IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция каза Όχι*

При преброени 100% от бюлетините 61,31% от гърците са срещу предложенията на кредиторите

20:40 | 05.07.15 г. 150
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция избра да каже „Не“ на изискванията за спорните строги икономии и реформи на международните кредитори. 

61,31 процента от гърците са заявили "не" на предложенията на кредиторите на референдума днес, според окончателните резултати при 100% от обработени гласове, съобщи гръцкото Министерство на вътрешните работи. 

Според официална прогноза на резултата от референдума вотът "не" ще надхвърли 61 процента, заяви представител на агенция SingularLogic, която обработва резултатите за Mинистерството на вътрешните работи. 

Tакъв резултат представлява огромна победа за премиера Алексис Ципрас, който призова избирателите да гласуват с "не" на предложения спасителен пакет, окачествен от него като "унижение" и "ултиматум" от страна на кредиторите. 

Високопоставени представители на гръцкото правителство, което твърди, че вот "не" ще засили позициите му, за да се осигури по-добра сделка от страна на международните кредитори след месеци на спорове, веднага заявиха, че ще се опитат да рестартират преговорите с европейските партньори възможно най-скоро.

"Преговорите, които ще възобновим, следва да приключат най-скоро, дори в рамките на 48 часа", заяви говорителят на правителството Габриел Сакеларидис пред  гръцка телевизия. “Ние ще предприем всички възможни усилия, за да подпечатаме споразумението възможно най-скоро”. 

На свой ред депутатът от СИРИЗА Никос Филис изрази мнение „че резултатите от референдума ще позволят на правителството да предприеме бързи действия за постигане на споразумение с кредиторите“. 

Гръцкият държавен министър Никос Папас пък смяка, че до 20 юли ще има споразумение с кредиторите на страната. Това той обяви в профила си в Twitter. Припомняме, че на 20 юли Гърция трябва да плати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка. 

Над 50 на сто е била активността на днешния референдум в Гърция, заяви вътрешният министър Никос Вуцис, цитиран от DPA. За да е валиден референдумът, на него трябваше да са гласували поне 40% от гласоподавателите.

Референдумът показва и разделението между поколенията. Сред по-младите гласоподаватели 67% предпочитат да гласуват с "Не", докато при по-възрастните този дял е само 37 на сто, предава гръцкият журналист Янис Куцомитис.

По-рано агенция Bloomberg цитира резултатите от проучване на института за общественото мнение MRB, според който 49 до 54 на сто от гласуващите са гласували с „Не“ - тоест срещу пакета  реформи на европейските партньори. За „Да“ са гласували 46 до 51 на сто. И втора агенция – Marc, счита, че лагера на „Не“ води. Според нея 49,5 до 54,5 на сто са гласували с „не“, докато 45,5 до 50,5 на сто – с „Да“. 

В пресцентъра в Zappeio Mansion има около 700 журналисти и 100 фоторепортери. Това впрочем е символично място - през 1979 г. тук тогавашният премиер Константинос Караманлис подписва споразумение за асоцииране, според което през 1981 г. Гърция трябва да стане част от Европейската икономическа общност, предшественика на ЕС. Дали сега няма да последва изход от еврозоната, а впоследствие и от ЕС? Много експерти очакват хаос и срив на местните финансови институции, които от дълго време са зависими от финансирането на ЕЦБ. 

Кризата в Гърция ескалира в последните дни, а местните банки ще останат затворени поне до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още преди седмица.

Припомняме, че в нощта на 26 срещу 27 юни гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение.  

По-късно финансовите министри на еврозоната отказаха да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни. 

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната". 

Дни по-късно Гърция не успя да погаси дължимата вноска към Международния валутен фонд. Изпълнителният съвет на МВФ, който представлява 188 държави, останa на твърдата си позиция и още през нощта срещу сряда (българско време) обяви, че Гърция е в просрочие.

Всичко по темата - тук!

* Актуално към 7.37 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

138
rate up comment 14 rate down comment 8
Stefan--L
преди 8 години
Еь защо не съм грък ? Евала на Гърците отърваха се от еврошвестерският педераски съюз а ние робите тепърва ще ни вкарват в умрялата еврозона що за *** народ сме гърците винаги са били 500 години преди нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
137
rate up comment 12 rate down comment 6
Бате Пешо
преди 8 години
А чичко Путин само се усмихва под мустак.Е това енарод.Евала Гърция.....Айде *** тука скрийте се.Това е началото на края на съюза на *** и зоофилите.На ход са Испания и Италия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
136
rate up comment 10 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 8 години
А чичко Путин само се усмихва под мустак.Е това енарод.Евала Гърция.....Айде *** тука скрийте се.Това е началото на края на съюза на *** и зоофилите.На ход са Испания и Италия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
135
rate up comment 7 rate down comment 8
abdul
преди 8 години
Ти забравяш един друг фактор в сметките - базите на НАТО в Гърция. Като ги сложиш в сметките, ще разбереш кое е по-силно от силата на парите и кое фактически гарантира дълговете зад държавните бондове - ДЦК."това би означавало да признае че най-силното и оръжие"- Точно това ще бъде доказано за пореден път, защото всъщност най-силното оръжие са парите,... ама след патлак-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
134
rate up comment 11 rate down comment 6
nikiangel
преди 8 години
Има един факт, койтозабравяте или пренебрегвате, а този факт ще определи развоя на ситуацията.Гърция възстава срещу...силата на парите.И ще бъде смачкана, докарана до просешка тояга за назидание на всеки друг който си помисли че защото му е кеф, може да реши да не си плаща задълженията. И не става въпрос за парите които Гърция дължи, ако кредиторите отстъпят пред нея, ще създадат прецедент, и тогава наред са Италия, Испания, Ирландия и т.н.Просто няма сила на този свят която да се застъпи за Гирция, Америка пък най малко, това би означавало да признае че най-силното и оръжие (парите) стреля с халостни патрони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
133
rate up comment 16 rate down comment 2
prectical
преди 8 години
Първо САЩ изключително успешно контролира ЕС и се меси във вътрешната и външната му политика. Лидерите от ЕС ги подслушват,но не могат да направят нищо срещу господарите си освен публично да ги нахокат и да размахват пръст, но всичко това е игра за пред публиката. Второ МВФ и Световната Банка са организации контролирани от САЩ и съюзниците им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
132
rate up comment 10 rate down comment 8
abdul
преди 8 години
"САЩ не са член на ЕС и не могат да нареждат на ЕС какво да прави."- излиза, че си просто *** адвокат. САЩ не само МОЖЕ, но и КАЗВА на ЕС, какво да прави. И ще продължава. Причината е, че ЕС не може да си опази границите без САЩ, което няма нищо общо с правото."В договора за еврозоната държавите се задължават, че еврото е ЕДИНСТВЕНАТА им парична единица на тяхна територия"- Точно заради това, ще си печатят евро пък Шойбле и ти ако искате може на арменския поп да се оплачете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
131
rate up comment 7 rate down comment 9
юрист
преди 8 години
130- В договора за еврозоната държавите се задължават, че еврото е ЕДИНСТВЕНАТА им парична единица на тяхна територия:) Никого и с нияо не може да изцака путлеристка анархокомунистическа гърция- може да прецака само себе си:) Излиза, че гърците са изключително прости и глупави хора- за 14!!!! години членство в еврозоната, не са си превели точно този договор и не му знаят съдъранието- ХАХАХАХА:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
130
rate up comment 4 rate down comment 9
юрист
преди 8 години
САЩ не са член на ЕС и не могат да нареждат на ЕС какво да прави.За МВФ има и друг лек- като САЩ мнооого искат гърция в ЕС и еврозоната, то еврозоната прави цесия- - продава целият гръцки държавен дълг, който й се дължи, на САЩ или на МВФ - която от двете организации иска, тя да го купи и да се занимава с гърция, но да ПЛАТИ равностойността на главницата + лихвите на гръцкия дълг на еврозоната в евро:D Това е положението:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
129
rate up comment 6 rate down comment 7
abdul
преди 8 години
"ако те откажат, ЕЦБ ще прекрати действието на ELA""- Ньет."гръцките банки остават без външен източник на ликвидност и цялата банкова система на Гърция рухва"- Малко преди това ще има обаждане от ***, който ще им каже да "направят каквото трябва", за да задържат Гърция в ЕЗ"паралелна валута и фактически е извън еврозоната"- защо при положение, че си имат печатница за евро? Това може би ще се превърне в паралелна валута, но освен това ще завлече и ЕЗ. 2 в 1 :-). Хем си пускат тяхно си евро, хем цакат ЕЗ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още