IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Има риск бюджетният дефицит да надмине 3,7% от БВП

Държавният глава добави, че икономическата ситуация в Русия се стабилизира

15:58 | 11.11.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

"Има риск тази година бюджетният дефицит да надмине 3,7% от брутния вътрешен продукт (БВП)“, предупреди руският президент Владимир Путин на среща с представители на правителството в областта на икономиката, цитиран от РИА „Новости“.

Руският президент заяви, че не би било катастрофа, ако дефицитът е между 3,8% и 3,9% от БВП, но подчерта, че Русия трябва да се стреми да го поддържа на ниво от 3,7% от БВП.

Държавният глава добави, че икономическата ситуация в Русия се стабилизира, но и че е рано да се говори за осезаемо подобрение. 

По време на срещата Путин обърна внимание на ръста, макар и малък, на промишленото производство – с 0,3%, както и на „сравнително невисокото ниво на безработица от 5,6%“.

В сряда Държавната дума прие след последно четене закон за уточняване на основните параметри на федералния бюджет през 2016 г., съгласно който дефицитът в бюджета се увеличава до 3,7% от БВП спрямо първоначално изчислените 3% от БВП. Финансовият министър Антон Силуанов заяви в средата на октомври, че дефицитът може да надмине 3,7% от БВП.

„Има определени рискове за нарастване на дефицита. Трябва да се стремим да удържим равнището му в рамките на закона“, заяви Путин на срещата по икономически въпроси.

Той добави, че инфлацията също трябва да бъде в приемливи рамки. Според Путин от началото на година до 7 ноември инфлацията се изчислява на 4,7%, което по думите му е „добър показател“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
В близките 50 години ше са на етап мислене ...сетне ми е се тая !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 12
tisia
преди 7 години
....Индия ,до колкото си спомням,ще купи близо 500 танка от Русия....и не е само това. Питам, и това ли е нефт и газ? И това ли ще го доставят по тръби?.... Кога ще погледнете на света ,като хора разбиращи от бизнис и ще спрете с клишетета от миналото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
red6
преди 7 години
Само дето икономиката на всичките листнати от теб не зависят от цената на това, което излиза като забодеш тръбата в земята. И дето мислят как да намалят потреблението му всички, без Русия и чалмосаните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
4ervenasgan
преди 7 години
Направо рай! Бегом към коми! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 20
Mavi Goz
преди 7 години
Напрао са фалирали с -3.7-3.9% дефицит и 5% инфлация... При санкции и сами срещу ЕС и САЩ... Само за сравнение на дефицита с великия икономически колос ЕС:ЮК -5.7%, Словения -5.0%, Португалия -7.2%, Хърватска -5.6%, Испания -6.9%, Кипър -9.6%, Гърция - над 12%... Американците са с -3.3%. А как мечтаят за инфлация като руската.. хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още