IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика е ранена

Защитните сили на Русия са по-слаби, отколкото на пръв поглед, пише в анализ The Economist

14:58 | 25.11.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голямата неотдавнашна икономическа криза на Русия от 1998 година доведе до фалит на държавата. Този път по-вероятни изглеждат фалитите на банки, компании и дълбоката рецесия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-голямата неотдавнашна икономическа криза на Русия от 1998 година доведе до фалит на държавата. Този път по-вероятни изглеждат фалитите на банки, компании и дълбоката рецесия. Снимка: Ройтерс

Оформила се е дълга опашка от затруднени руски компании. Непогасяваните дългове се увеличаваха дори преди повишаването на основната лихва до 9,5%, за да бъде защитена рублата. Същевременно руските банки зависят от централната банка за замяна на депозитите, които разбираемо клиентите превеждат в долари.

Пряко или непряко много от тези сметки ще трябва да бъдат плащани от Кремъл и по тази причина резервите му са от изключително значение. Те се изпаряват: намалели са със 100 млрд. долара през последната година след неуспешните опити да бъде защитена рублата. А счетоводството изглежда доста съмнително. От общо обявените 370 млрд. долара резерви над 170 млрд. долара са в двата фонда за благосъстояние на страната.

Някои от активите не са напълно надеждни, включително различните дялове на руски държавни банки и дългови книжа на Украйна, които стремително се обезценяват заради агресията на Путин. Един от фондовете е предназначен за изплащане на пенсии. В действителност руското правителство има вероятно 270 млрд. долара в брой, които са достъпни и могат да бъдат използвани без да се налагат орязвания на средства другаде, но сумата е по-малка от външните задължения на страната, които трябва да  бъдат погасени през идните две години.

Всичко това вещае проблеми за Русия, а хищническата външна политика на Путин би могла да ускори нещата. Той е човек, който нападна други страни и излъга за това. По-дълбоко навлизане в Украйна би накарало западните страни да наложат по-строги  санкции. Някои от тези санкции, като например да се забрани на руските банки да ползват международната платежна система SWIFT, могат да парализира руската търговия. Частична забрана за износ на петрол би съборила икономиката, както стана с Иран.

С колкото повече проблеми се сблъсква Путин, толкова по-вероятно е той да разиграе националистическата карта, а това означава повече нахлувания на чужда територия и съответно още повече санкции.

От Русия до Рио без много любов

Най-голямата неотдавнашна икономическа криза на Русия от 1998 година доведе до фалит на държавата. Този път по-вероятни изглеждат фалитите на банки, компании и дълбоката рецесия. Дори в такъв случай обаче последиците от тези събития могат бързо да се разпространят в чужбина както в страни, които зависят от търговията с Русия (износът за Русия възлиза на цели 5% от БВП вбалтийските страни и Беларус), така и чрез финансова верижна реакция. На риск са изложени банки в Австрия и Швеция.

И ако компаниите в една зле управлявана икономика, зависеща от суровините, престанат да покриват дълговете си, то инвеститорите ще започнат да се безпокоят и за други страни като Бразилия например.

Ако руската икономика се окаже на ръба на пропастта, на Запад ще започнат призиви за смекчаване на санкциите. Путин  отбеляза, че 300 000 работни места на германци зависят от  търговията с Русия. Ангела Меркел обаче остана непреклонна.

В крайна сметка Путин трябва да научи, че всяко действие има последици. Ако нахлуеш в някоя страна, световната общност ще се изправи срещу теб. Същото се отнася и за икономиката. Ако Путин бе посветил повече време на укрепване на руската икономика,  отколкото на обогатяването на приятелите си, сега нямаше да бъде в толкова уязвимо положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 7 rate down comment 6
vzhekoff
преди 9 години
Да се обзаложим тук за хиперинфлацията :) Или за каквото точно казваш. Може с Куртата да се съберете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 5
Валидатор
преди 9 години
Че те купуват собстсения си добив предимно! Ако не те - кой друг ще го купи?И друго - не съм казвал че ще фалира за 3 месеца. Казвам, че за толкова ще им стигнат резервите за да покриват вноса. След което следва хиперинфлация. Не знам дали помниш, (ако си по-малък чел,) но от 1990 до 1996 рублата се срина до 6000 за един долар. След деноминацията струваше 5-6 рубли за долар. А само за две години след това вече струваше 25-30 за долар и Русия фалира. Без санкции и без затворени финансови пазари.И друго - когато мо казваш на мен "вярвай си" имай впредвид че не работя с такива категории, а с числа. Числата ги взимам от сайта на РЦБ. Така че не си "вярвам" в смисъла който влагаш. В свта на финансите политическите пристрастия нямат място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
"Знаеш ли, че за изминалата година рейтингът на Путин не просто не намалява, а удари абс. рекорди и руснаците масово го подкрепят. "Путин има по висок рейтинг и от Обама в Америка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Кой ще накаже агресора Турция, владеещ половината от една членка на ЕС толкова години? Отговора е НИКОЙ. Тя е с нас и е от добрите! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
"Ако нахлуеш в някоя страна, световната общност ще се изправи срещу теб. Същото се отнася и за икономиката. " Къде е тази "световна общност" която се изправя така срещу въображаеми агресори, когато истински като Турция например необезпокоявани завладяват територии на съседни държави, захранват с ресурси и жива сила нечовешки терористични организации като ИД !? За Турция, в която има тотална цензура и насилие на един близък до реакционен режим над народа и, няма "Световна общност" която да се възмути. :)) Ехх пропаганда! Лошите срещу добрите. Който е с нас добър който не - ЛОШ. Колко елементарно. Че е ранена икономиката на Русия няма спор. На война като на война. Струва ми се обаче, че част от анализа е пожелателен. Описани са нещата в малко по тъмни за Русия краски. Това с лошия Путин и агресията е малко в повече! :))) Ще поживеем и ще видим. Дано само да сме свидетели! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 17
vzhekoff
преди 9 години
Ако им трябваше на руснаците да го продават (златото), нямаше изобщо да го купуват и при това в такива количества. Само за септември са купили над 37 тона !!!Не знам кой къде залага срещу рублата, но последните дни тя върна спада с около 5-7%. Ако наистина вярваш, че ще фалират за 3 месеца ... вярвай си. При всички положения за руската икономика девалвацията е добре дошла. Апропо, имаше някъде статистика, май в Комерсант, че едва 1% от теглилите ипотеки са пострадали от девалвацията. Ще си свият потреблението на вносни стоки - т'ва е абс. сигурно, но то особено за потребителските е само положителна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 19
khao
преди 9 години
те не са русофили, а обикновени предатели и пишат за жълти копейки ... я виж кво става по другите сайтове. Там даже са повече, ама тук явно са избрали най умните със завършен 3ти клас, максимум АОНСУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 12
Валидатор
преди 9 години
Златото не е ликвиден валутен инструмент. Дълговете на Русия и компаниите и са в долари, не в злато. Това означава, че трябва първо да го продаде, за да може да използва стойността му, така да се каже. Неслучайно при оценяването на валутните резерви на една държава монетарното злато не се брои. В случая на Русия от "валутните резерви" трябва да се извадят още т.нар. Пенсионен фонд и Нефтен фонд. След което оперативните им резерви са малко над $200 млрд. А това са парите необходими на РЦБ да покрие вноса на Русия за 6 месеца. Т.е. пари няма. Затова някои казват, че икономиката им ще се срине за 3 месеца. Защото изглежда че все пак са решили да подкрепят рублата доколкото могат. И друго - следващия месец ще трябва да разплатят $100млрд дългове. При липса на финансиране това означава че голяма част от тия пари ще бъдат взети от вътрешния пазар.Който заложи срещу рублата, ще направи добри пари. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 14
vzhekoff
преди 9 години
Имаме новина :) Русия граничи със Сирия, Афганистан и Ирак :)От това, че губят по 140 млрд. на година (и то това са пропуснати ползи) не следва, че политиката на Путин спрямо Украйна е виновна. Петролът и без Украйна щеше да падне. Резервите се топят, обаче това дали е лошо ? Резервите в американски долари, т.е. в нещо, което ФЕД напечата в доста големи количества. За сметка на това златните резерви растат. Нещата с валутните резерви са глупости като цяло, защото няма числа, а общи приказки. Колко е дългът на Русия, вкл. брутният такъв (държавен/частен) ? Колко са предстоящите плащания ? С колко се сви вносът заради девалвацията на рублата ? Колко е "малкото" търговско салдо ? Колко години ще трябват при това положение за да се стигне до фалит ? Това са сериозните числа за дискусия, а горната статия е обикновена ураджийска пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 14
milioner4e
преди 9 години
Абе русофилите сте нема такива обаче. Как така все за Русия има лек и на 60 долара барела и даже и без бюджет ще издържат, а пък видиш ли ако БВП на ЕС или САЩ спаднело с 0.1% ще настъпи имплозия и всички тука ще се самоизядем и понеже нямаме петрол и газ го караме на филии с мас и едвам свързваме двата края. И тоя БРИКС не знам кво го гледате кат манна небесна, ама в Бразилия, Русия и Южна Африка нещата хич не са добре, даже отиват на зле. Нали не си мислите, че Китай ще си рискува 30 годишното партньорство със САЩ за да спаси една, ако мога да кажа икономичка от 1 трилион?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още