IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън се договори с ЕС за специалния статут на Великобритания

След продължителни преговори британският премиер заяви, че е успял да предоговори отношенията между Брюксел и Лондон

09:10 | 20.02.16 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След продължителни преговори в Брюксел Великобритания и Европейския съюз са постигнали споразумение за членството на Обединеното кралство.

Британският премиер Дейвид Камерън потвърди, че е успял да предоговори отношенията между Брюксел и Лондон и Великобритания ще получи специален статут в съюза.

Освен това той обеща, че ще призове британците да гласуват за оставането им в ЕС по време на референдума, който може да се проведе още това лято.

"Това е достатъчно за мен, за да отправя препоръка, че Великобритания трябва да остане в Европейския съюз", заяви Камерън след приключване на преговорите с европейските лидери в Брюксел. Британският премиер заяви, че е обезпечил условията, поставени в началото на преговорния процес, постигайки специален статут за Великобритания в ЕС. 

По думите на Камерън той е осигурил нови защити на страните, които не са членки на еврозоната, намаляване на бюрокрацията с цел Европа да стане по-конкурентоспособна, намаляване на миграцията в рамките на ЕС, включително "извънредна пауза", която означава, че имигрантите от страните-членки на ЕС ще трябва да чакат четири години за да получат пълен достъп до британската социална система и че ще бъде направено изключение за обединеното кралство по създаването на по-тесен политически съюз.

Дейвид Камерън подчерта, че Великобритания "перманентно" ще остане извън движението на ЕС към по-тесен съюз и никога няма да се присъедини към еврозоната. 

По-неговите думи, Великобритания също така ще има правото да оспори всяко едно развитие в еврозоната, което застрашава британската лира и икономическите интереси на Лондон.

"Ние ще бъдем извън частите на Европа, които не работят за нас и ще бъдем част от тези, които работят. Това ни дава най-доброто от двата свята. Ползите за Великобритания ще бъдат огромни, в размер на милиарди британски лири на година", заяви британският премиер.

Споразумението за оставането на Великобритания в ЕС е получило единодушна подкрепа отвсички лидери на 28-те страни членки, потвърди в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери са се споразумели за "справедлив компромис" с британския премиер Дейвид Камерън, благодарение на което той ще може да агитира за оставането на Великобритания в блока, заяви германския канцлер Ангела Меркел.

"Убедени сме, че с това дадохме на Дейвид Камерън пакет от реформи, с който той може да води кампания във Великобритания за оставането й в Европейския съюз", каза Меркел пред репортери в края на двудневната среща на върха. Тя подчерта, че членството в ЕС представлява огромна ценност, особено във времена на турбулентност и несигурност в света и отправи най-добри пожелания за Камерън през следващите месеци.

„Постигнатото споразумение отговаря на всички опасения на Лондон, но в същото време не засяга фундаменталните ценности на ЕС“, заяви Доналд Туск. „Все пак окончателното решение за членството на кралството в ЕС принадлежи на народа на страната“, подчерта той. „Изпратихме ясен сигнал, че сме способни да жертваме собствените си интереси в името на общото благо. Вярвам, че Великобритания се нуждае от Европа, а Европа се нуждае от Великобритания", каза още той. По думите му решението за специалния статут на Великобритания в ЕС е юридически обвързващо.

„Великобритания винаги е имала специален статут в ЕС, което не й е пречело да играе положителна роля в общността, която се състои от 28 страни членки, а не 27 плюс една“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 24 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Империята се разраства в цял свят и Лондон (с обслужващите околности в Англия) е избран да е основен финансов център, като за бизнесът са без значени етноса и религията на обслужващия персонал там (стига да работи/обслужва финансовата индустрия). Както навремето София бе привилигировано място, така и Лондон ще е все повече, ... затова този играе така надъхано, и затова Меркел и останалите го подкрепиха, просто такива са им инструкциите, ... някой обаче да не се залъгва че от превилегиите животът на 85те% обикновенни лондончани ще стане по-малко напрегнат (а той е напрегнат до скъсване, не случайно бременни жена не се срещат често в Лондон).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 5
крас
преди 8 години
До 6ДА, ТАКА Е!Всички тези мургавелковци за които говориш са представители на техните колонии. ТЕ РАБОТЯТ , А ВСИЧКИ АНГЛИЧАНИ СА НА СОЦИАЛ!ТАКА Е БИЛО И ПО ВРЕМЕТО НА РИМ, КОЙТО Е ПРИОБЩАВАЛ НАЙ ДОБРОТО КАТО ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ ОТ КОЛОНИИТЕ.С тези представители на колониите живеещи в ЛОНДОН империята осъществява индиректна намеса във ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ на съответните държави. ТЕ СА ПЕТАТА КОЛОНА КОЯТО ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ЛОНДОН ВКАРВА В ДЕЙСТВИЕ. Голямо е количеството на ПАКИСТАНЦИ, ИНДИЙЦИ, БАНГЛАДЕШЦИ ...Те работят, а англичаните пъшкат преуморени от безделничене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 2
крас
преди 8 години
"Ние ще бъдем ИЗВЪН частите на Европа, които не работят за нас и ще бъдем ЧАСТ от тези, които работят."АКО ИМА ИНТЕРЕС Е В ЕВРОЗОНАТА , АКО НЯМА НЕ Е !ИМПЕРИЯТА СИ Е ИМПЕРИЯ, А НЕ КОЛОНИЯ КАТО НАС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 2
khao
преди 8 години
голяма грешка, сега като почнат едни изключения ... и всеки да извива ръцете на другите, бал съм ти и общностна, в панелките в Люлин комшиите се цакат по малко един друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 4
Hahoto
преди 8 години
Британския премиер в ролята на обикновен англо-саксонски изнудвач. Щеше да е много по-добре, ако Троянския кон на ЕС бъде наритан на острова, където да си гние на гнусниия климат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Докато се занимават с глупости и измислени проблеми някой друг превърна Великобритания в почти мюсюлманска държава.В мюсюлманските квартали, където не важат доста от законите и конституционните положения на Великобритания има доста повече престъпност и злоупотреба с британски социални средства. Въпроса е защо злоупотребите на мюсюлманите се прикриват зад по-малките по мащаби проблеми с имиграцията от страните в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
за какво е всичко това - след едно 20 г. една част от Англия ще е индийска , а друга част - мюсюлманска провинция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Защо ЕС продължава сам да си вкарва автоголове? Пет пари не дават британците за договорените отстъпки. Единствено бизнесът плаши с последствия, в случай на Brexit, което разколебава мнението на някои. А и това със "специалните статуси" ми идва много в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 7
Nathan
преди 8 години
Това е началото на края на ЕС. Винаги допускането на специални правила и условия на един от членовете е водило до разпад на общността. Договорените специални права на Лондон все още , обаче не означава оставане в общността. Английското население в продължение на години беше облъчвани с агресивни послания срещу ЕС и не е ясно, дори и ако Камерън, призове населението да гласува положително за оставете в ЕС при референдум дали това ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 3
ivan_ivanov601
преди 8 години
ТОЯ Е ТИПИЧЕН КОЛОНИЗАТОР ОТ ПРЕДИ 200 ГОДИНИ. ЧАСТИТЕ НА ЕВРОПА ДА РАБОТЕЛИ ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ! НЕ СТАВА ЯСНО ДАЛИ ТЕ БРИТАНЦИТЕ ЩЕ РАБОТЯТ ЗА ЕВРОПА ИЛИ КАКТО ДО СЕГА САМО ЗА СВОЯТА КРАЛИЦА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още