IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Путин - времето на игрите премина

Забавните игри с кучета и имитациите на мачовски постъпки обаче вече няма да бележат отношенията между двата топ политици, пише в анализ N-Tv

08:49 | 18.11.14 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Януари 2007 г. <span style="font-size: 11.8181819915771px;">- германският канцлер посещава руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Януари 2007 г. - германският канцлер посещава руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи. Снимка: Ройтерс

Когато германският канцлер Ангела Меркел посещава през 2007 г. руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи, той умишлено пуска своя лабрадор да тича на воля около канцлера. Това е чиста демонстрация на сила: Меркел не обича кучета, откакто е била ухапана от един пес като дете.

Меркел отвръща на удара, но косвено. Според различни разкази тя обича в тесен кръг да се шегува с „мачото“ Путин, който предпочита да се снима с тигри и без риза. Публично тя не пропуска възможност да отбележи, че по отношение на защитата на правата на човека в Русия на Путин има още какво да се желае. Въпреки всичко обаче Меркел и Путин се уважават - не като приятели, а по-скоро като лидери, макар и защитаващи противникови лагери.

Това време вече отмина, пише в свой анализ германският икономически канал N-Tv. 

След срещата на върха на Г20 в Бризбейн, Австралия, Меркел изнесе реч, в която тя наистина не назова с името му руския президент в Сидни. Но пък критата ѝ към него бе още по-остра. Има сили в Европа, „които отказват взаимно уважение и разрешаването на конфликти с демократични и конституционни средства, които залагат на очевидното право на по-силния и игнорират силата на закона“.

И още: „Старото мислене за сфери на влияние, с което се пренебрегва международното право, не бива да надделее. Убедена съм също, че няма да се наложи, без значение колко е труден и дълъг пътят и колко неуспехи носи със себе си“.

Докато Меркел държеше речта си в Австралия, германската държавна телевизия ARD излъчи в неделя вечер (най-гледаното време) в шоуто на Гюнтер Яух едно интервю, в което Путин за пореден път демонстрира възприятията си за реалността. В него президентът припомни колко прекрасни са били отношенията между Русия и Германия през последните десет до петнадесет години. „Аз не знам дали подобни отношения са съществували преди. Мисля, че не“. Това все още е „много добра основа“ за отношенията между Русия и Европа, дори и за „хармонизиране на глобалните отношения“. 

В действителност обаче Путин в момента не е настроен за „хармонизация“ със Запада. Своите „европейски партньори“ Путин сега сюита за противници. Неговият проект на "евразийски съюз" не е предназначен да служи за допълнение, а за алтернатива на ЕС. Путин изнася руско-европейските отношения на нивото на силовата политика.

Става дума „за политическото му оцеляване“ и за бъдещето на политическата обстановка в Русия, пише главният редактор на руското списание Russia in Global Affairs Фьодор Лукянов. Предвид това противопоставяне съвсем логичен е въпросът „Защо трябва да се очаква той да прави отстъпки - особено, като се има предвид, че никога няма да може да поправи отношенията със Запада“.

Лукянов счита, че Русия е поела по пътя на една квази-съветска геополитическа експанзия. Забавните игри с кучета и имитациите на мачовски постъпки обаче вече няма да бележат отношенията между Меркел и Путин.

На срещата на върха на Г20 в Бризбейн канцлерът се срещна с Путин за няколко часа и на четири очи. „Разговорите са конфиденциални“, каза по-късно само Меркел. „Ние имаме много общи теми и говорихме много общо за целия конфликт“.

От срещата не са разпространени дори и снимки. Меркел и Путин този път очевидно не държат на постановките, като например снимката, при която Меркел гледа Путин в очите му при честването на D-Day в Нормандия.

„Може би“ разговорите в Бризбейн са били полезни, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Дали този оптимизъм вече не е хроничен?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Френската партия Национален фронт призна, че е взела голям заем от Русия, след като френски и европейски банки са отказали финансиране за партията.Признанието идва на фона на все по-многобройните доказателства, че Кремъл провежда тайна кампания за разширяването на влиянието си в Европа, коментира британският "Таймс", цитиран от "Фокус". Марин Льо Пен лидер на популистката антиевропейска партия, потвърди информацията на медиите, че групата й е взела заем от 9 милиона евро през септември тази година от притежаваната от руската държава Чешко-руска банка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Да сега верочтно следват шамарите нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 9 години
Не на последно място трябва да се спомене, че в края на 90-те години Русия не се намираше в международна изолация, нито пък бе подложена на санкции. Засега не се очертава изход от руско-украинската криза, а новото мнозинство в американския Конгрес очевидно смята в най-скоро време да приеме т.нар. "Закон за поддръжка на Украйна", известен и като Законът "Менендес-Коркер" - по имената на сенаторите, които са го предложили.Наред с оказването на военна помощ на Украйна, законопроектът предлага въвеждането на мащабни санкции срещу отделни сектори на руската икономика - военната промишленост, нефтодобива, както и срещу финансовите институции. "Всевъзможни американски бизнес-асоциации и Държавният департамент са категорично против приемането на този закон, но шансовете им да го предотвратят не са големи. Републиканците, които сега контролират двете камари на Конгреса, са настроени много решително, а и се ползват с поддръжката на част от демократите", казва анализатор от една от големите американски банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
а чу ли видеото Путин на какъв език говори :)) ех тея Германци май забраат, че тоя и при тях е учил и им знае доста добре езика ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 5
data
преди 9 години
http://***.segabg.com/article.php?id=695453
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 9 години
във Сега Джимо има брилятна статия по случая та : АЩ - условно казано, защото не са САЩ, а са транснационални корпорации, базирани в САЩ; САЩ отдавна са на биг бизнеса и ще продължат да са негови.Русия - условно казано, защото не е Русия, а Путин и неговите хора, които не се знае доколко ще бъдат негови, ако столът му се заклати, но повечето рускини и руснаци засега са възторжено негови. Аз не знам да има еднополюсен магнит. Съмнявам се да има еднополюсен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Много интересно видео! Мда, нещо такова май става... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Не са само петролните компании...! Както виждаш, има цели държави, традиционни съюзници на САЩ, които са прецакани. И не говорим само за Израел и Турция - става дума за Унгария, Гърция, Италия, Австрия, Германия, Япония... Това е огромен потенциал от пасивна на този етап съпротива, но тя ще се активизира, заюото става дума за огромни пари! Има стотици крупни играчи като шефа на Тотал, които са правили бизнес с Путин и го намират за коректен и точен партньор. Те не гледат телевизия, а си гледат в портмонето. Тези, които са посрещали топло Ердоган и Натаняху в Щатите още са си там, малко избутани встрани, но живи и здрави и ще си потърсят версиите. Да не мислите, че в Германия всички блеят в един глас с Меркел? Я вижте какво става по националния им ефир:http://***.youtube.com/watch?v=-0hFoEoeZLs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
За плебса това не са материалчета, а анализи. Той, плебсът, харесва подобни анализи. Няма задълбоченост, няма втори план. Има кучета, флиртове... Не знам само защо не пускат тези анализи в "Шок", ами пълнят с тях "Инвестор"-а... П.С. Нищо против Бойчо Попов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още