IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски помоли Байдън и Си да помогнат за мира в Украйна

Нито една страна не може да се справи сама с такава агресия, каза украинският президент в обръщение към световните лидери

12:19 | 26.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Нито една страна не може да се справи сама с атаки, каквито нанася Русия по територията на Украйна, заяви във видеобръщение към световните лидери президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той призова своите колеги и президентите на САЩ Джо Байдън и на Китай Си Дзинпин да помогнат за мира в страната му.

"Ние не искаме Статута на ООН да изгори като тези книги, надявам се и вие не го искате. Моля ви, проявете вашето лидерство за приближаването на мира - на истинския мир, а не паузата между ударите ", каза Зеленски във видео, записано в бомбардираното преди няколко дни издателство в Харков, което е едно от най-големите в Украйна.

С това обръщение, в което бяха показани кадри от разрушените украински градове и резултатите от последните обстрели над Харков, Киев покани световната общност на мирната конференция, която организира съвместно с Швейцария. Началото е на 15 юни.

Руски бомби унищожиха едно от най-големите украински издадетелства. Снимка: President.gov.ua Руски бомби унищожиха едно от най-големите украински издадетелства. Снимка: President.gov.ua

Според медийни публикации Джо Байдън може да пропусне разговорите, защото по това време трябва да участва в среща за набиране на средства за президентската си кампания в Холивуд. На този етап няма информация дали Китай ще участва под някаква форма в Швейцария, като досега от Пекин се въздържат от изявления, но има коментари, че биха очаквали Русия също да присъства.

Украйна е против участието на Москва в тази среща. Не искаме да бъдем на една маса и Русия да има възможността да блокира процеса, обясни пред The New York Times Володимир Зеленски. Той разказа и как очаква да протекат разговорите - надеждите на Украйна са световните лидире да се обединят около три точки от мирния план на Зеленски, представен още през есента на 2022 година - енергийна ядрена безопасност, продоволствена сигурност, обмен на всички военни и връщането на депортирани в Русия украински граждани, включително и деца.

По отношение на ядрената безопасност Зеленски коментира, че Русия е единствената държава в света, окупирала ядрена централа - най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ. В нея все още работят украинските експерти, чиито деца обаче са депортирани в  Русия. "Те са заложници и това е доказано и документирано", коментира още Зеленски пред NYT.

Киев очаква по време на швейцарската конференция да бъде изготвен план за действие по тези три точки по подобие на споразумението, което беше постигнато с посредничеството на ООН и Турция за зърнения коридор в Черно море. По-късно Русия се отметна от договорките, но Украйна успя и със собствени средства да осигури безопасността на товарите през Черно море.

Пред журналисти от Централна Азия украинският президент отбеляза, че срещата в Швейцария вероятно може да се определи като "детски стъпки" - първи  и неуверени, които вероятно няма да доведат до мир. "Но те определено не са насочени към война", допълни той.

В своето обръщение към световните лидери Зеленски показа резултата от обстрелите на Русия по Харков и разрушените и обзлюдени украински градове и напомни за започналата преди броени дни нова  руска офанзива - този път от север към Харков. "Температурата тук не стигна "451° по Фаренхайт,", но точно това иска Русия - да повиши градусите", обясни още Зеленски в своето обръщение по повод атаката по издателството.

"Този, който прави това, не иска мир. Иска ли Русия диалог? Украйна има най-голям опит в света с измамите по време на преговори. Измами, които прикриха подготовката за тази война", категоричен беше още Зеленски и допълни: "Затова са сеобходими глобалните усилия, усилията на лидери, които не могат да бъдат излъгани от Русия".

Руският президент Владимир Путин заяви преди дни, че страната му е готова да прекрати войната, но при сегашните фронтови линии, тоест окупирайки нови четири украински области. В началото на войната руският президент обяви, че целта не е превземане на територии, а защита на населението. Според анализатори в CNN с последното си изявление руският президент дава сигнал на изморения от войната Запад, че решението може да бъде просто и близо. Украйна обаче не може да бъде спокойна, пише още медията.

И в Украйна не са спокойни - те виждат в предложението опит за замразяване на конфликта и връщане на войната след няколко години, когато светът забрави и когато за Украйна вече ще бъде невъзможно отново да отстои на атаката.

Русия се опитва да блокира работата на мирната конференция, отбеляза още и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба по повод думите на Путин. Bloomberg потвържда този коментар - агенцията разполага с разпространено от руското Министерство на външните работи послание до представители на страни от Южна Америка, Африка и Азия да не участват в срещата в Швейцария. 

Руската страна също така поставя под съмнение легитимността на Володимир Зеленски като президент на Украйна. От изявленията досега обаче не става ясно дали Москва визира изтеклия му мандат, но по Конституция в страната не могат да бъдат проведени избори във време на война. Също така основен правен принцип е заемащият дадена длъжност да продължава да изпълнява задълженията си, докато не бъде назначен негов заместник. В последните години Русия оспорва легитимността на украинските власти, настоявайки че законен президент на страната е Виктор Янукович, който избяга от страната в Русия след протести. 

Проруският президент опита да прекъсне преговорите за асоциирано членство на Украйна с ЕС, което предизвика масови протести в Киев. След като Янукович избяга в Русия, в Украйна се проведоха избори, признати за демократични от световните институции, и начело на страната застана Петро Порошенко. Неговата легитимност косвено беше призната от Русия - Владимир Путин водеше преговори с Порошенко и подписа Минските споразумения, при не особено изгодни за Украйна условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 26.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 3 седмици
Зеля, л'а яди кифтета н'и рива! С'я шо ривеш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
RoyBatty
преди 3 седмици
Заглавие "Володимир Зеленски помоли Байдън и Си да помогнат за мира в Украйна" ... Не разбрах "как?". Какво се очаква от тях? ... По принцип войните , в които България е участвала са завършвали с преговори. Същото е било и с другите войни - 1. водят се преговори 2. подписват се договори 3 Войната приключва и не умират повече хора. ... Как тук ще стане без преговори? В Швейцария ще разпоредят прекратяване? Както казваше Волдеморт :) - What childish dream is this?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още