IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис заплашва със съдебен процес в случай на Grexit

Правителството в Атина ще се консултира със специалисти и със сигурност ще обмисли да вкара иск в Европейския съд

08:14 | 30.06.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Варуфакис: Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис: Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната. Снимка: Ройтерс

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заплашва според медийни материали, че в случай на нужда страната му може да предприеме юридически стъпки при излизане от еврозоната.

"Гръцкото правителство ще се възползва от всички свои права", цитира британският вестник The Daily Telegraph министъра на финансите. „Правителството в Атина ще се консултира със специалисти и със сигурност ще обмисли да вкара иск в Европейския съд". 

"Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната и ние отказваме да го приемем", заявява още Варуфакис.

"Членството ни в еврозоната не подлежи на преговори", коментира още финансовият министър спекулациите около евентуален Grexit. Никога досега страна от еврозоната не е била изхвърляна от валутния съюз, припомня още той.

Междувременно членът на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре също вече не изключва излизане на страната от валутния съюз. Това било нещо възможно, макар и не онова, което желаела ЕЦБ, заяви Кьоре в интервю. Това представлява досега най-еднозначното признание на водещ представител на централната банка за това, че Grexit всъщност е възможен. 

Кризата в Гърция ескалира в последните часове, катоместните банки ще останат затворени до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още в неделя вечер.

Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение.  

По-късно финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни. 

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната."

Гърция рискува да стане първата страна в историята на еврозоната, обявила несъстоятелност по изплащане на външния си дълг, а също така и първата страна, която да напусне валутния съюз. Без допълнителни финанси страната може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че фондът очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит. 

В понеделник пък стана ясно, че Атина възнамерява да не плати транша си. 

Още по темата за гръцката криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
А си прав-дебата е принципен. До сега са управлявали(от 80та насам са дълговете) Нова демокрация и ПАСОК. Грубо казано по равно. И кво правим? Кой обвиняваме? Кой е трупал дълговете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 8
kalendar
преди 8 години
и е 200 пъти по-голям демократ от повечето европейци. Ако гърците се окъкат ще е тяхна вината не на Ципрас. Човека вика-това е против разбиранията ми, ние няма да го подпишем, но ако гласувате на референдума да бъде подписано ще дадем оставка и ще го направи следващото правителство. *** пича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Дебата е принципен и е отвъд личността на Ципрас.Обаче ако все пак накрая когато всичко завърши, и точно заради неговите действия положението на гърците стане по-лошо, това не го прави достоен. Просто е един луд кафалия и нищо повече дето ще закопае още повече народа си.Времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
това явно е към мен. Гърците са хапвали, сега ще плащат. Те толкова. И пак можеш да си сигурен-ще платят по-малко от колкото ние бихме платили на тяхно място. А дали е правилно, не е ли...това друга тема. Ама е малко работата-даваш на *** кредити, после мрънкаш, че не ги връщат. Те и при тях така. Та монетата има две лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 17 rate down comment 5
Императорът
преди 8 години
Много правилно - съд за тия мръсни германо-френски ***, дето не искат да хранят наготово гръцките маслинари и сиртакаджии и им нарушават душевният комфорт, заплашвайки ги, че вече ще трябва с труд да си изкарват прехраната !!!! Съд също така и за всеки Българин, изказал недоволство от това, че е принуден да работи до живот, за да храни отказващите да се трудят хъхряшки веселяци и да им строи безплатни жилища, докато сам той се свива като миш под наем !!!Долу честният данъкоплатец, да живеят социопаразитите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 10
kalendar
преди 8 години
мерси-ама я ми кажи Ципрас лично какви заеми е взел? Не го защитавам(разгледай ми старите постове), още по-малко гърците. Ама кой ги е трупал тия задължения? Най-левите, които са били на власт преди него са това на което тук му викате "умерена левица", "здравословна левица" и т.н. И сега с него си бършат ***. Човека прави квото може според разбиранията му и исканията му на народа. Ако и да шофират към стената, то държанието му е достойно за уважение-човека свика референдум. Обясни ми къде е лошото в това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Не го приемай лично.Ти си готин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Отиват обратно в ръцете на тези, които ги дават, обаче заедно с някаква лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
какви соц фенове пак те гонят? Тая тема трябва ли да я дъвчем по 100 пъти? Соца взима в пъти по-малко заеми от капитализмът. Хеле па нашият соц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
много, ама много едностранчиво разглеждаш нещата. Къде отиват парите от количествените улеснения, би ли ми казал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още