IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика е ранена

Защитните сили на Русия са по-слаби, отколкото на пръв поглед, пише в анализ The Economist

14:58 | 25.11.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голямата неотдавнашна икономическа криза на Русия от 1998 година доведе до фалит на държавата. Този път по-вероятни изглеждат фалитите на банки, компании и дълбоката рецесия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-голямата неотдавнашна икономическа криза на Русия от 1998 година доведе до фалит на държавата. Този път по-вероятни изглеждат фалитите на банки, компании и дълбоката рецесия. Снимка: Ройтерс

Путин си има достатъчно проблеми и повечето от тях той си е създал сам. В Източна Украйна се водят кървави боеве, а той продължава да разпалва конфликта. Отношенията му със Запада са обтегнати, като сега дори и Германия се обръща срещу него. На границата му воюва "Ислямска държава", а в страната расте броят на хората, които се съмняват в правилността на украинската му политика. Има обаче проблем, който може да засенчи всички изброени: ранената икономика на Русия може да изпадне в криза, пише в свой анализ The Economist, цитиран от БТА.

Някои от недъзите на Русия са добре известни. Икономиката ѝ, подхранвана от петрола, скочи при повишаване на цените на черното злато. Сега обаче, когато то поевтиня от средно почти 110 долара за барел през първата половина на годината до 80 долара, Русия понася сериозни загуби. Рублата поевтиня с 23% за три месеца. Западните санкции също причиниха трудности, тъй като банкерите прилагат ограниченията не само за приближените на Путин, но и спрямо доста руски компании. 

Като цяло годините на клептокрацията (форма на управление, в което държавните решения са мотивирани главно от непосредствените материални интереси на тесен кръг хора, които са на власт) са имали разрушително действие върху страната. Голяма част от богатството е поделено между приятелите на Путин.

Всеки очаква продължителна стагнация, но всеобщото мнение е, че Путин е достатъчно силен да устои на това. Поевтиняващата рубла направи някои износни сектори като селското стопанство по-конкурентоспособни. Този износ, наред с ответните санкции на  Путин, блокиращи вноса, означава, че Русия все още има малък търговски излишък.

Русия освен това все още разполага и със значителни запаси от чуждестранна валута на стойност от около 370 млрд. долара според централната банка. А към това  следва да се добави упоритостта на руския народ, който винаги е бил склонен да вини за неволите си чужденците, и увереността на Москва, че Путин разполага с още време за маневри. Според някои хора той разполага с още около две години. 

Всъщност до криза може да се стигне доста по-рано. Защитните сили на Русия са по-слаби, отколкото на пръв поглед, и биха  могли да бъдат подложени на изпитание от всяка една от възможностите - пореден спад на цените на петрола, лошо преструктуриране на дълговете на руските компании, допълнителнителни западни санкции. Когато икономиката на някоя страна стане неустойчива, международната финансова система често се превръща  в катализатор, който бута страната в пропастта по-бързо, отколкото очакват политиците и инвеститорите.

Путин търпи поражение

В момента най-голямо безпокойство буди цената на петрола. Путин е убеден, че тя ще се възстанови. Изглежда обаче предлагането ще се увеличава, като ОПЕК държи да запази пазарния си дял. Американските правителствени агенции прогнозират, че  цената на петрола може да достигне средно 83 долара за барел през 2015 година, доста под равнището от 90 долара, от което Русия се нуждае, за да избегне рецесия (и да поддържа бюджета си балансиран). Ако световното търсене отслабне - Япония, например, изпадна в рецесия след последния кръг прогнози - цената на петрола може да спадне още. Това незабавно ще накара инвеститорите да преоценят перспективите на Русия.

Съществува и проблемът с погасяването на дълговете. Руските  компании са натрупали 500 млрд. долара чуждестранни  задължения, като 130 млрд.  долара трябва да бъдат покрити преди края на 2015 година и то в момент, когато не са много западните банки, готови да разширят дейността си в Русия. Дори компании, чиито приходи са в долари, могат да имат затруднения да платят дълговете си. Петролният гигант „Роснефт“ неотдавна поиска от Кремъл заем от 44 милиарда долара. Засега Путин оказва отпор, но той не може да позволи фалит на компания, която е 70% държавна собственост и дава работа на 160 000 души.

Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 5 rate down comment 6
юрист
преди 9 години
Значи признавате, че сте учил планова икономика:) Е- това е добро начало. За да се направи пълно, точно и ясно изследване дали "...това което изпитваме сега в ЕС.."е планова икономика, би следвало да сте наясно с юридическите основи на ес- ДЕС, ДФЕС и Лисабонският договор. Изпитвам големи съмнения, че можете да си съставите пълната парадигма, ако не сте учили " Право на ес", освен планова икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Икономикса и аз съм го учил. А ти ако беше учил планова икономика (или поне се беше интересувал малко) щеше да видиш, че това което изпитваме сега в ЕС е точно такова. *** нищо, ти все пак си наблегнал на правото, в което надявам се си по-добър отколкото в "икономикса".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 5
абитуриент
преди 9 години
ГАРАНЦИЯ.......!!!!!????.....много ми е ЗАБАВНО В ТОЯ ФОРУМ.....а има един ЮНАК дето чака на 500$ жълто .......????!!!!!..... са ше го питам на 30-ти след референдума кога ше стане цената........ДА НЕ СЕ МИНА не за ДРУГО.......ПОЗДРАВИ.......!!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 5
юрист
преди 9 години
Извинявай , но все още не си освободен от ролята на забавляващо ме същество:) Не съм възпитаник на УНСС, но с удоволствие отбелязвам, че никога не съм завършвал и АОНСУ и че съм учил икономикс, а не планова икономика/ политикономия- за разлика от теб:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 9 години
След това ще е добре да направиш систематичен анализ на украинските конституционни норми чл.2 във връзка с чл.73 и чл. 134 от Конституцията на Украйна http://kodeksy.com.ua/ka/konstitutsiya_ukrainy.htmза сега това ти стига- а все още не сме стигнали до решенията на КСУ/ Конституционният съд на Украйна/:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Абе погледни кви бастуни има, къде виреят такива екземпляри? Да не са пуснали в Курило или 4ти километър интернет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
не съм се разпенил единствено мога да ти дам да ми напрайш една про боно тръба, тва мога да ти дам и почеши коня за гривата и свободно за тая вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 5
юрист
преди 9 години
Хайде сега- като всеки обикновен юрист, да ми направите систематичен анализ на всички тези правни норми от този източник на международно право:)http://***.un.org/ru/documents/decl_conv/declarations/intlaw_principles.shtmlКОГАТО и АКО видя дори и зачатък на юридически мислене от Вас, тогава с удоволствие ще Ви отговоря про боно на ВСИЧКИ Ваши юридически въпроси - имаме ли сделка? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 7
юрист
преди 9 години
Мдааа- виждам, че нещо се разпени и още малко- и ще ми дадеш про боно правна консултация :D Не те задължавам да приемаш мнението ми, но е изключително забавно как пълен лаик в областта на международното право се опитва да спори с юрист :) Не само, че не ти се обяснявам- аз ти се надсмивам - когато лаик като теб премине една тънка червена линия между знанието и незнанието, то логичната и нормална реакция е просто....присмех:) Благодаря за представлението, г-н шуте:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 8
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ......!!!!!!......+++++++++++........!!!!!!!!!!..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още