IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис заплашва със съдебен процес в случай на Grexit

Правителството в Атина ще се консултира със специалисти и със сигурност ще обмисли да вкара иск в Европейския съд

08:14 | 30.06.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Варуфакис: Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис: Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната. Снимка: Ройтерс

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заплашва според медийни материали, че в случай на нужда страната му може да предприеме юридически стъпки при излизане от еврозоната.

"Гръцкото правителство ще се възползва от всички свои права", цитира британският вестник The Daily Telegraph министъра на финансите. „Правителството в Атина ще се консултира със специалисти и със сигурност ще обмисли да вкара иск в Европейския съд". 

"Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната и ние отказваме да го приемем", заявява още Варуфакис.

"Членството ни в еврозоната не подлежи на преговори", коментира още финансовият министър спекулациите около евентуален Grexit. Никога досега страна от еврозоната не е била изхвърляна от валутния съюз, припомня още той.

Междувременно членът на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре също вече не изключва излизане на страната от валутния съюз. Това било нещо възможно, макар и не онова, което желаела ЕЦБ, заяви Кьоре в интервю. Това представлява досега най-еднозначното признание на водещ представител на централната банка за това, че Grexit всъщност е възможен. 

Кризата в Гърция ескалира в последните часове, катоместните банки ще останат затворени до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още в неделя вечер.

Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение.  

По-късно финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни. 

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната."

Гърция рискува да стане първата страна в историята на еврозоната, обявила несъстоятелност по изплащане на външния си дълг, а също така и първата страна, която да напусне валутния съюз. Без допълнителни финанси страната може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че фондът очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит. 

В понеделник пък стана ясно, че Атина възнамерява да не плати транша си. 

Още по темата за гръцката криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 6 rate down comment 4
ivancholak
преди 8 години
Интересно, уважаващи себе си съфорумци, а такива плоски разсъждения. Гърците били лежали и яли и пили: Аз пък като ходя ме обслужват 100 пъти по добре от нашите лентяи на морето. Значи запада може да си пробутва напечатаните хартийки без покритие давайки подкупи на шепа гръцки *** и да е света вода ненапита... Все едно у нас мутрата утре да раздаде добавки към пенсиите от взетите заеми и народа да ги върне, да ви го илюстрирам образно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Начи тебе никога не съм те броил при талибанчетата и затова дай да уточниме нещо - гърците може и да не работят като германци, но и в никакъв случай не работят по-малко от италианци, испанци и някои райони на южна Франция. Имал съм и продължавам да имам бизнес с гърци, доста съм ходил там, още от преди да паднат визите, та нека да ти кажа, че точно от днешна България такива приказки е смешно да се говорят. В момента дъвча гръцка праскова и не ми се занимава да ти изреждам какъв дял от стоките на българския пазар са гръцки - от храни, през битова химия и домашни потреби, платове и обзавеждане, дограми и строителни материали, облицовки, електроматериали, бои, лепила, четки, валяци, мечета, работно облекло... Нали се секаш, че те не се произвеждат сами. Дай насреща какво българско има по нашите и из гръцките магазини, за да сравняваме кой какво и колко работи.Умишлено не засягам мегаотрасли като морски транспорт и строителство, щото там те са огромни, а нас ни няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 8 години
Прав си - проблема е много пластов . Той ако се свеждаше само до "гърците изядоха парите и сега не ги връщат " до сега на Ципрас и Факис да им бяха прерязали гърлата . Проблема е фундаментален и опира до отговор на въпроса : ЕС какво е ? Държава или митнически съюз ? И ако някой му стиска да даде отговора на въпроса лесно ще намери и отговора на въпроса с дълговете . п.п. Дали Ципрас ще успее предстой да разберем . За сега стана ясно че му стиска на момчето , за другото не е ясно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Ами ти , кат си толкоз честен и почтен , ако беше император в Гърция , пак ли така щеше да приказваш...или там щеше да си понаправил повечко златце и платинчица и въобще немаше да си тоя който си сега !Не ми говори за честност , поне не в тоя форум !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 10 rate down comment 3
IMRO
преди 8 години
Аз имам коте - и като почне да ръфа нещо, което не трябва, аз му размахвам една играчка-мишка, която трака, за да му отвлека вниманието и да спре. Методът разботи безотказно.В случаят аз съм Варуфакис, тримесечното коте е гръцкият народ, а тракащата мишка е съдебният процес.Дим и пушек за предизвикване на първосигнални реакции у гърците и отвличането на вниманието им от предстоящата, надвиснала, озъбена икономическа катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 13 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Не става дума за търсене на враг, но за почтеност. Не може години наред да лежиш по гръб, да ядеш на корем и да пируваш, без да работиш, харчейки чужди пари, а после да ревеш, когато тоя, който ти е дал пари дал ти ги е на КРЕДИТ, а не ти ги е подарил) си ги иска обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Прав си , Мави...помиярът е генетично устроен да гледа какво правят по големите и понеже винаги е дребен , да лае силно ...те винаги са в глутница...необразовани ...злобни обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Хаха , имаш плюс от мен за коментар 35Към Календар (ком. 34) - разбира се по времето на Нова Демокрация и ПАСОК се случи най-голямото гръцко крадене. Всички правителства на Гърция са доказано вършили документални престъпления и фалшификации но са се правили на гръцкия Робин Худ.Сега никой останал страничен наблюдател няма право да осъжда кредиторите на Гърция че били гадни. Като са били гадни да не са вземали и яли от техните пари. Що не си останаха с драхмата и със собствените икономически постижения? С тях да правят каквото си искат. Ама да вземаш на заем и да се правиш на тарикат като си мислиш, че няма да връщаш.. това никой уважаващ себе си силен кредитодател няма да го позволи. Такъв наглец заслужава всяка бухалка по главата, която ще получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Ооооо за едно нещо си много повече от прав-тия тук щяха да са болшевиките и щяха да са сред първите организатори на така мразените от тях Народни съдилища. Това 100%. Допускам, че всеки е неразбрал или нещо може да сбърка в преценката си. Аз самият редовно нанасям някакви корекции във виждането си за света, но тоя плам дето гори в тях не можеш да го сбъркаш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 15 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Не можеш да водиш дискусия с доводи с първосигнални ултраси! Тука кой не скача е червен! Гледал ли си глутница *** как се настървяват един от друг? Ако обаче жертвата се осаже ербап и ги подгони, бегат с опашки между краката...Те си имат опорна точка - гърците са яли и пили, харчили са чужди пари и сега трябва да връщат. Никой няма да седне да мисли защо целият запад е затънал до сливиците в борчове и никога няма да ги върне! *** в България са виновни за всичко, а за проблемите по света са виновни Путин, Асад и Мадуро. За плоскоглавия трябва да има ясно дефиниран и посочен враг, за да оправдава собствената си непълноценност. Те и американците се оказа, че без голям и страшен враг не могат да съществуват, щото им се отваря прекалено много свободно време да си гледат в собствените го^вна.. хахаТези всичките кресльовци тук преди 30 години щяха да са членове на БКП и със същия плам щяха да громят класовия враг или пак НАТО-вска Гърция... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още