "Ние сме Гърция на стероиди" Това не го е казал руснака или китаеца, а американеца... сааа искате или не тва е положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 6
Misho ILIEV
преди 8 години
Да, на американската статистика повече можеш да вярваш. 5.1% безработица по методологията на Bureau of Labor Statistics. Същата статистика казва, че участието в пазара на труда е на най-ниско ниво то около 30 години насам. Но ти вярваш на статистиката на САЩ избирателно. Аз приемам Китайската статистика защото няма (все още) доказателства да са лъгали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още