IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика е ранена

Защитните сили на Русия са по-слаби, отколкото на пръв поглед, пише в анализ The Economist

14:58 | 25.11.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голямата неотдавнашна икономическа криза на Русия от 1998 година доведе до фалит на държавата. Този път по-вероятни изглеждат фалитите на банки, компании и дълбоката рецесия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-голямата неотдавнашна икономическа криза на Русия от 1998 година доведе до фалит на държавата. Този път по-вероятни изглеждат фалитите на банки, компании и дълбоката рецесия. Снимка: Ройтерс

Путин си има достатъчно проблеми и повечето от тях той си е създал сам. В Източна Украйна се водят кървави боеве, а той продължава да разпалва конфликта. Отношенията му със Запада са обтегнати, като сега дори и Германия се обръща срещу него. На границата му воюва "Ислямска държава", а в страната расте броят на хората, които се съмняват в правилността на украинската му политика. Има обаче проблем, който може да засенчи всички изброени: ранената икономика на Русия може да изпадне в криза, пише в свой анализ The Economist, цитиран от БТА.

Някои от недъзите на Русия са добре известни. Икономиката ѝ, подхранвана от петрола, скочи при повишаване на цените на черното злато. Сега обаче, когато то поевтиня от средно почти 110 долара за барел през първата половина на годината до 80 долара, Русия понася сериозни загуби. Рублата поевтиня с 23% за три месеца. Западните санкции също причиниха трудности, тъй като банкерите прилагат ограниченията не само за приближените на Путин, но и спрямо доста руски компании. 

Като цяло годините на клептокрацията (форма на управление, в което държавните решения са мотивирани главно от непосредствените материални интереси на тесен кръг хора, които са на власт) са имали разрушително действие върху страната. Голяма част от богатството е поделено между приятелите на Путин.

Всеки очаква продължителна стагнация, но всеобщото мнение е, че Путин е достатъчно силен да устои на това. Поевтиняващата рубла направи някои износни сектори като селското стопанство по-конкурентоспособни. Този износ, наред с ответните санкции на  Путин, блокиращи вноса, означава, че Русия все още има малък търговски излишък.

Русия освен това все още разполага и със значителни запаси от чуждестранна валута на стойност от около 370 млрд. долара според централната банка. А към това  следва да се добави упоритостта на руския народ, който винаги е бил склонен да вини за неволите си чужденците, и увереността на Москва, че Путин разполага с още време за маневри. Според някои хора той разполага с още около две години. 

Всъщност до криза може да се стигне доста по-рано. Защитните сили на Русия са по-слаби, отколкото на пръв поглед, и биха  могли да бъдат подложени на изпитание от всяка една от възможностите - пореден спад на цените на петрола, лошо преструктуриране на дълговете на руските компании, допълнителнителни западни санкции. Когато икономиката на някоя страна стане неустойчива, международната финансова система често се превръща  в катализатор, който бута страната в пропастта по-бързо, отколкото очакват политиците и инвеститорите.

Путин търпи поражение

В момента най-голямо безпокойство буди цената на петрола. Путин е убеден, че тя ще се възстанови. Изглежда обаче предлагането ще се увеличава, като ОПЕК държи да запази пазарния си дял. Американските правителствени агенции прогнозират, че  цената на петрола може да достигне средно 83 долара за барел през 2015 година, доста под равнището от 90 долара, от което Русия се нуждае, за да избегне рецесия (и да поддържа бюджета си балансиран). Ако световното търсене отслабне - Япония, например, изпадна в рецесия след последния кръг прогнози - цената на петрола може да спадне още. Това незабавно ще накара инвеститорите да преоценят перспективите на Русия.

Съществува и проблемът с погасяването на дълговете. Руските  компании са натрупали 500 млрд. долара чуждестранни  задължения, като 130 млрд.  долара трябва да бъдат покрити преди края на 2015 година и то в момент, когато не са много западните банки, готови да разширят дейността си в Русия. Дори компании, чиито приходи са в долари, могат да имат затруднения да платят дълговете си. Петролният гигант „Роснефт“ неотдавна поиска от Кремъл заем от 44 милиарда долара. Засега Путин оказва отпор, но той не може да позволи фалит на компания, която е 70% държавна собственост и дава работа на 160 000 души.

Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 7 rate down comment 6
vzhekoff
преди 9 години
Да се обзаложим тук за хиперинфлацията :) Или за каквото точно казваш. Може с Куртата да се съберете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 5
Валидатор
преди 9 години
Че те купуват собстсения си добив предимно! Ако не те - кой друг ще го купи?И друго - не съм казвал че ще фалира за 3 месеца. Казвам, че за толкова ще им стигнат резервите за да покриват вноса. След което следва хиперинфлация. Не знам дали помниш, (ако си по-малък чел,) но от 1990 до 1996 рублата се срина до 6000 за един долар. След деноминацията струваше 5-6 рубли за долар. А само за две години след това вече струваше 25-30 за долар и Русия фалира. Без санкции и без затворени финансови пазари.И друго - когато мо казваш на мен "вярвай си" имай впредвид че не работя с такива категории, а с числа. Числата ги взимам от сайта на РЦБ. Така че не си "вярвам" в смисъла който влагаш. В свта на финансите политическите пристрастия нямат място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
"Знаеш ли, че за изминалата година рейтингът на Путин не просто не намалява, а удари абс. рекорди и руснаците масово го подкрепят. "Путин има по висок рейтинг и от Обама в Америка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Кой ще накаже агресора Турция, владеещ половината от една членка на ЕС толкова години? Отговора е НИКОЙ. Тя е с нас и е от добрите! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
"Ако нахлуеш в някоя страна, световната общност ще се изправи срещу теб. Същото се отнася и за икономиката. " Къде е тази "световна общност" която се изправя така срещу въображаеми агресори, когато истински като Турция например необезпокоявани завладяват територии на съседни държави, захранват с ресурси и жива сила нечовешки терористични организации като ИД !? За Турция, в която има тотална цензура и насилие на един близък до реакционен режим над народа и, няма "Световна общност" която да се възмути. :)) Ехх пропаганда! Лошите срещу добрите. Който е с нас добър който не - ЛОШ. Колко елементарно. Че е ранена икономиката на Русия няма спор. На война като на война. Струва ми се обаче, че част от анализа е пожелателен. Описани са нещата в малко по тъмни за Русия краски. Това с лошия Путин и агресията е малко в повече! :))) Ще поживеем и ще видим. Дано само да сме свидетели! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 17
vzhekoff
преди 9 години
Ако им трябваше на руснаците да го продават (златото), нямаше изобщо да го купуват и при това в такива количества. Само за септември са купили над 37 тона !!!Не знам кой къде залага срещу рублата, но последните дни тя върна спада с около 5-7%. Ако наистина вярваш, че ще фалират за 3 месеца ... вярвай си. При всички положения за руската икономика девалвацията е добре дошла. Апропо, имаше някъде статистика, май в Комерсант, че едва 1% от теглилите ипотеки са пострадали от девалвацията. Ще си свият потреблението на вносни стоки - т'ва е абс. сигурно, но то особено за потребителските е само положителна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 19
khao
преди 9 години
те не са русофили, а обикновени предатели и пишат за жълти копейки ... я виж кво става по другите сайтове. Там даже са повече, ама тук явно са избрали най умните със завършен 3ти клас, максимум АОНСУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 12
Валидатор
преди 9 години
Златото не е ликвиден валутен инструмент. Дълговете на Русия и компаниите и са в долари, не в злато. Това означава, че трябва първо да го продаде, за да може да използва стойността му, така да се каже. Неслучайно при оценяването на валутните резерви на една държава монетарното злато не се брои. В случая на Русия от "валутните резерви" трябва да се извадят още т.нар. Пенсионен фонд и Нефтен фонд. След което оперативните им резерви са малко над $200 млрд. А това са парите необходими на РЦБ да покрие вноса на Русия за 6 месеца. Т.е. пари няма. Затова някои казват, че икономиката им ще се срине за 3 месеца. Защото изглежда че все пак са решили да подкрепят рублата доколкото могат. И друго - следващия месец ще трябва да разплатят $100млрд дългове. При липса на финансиране това означава че голяма част от тия пари ще бъдат взети от вътрешния пазар.Който заложи срещу рублата, ще направи добри пари. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 14
vzhekoff
преди 9 години
Имаме новина :) Русия граничи със Сирия, Афганистан и Ирак :)От това, че губят по 140 млрд. на година (и то това са пропуснати ползи) не следва, че политиката на Путин спрямо Украйна е виновна. Петролът и без Украйна щеше да падне. Резервите се топят, обаче това дали е лошо ? Резервите в американски долари, т.е. в нещо, което ФЕД напечата в доста големи количества. За сметка на това златните резерви растат. Нещата с валутните резерви са глупости като цяло, защото няма числа, а общи приказки. Колко е дългът на Русия, вкл. брутният такъв (държавен/частен) ? Колко са предстоящите плащания ? С колко се сви вносът заради девалвацията на рублата ? Колко е "малкото" търговско салдо ? Колко години ще трябват при това положение за да се стигне до фалит ? Това са сериозните числа за дискусия, а горната статия е обикновена ураджийска пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 14
milioner4e
преди 9 години
Абе русофилите сте нема такива обаче. Как така все за Русия има лек и на 60 долара барела и даже и без бюджет ще издържат, а пък видиш ли ако БВП на ЕС или САЩ спаднело с 0.1% ще настъпи имплозия и всички тука ще се самоизядем и понеже нямаме петрол и газ го караме на филии с мас и едвам свързваме двата края. И тоя БРИКС не знам кво го гледате кат манна небесна, ама в Бразилия, Русия и Южна Африка нещата хич не са добре, даже отиват на зле. Нали не си мислите, че Китай ще си рискува 30 годишното партньорство със САЩ за да спаси една, ако мога да кажа икономичка от 1 трилион?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още