IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика е ранена

Защитните сили на Русия са по-слаби, отколкото на пръв поглед, пише в анализ The Economist

14:58 | 25.11.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голямата неотдавнашна икономическа криза на Русия от 1998 година доведе до фалит на държавата. Този път по-вероятни изглеждат фалитите на банки, компании и дълбоката рецесия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-голямата неотдавнашна икономическа криза на Русия от 1998 година доведе до фалит на държавата. Този път по-вероятни изглеждат фалитите на банки, компании и дълбоката рецесия. Снимка: Ройтерс

Оформила се е дълга опашка от затруднени руски компании. Непогасяваните дългове се увеличаваха дори преди повишаването на основната лихва до 9,5%, за да бъде защитена рублата. Същевременно руските банки зависят от централната банка за замяна на депозитите, които разбираемо клиентите превеждат в долари.

Пряко или непряко много от тези сметки ще трябва да бъдат плащани от Кремъл и по тази причина резервите му са от изключително значение. Те се изпаряват: намалели са със 100 млрд. долара през последната година след неуспешните опити да бъде защитена рублата. А счетоводството изглежда доста съмнително. От общо обявените 370 млрд. долара резерви над 170 млрд. долара са в двата фонда за благосъстояние на страната.

Някои от активите не са напълно надеждни, включително различните дялове на руски държавни банки и дългови книжа на Украйна, които стремително се обезценяват заради агресията на Путин. Един от фондовете е предназначен за изплащане на пенсии. В действителност руското правителство има вероятно 270 млрд. долара в брой, които са достъпни и могат да бъдат използвани без да се налагат орязвания на средства другаде, но сумата е по-малка от външните задължения на страната, които трябва да  бъдат погасени през идните две години.

Всичко това вещае проблеми за Русия, а хищническата външна политика на Путин би могла да ускори нещата. Той е човек, който нападна други страни и излъга за това. По-дълбоко навлизане в Украйна би накарало западните страни да наложат по-строги  санкции. Някои от тези санкции, като например да се забрани на руските банки да ползват международната платежна система SWIFT, могат да парализира руската търговия. Частична забрана за износ на петрол би съборила икономиката, както стана с Иран.

С колкото повече проблеми се сблъсква Путин, толкова по-вероятно е той да разиграе националистическата карта, а това означава повече нахлувания на чужда територия и съответно още повече санкции.

От Русия до Рио без много любов

Най-голямата неотдавнашна икономическа криза на Русия от 1998 година доведе до фалит на държавата. Този път по-вероятни изглеждат фалитите на банки, компании и дълбоката рецесия. Дори в такъв случай обаче последиците от тези събития могат бързо да се разпространят в чужбина както в страни, които зависят от търговията с Русия (износът за Русия възлиза на цели 5% от БВП вбалтийските страни и Беларус), така и чрез финансова верижна реакция. На риск са изложени банки в Австрия и Швеция.

И ако компаниите в една зле управлявана икономика, зависеща от суровините, престанат да покриват дълговете си, то инвеститорите ще започнат да се безпокоят и за други страни като Бразилия например.

Ако руската икономика се окаже на ръба на пропастта, на Запад ще започнат призиви за смекчаване на санкциите. Путин  отбеляза, че 300 000 работни места на германци зависят от  търговията с Русия. Ангела Меркел обаче остана непреклонна.

В крайна сметка Путин трябва да научи, че всяко действие има последици. Ако нахлуеш в някоя страна, световната общност ще се изправи срещу теб. Същото се отнася и за икономиката. Ако Путин бе посветил повече време на укрепване на руската икономика,  отколкото на обогатяването на приятелите си, сега нямаше да бъде в толкова уязвимо положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Много интересен плакат са сложили над статията!Че то такива особено по празниците на всяка витрина!!!Ей Ви го и черния петък, даже измислиха и малък черен петък, само и само да си продадат ***!Иииииииинвесторррррр, събудете се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Аз не мога да ги търпя такива дървени философи дет викаш ала Местан. Направо с лопатата през кръста. Правист бил не знам си кво, пълен педист, не може да намери нито един член за Югославия, Сирия, Либия Ирак etc. А за Украйна седнал да декламира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 6 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Единственото сложно нещо при тебе е сложното говорене а ла Лютфи Местан. Закони Закони Закони. За това няма държава в ЕС, която да не е санкционирана от ЕК за не спазване на законите. И според една новина тука нашата татковина е в средата на класация по процедури срещу нас, а германия беше преди нас. Намери статията и я прочети, за да видиш, че някакви измислени закони на майната си в Брюксел се спазват ... ами съвсем избирателно. Както и да е вярвай в утопията, г-не на средна възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 9 години
Тези "....тея линкове с утопични лозунги .." трябва да Ви говорят, че те представляват основните договори на ес, -т.е. правните основания, т.е. ЗАКОНИТЕ на ес. Май не схванахте доста неща. Думите "изключителна компетентност" и нейните области, както и думите "споделена компетентност" и нейните области, са основата, без която не можете да разберете ес икономика, а камо ли да я обхванете в пълнотата й! Това наистина не Ви е простата планова икономика, а нещо много по-обширно и по -интердисциплинарно...Не съм младеж , а човек на средна възраст- просто не мисля с опростенчески стари модели....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Articles 2123 created a single Soviet citizenship (21), state symbolism (flag, national anthem and a coat of arms 22), and specified the Union's capital in Moscow (23).Членките на ЕС заявяват, че за тях знамето, представляващо дванадесет златни звезди, наредени в кръг върху син фон, химнът от Одата на радостта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 3
deant
преди 9 години
В по-голямата си част договорите за ЕС модернизиран вариант на СССР,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 3
deant
преди 9 години
братле ти на колко години си? 22? тея линкове с утопични лозунги какво трябва да ми говорят? Първото, което е аз не съм русофил. Второто което не съм американофил или ЕСфил. Трето което е не съм същото по горе ама *фоб. И последно ето ти договора за съсдаване на СССР (надявам се знаеш английски) ти сам си направи сметка колко си приличат член 1 и член 2.http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_on_the_Creation_of_the_USSRЕС: Съюзът предоставя на своите граждани пространство на свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници, в което е гарантирано свободното движение на хора в съчетание с подходящи мерки по отношение на контрола на външните граници, убежището, имиграцията, както и предотвратяването и борбата с престъпността.СССР: Article 1 lists the competency of the responsibilities that the Union's authorities would contain. These include all foreign affairs; international treaties; change in external borders; expansion of the Union by accepting new republics; declaring war and a
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 9 години
Както се казва- "Не казвай "хоп", преди да си скочил". http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2012.326.01.0001.01.BUL#C_2012326BG.01004701Започнете с чл.2,3,4 5, 6 и продължете нататък - вероятно това четиво ще бъде доста любопитно за Вас:) От ДЕС основополагащи са чл.3, 4 и 5-http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2012.326.01.0001.01.BUL#C_2012326BG.01001301Без да сте наясно с тези основни принципи и правила на ес, как така едностранно определяте, че "това, което е в ес сега", е планова икономика? Не случайно Ви писах за съставяне на Вашата парадигма след задълбочено изследване , включващо интердисциплинарен подход, но Вие не пожелахте да го разберете....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Ако наистина беше учил "икономикс" (или поне беше влизал в лекциите) щеше да забележиш, че там се изучават основите на ВСИЧКИ видове икономика известни на човечеството, като започнеш от натуралното стопанство и стигнеш до плановата и пазарната икономики. А Лисабонския договор не беше ли онова, което натресоха на Французи и Ирландци след като те в СВОБОДЕН рефендум казаха НЕ? Ти си по-вещ и сигурно имаш напълно убедително тълкование. И на последно място виж какво е казал днес сега действащия папа на слово в ЕП днес (не че съм му фен или съм католик или пък съм изобщо вярващ де, но е прав човека).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 10
kurta007
преди 9 години
Да връщат Крим ,плащат по 1млн$ неустойка на 300-те загинали и 1 трилион на Украйна ,свалят джуджето и всичко ще е ок.В противен случай и путин и русия ще ядат много ,ама много по голям х*й !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още