IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай може да се окаже проблем за еврозоната?

Заради силната обвързаност с втората най-голяма икономика в света Германия може да се окаже източник на натиск върху икономиката на еврозоната, според експерти

12:10 | 05.09.15 г. 44
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от най-добрите независими икономически съветници предупреждава, че китайското правителство губи контрол над икономиката си след седмиците на силна волатилност на финансовите пазари, съобщава CNBC.

Движенията на финансовите пазари са сериозна грижа за най-голямата икономика в еврозоната и за валутния блок като цяло предвид огромната икономическа тежест на Китай, казва Ларс Фелд, един от германските „мъдреци“ - държавно назначена комисия от академици с висок профил.

„Дълбоко загрижен съм за ситуацията в Китай. Тя е много по-важен проблем отколкото Гърция за еврозоната в момента, защото когато видите тази трансформация на китайската икономика, либерализацията в няколко насоки и степента, в която тя се реализира, то правителството губи контрол над икономиката“, коментира Фелд, който е професор по икономическа политика в университета във Фрайбург

„Ще бъде много по-трудно да неутрализираме негативните ефекти. Това със сигурност ще се отрази на германската икономика“, прогнозира той.

Германия е на огневата линия най-вече заради високия обем на износ и търговски връзки с Китай, отбелязва медията.

Фелд не е единственият, който изразява опасения за влиянието на забавянето на Китай. Рейтинговата агенция Fitch също предупреди, че инвеститорите трябва да очакват още волатилност и намаляване на очакванията за растеж.

„При един сценарий за постепенно ребалансиране темпът на растеж ще намалее постепенно средно до около 5% между 2016 и 2020 г. Fitch очаква още повече волатилност заради новото нормално състояние, изразено с по-бавен растеж, както по отношение на реалната икономическа активност, така и на финансовите пазари“, посочват анализатори от рейтинговата агенция.

Около 40% от германската икономика се формира от износ, според Матю Бийзли, мениджър в Henderson Global Investors. Една десета от него отива за Китай.

„Имате няколко процентни пункта (от ръста на БВП в еврозоната - б.ред.), които са задвижвани от Китай. Германия ще допринесе с около една трета за икономическия растеж в еврозоната, който се надяваме да бъде 1,5%. Затова ако забележим влияние в следствие на по-слаб износ върху германската икономика заради Китай, това несъмнено ще се отрази неблагоприятно и на БВП на еврозоната“, заключава Бийзли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
що на американската моеж ли да вярваш, че имат 5.6% безработица ?!? Ае вие сте ми много странни птици ве ...:))) Начи онея са половината едва ли не без работа, обаче тряя аз да вярвам, че в САЩ имат 5.6% безработица, а на Китай да не вярвам еми да не коментирам за американската, после китайската статистика виновна ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
Баце, мн си зле: --)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
Misho ILIEV
преди 8 години
Е, да, ЕС имат по-голям БНП от Китай и в PPP и като абсолютна стойност. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)(А то пък колко може да се вярва на официалната Китайска статистика да не коментираме.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
да спазвар санкциите за пазаруване с долари, че те отдавна не търгуват с долари ? Ми аз нема кво да мисля ве то числата си говорят у Сашш са 94 млн. без работа па вие си мислете, че са още Nr1 ..... :)) къде отиваш ти може би ..... 200 млн. в Сащ изкарват повече от Япония или Китай или ЕС - пхахахх офффф дооообре ше му кажа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
georgi_shum
преди 8 години
Ти стига си се правил на по ***, от колкото си:) Не ме *** кой първи, кой втори. Питам те що китайските банки спазват санкциите срещу Русия и се *** с тях? Питам те що никой не ще да ползва суапа рубли - юани? Пък ти си мисли че Китай са номер 1 :)) хаха:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
баце опрайте с Колето Wikipedia преместете там Сашш на първо място, че нешо не е както требе явно .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
хаха я опрай Wikipediata ве тва да не ви е митинг на СДС .... :))https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)къде лети ве ей гущери .... Китай не била, ЕС го дали уж кат най-голям, ама хм.... мне не е САЩ другарки и другари Китай са преди САЩ ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Misho ILIEV
преди 8 години
Сметката май е по-сложна: http://***.reuters.com/article/2015/08/26/us-china-economy-germany-analysis-idUSKCN0QV1MP20150826 Еспортът на Германия за Китай е паднал от 6.6% от БНП през 2014 на 0.8% за първото полугодие на 2015. Което не е чак толкова пренебрежимо. Причината вероятно е в това, че Германия изнася предимно машини и технологии, които Китай е купувал когато екпортана машина е работила на по-бързи обороти. Предполагам също, че "малкото" забавяне на износа рязко навалява инвестициите. Което е напълно логично, защо инвеститорите ще купуват машини ако има съмнения дали ще има пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
Misho ILIEV
преди 8 години
Особено Германия, този глобален износител на дефлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
Misho ILIEV
преди 8 години
Ами не е така. Задлъжнялостта на Китайските фирми е около 250% от БНП на Китай и една голяма част от тези кредити са несъбираеми. Те са раздадени с очакването ръста на Китай да е 7-8%. Така че при тази задлъжнялост в Китай, забавянето на растежа може да доведе до сериозни последици. А немския DAX вече падна с 20%. Помисли само върху това - инвеститорите гледат в бъдещето и пресмятат очакваните печалби за следващите няколко години. Ако Китай расте с 8%, в следващите 5 години капитализирания растеж ще е 47%. Ако Китай забавя темпото от 6%, на 5%, после на 4.5%, после на 4%р капитализираният растеж за следващите пет години ще е 26%, т.е. на половина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още