IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция каза Όχι*

При преброени 100% от бюлетините 61,31% от гърците са срещу предложенията на кредиторите

20:40 | 05.07.15 г. 150
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция избра да каже „Не“ на изискванията за спорните строги икономии и реформи на международните кредитори. 

61,31 процента от гърците са заявили "не" на предложенията на кредиторите на референдума днес, според окончателните резултати при 100% от обработени гласове, съобщи гръцкото Министерство на вътрешните работи. 

Според официална прогноза на резултата от референдума вотът "не" ще надхвърли 61 процента, заяви представител на агенция SingularLogic, която обработва резултатите за Mинистерството на вътрешните работи. 

Tакъв резултат представлява огромна победа за премиера Алексис Ципрас, който призова избирателите да гласуват с "не" на предложения спасителен пакет, окачествен от него като "унижение" и "ултиматум" от страна на кредиторите. 

Високопоставени представители на гръцкото правителство, което твърди, че вот "не" ще засили позициите му, за да се осигури по-добра сделка от страна на международните кредитори след месеци на спорове, веднага заявиха, че ще се опитат да рестартират преговорите с европейските партньори възможно най-скоро.

"Преговорите, които ще възобновим, следва да приключат най-скоро, дори в рамките на 48 часа", заяви говорителят на правителството Габриел Сакеларидис пред  гръцка телевизия. “Ние ще предприем всички възможни усилия, за да подпечатаме споразумението възможно най-скоро”. 

На свой ред депутатът от СИРИЗА Никос Филис изрази мнение „че резултатите от референдума ще позволят на правителството да предприеме бързи действия за постигане на споразумение с кредиторите“. 

Гръцкият държавен министър Никос Папас пък смяка, че до 20 юли ще има споразумение с кредиторите на страната. Това той обяви в профила си в Twitter. Припомняме, че на 20 юли Гърция трябва да плати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка. 

Над 50 на сто е била активността на днешния референдум в Гърция, заяви вътрешният министър Никос Вуцис, цитиран от DPA. За да е валиден референдумът, на него трябваше да са гласували поне 40% от гласоподавателите.

Референдумът показва и разделението между поколенията. Сред по-младите гласоподаватели 67% предпочитат да гласуват с "Не", докато при по-възрастните този дял е само 37 на сто, предава гръцкият журналист Янис Куцомитис.

По-рано агенция Bloomberg цитира резултатите от проучване на института за общественото мнение MRB, според който 49 до 54 на сто от гласуващите са гласували с „Не“ - тоест срещу пакета  реформи на европейските партньори. За „Да“ са гласували 46 до 51 на сто. И втора агенция – Marc, счита, че лагера на „Не“ води. Според нея 49,5 до 54,5 на сто са гласували с „не“, докато 45,5 до 50,5 на сто – с „Да“. 

В пресцентъра в Zappeio Mansion има около 700 журналисти и 100 фоторепортери. Това впрочем е символично място - през 1979 г. тук тогавашният премиер Константинос Караманлис подписва споразумение за асоцииране, според което през 1981 г. Гърция трябва да стане част от Европейската икономическа общност, предшественика на ЕС. Дали сега няма да последва изход от еврозоната, а впоследствие и от ЕС? Много експерти очакват хаос и срив на местните финансови институции, които от дълго време са зависими от финансирането на ЕЦБ. 

Кризата в Гърция ескалира в последните дни, а местните банки ще останат затворени поне до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още преди седмица.

Припомняме, че в нощта на 26 срещу 27 юни гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение.  

По-късно финансовите министри на еврозоната отказаха да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни. 

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната". 

Дни по-късно Гърция не успя да погаси дължимата вноска към Международния валутен фонд. Изпълнителният съвет на МВФ, който представлява 188 държави, останa на твърдата си позиция и още през нощта срещу сряда (българско време) обяви, че Гърция е в просрочие.

Всичко по темата - тук!

* Актуално към 7.37 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

128
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 8 години
http://***.dnevnik.bg/sviat/2015/07/06/2567054_citat_na_vecherta_samoubiecut_gurciia_podpisa/Шпигел прогноза следния път към "самоубийството" в следващите 2 седмици до 20 юли, когато Атина трябва да върне на еврозоната 3.5 млрд. евро, с които не разполага:- ЕЦБ няма да изтегли ELA, спешното финансиране на гръцките банки (но и няма да го увеличи), а ще поиска още обезпечение срещу използването на тези 89 милиарда евро.- Управителят на ЕЦБ Марио Драги ще заяви (както бе в средата на 2012г.), че не е в неговите правомощия да извади една страна от еврозоната и това е отговорност на лидерите на ЕС.- Драги ще постави (може би още във вторник) политическите лидери пред избора техните държави да гарантират правителствените облигации на Гърция, ако искат да се запази ELA; ако те откажат, ЕЦБ ще прекрати действието на ELA, гръцките банки остават без външен източник на ликвидност и цялата банкова система на Гърция рухва, страната е принудена да въведе паралелна валута и фактически е извън еврозоната, макар частично да продължи да ползва единната валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
127
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
"""""""""Най-вероятно в МВФ работят някакви откачалки и от време на време халюцинират ,че разни държави им дължат пари.""""""Има логика в думите ти, но с в обратна посока!Откачалки са тия, които си въобразяват, че като им дават кредит, им дават пари! Повтарям! Кредитът е вариант, Ти, саморъчно, саможелателно, да правиш пари за кредиторите си! Да узакониш цифрата, чрез труда си и подписа си!МВФ само събира от баламите кеша!Лесно и просто, за баламите мухите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
126
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
"""""""до днес не знаех че има хора които се съмняват ,че пари са им давани от МВФ""""""""""""""А когато ти дават кредитна карта, какво ти дават?само не ми казвай, че ти дават пари!Дават ти възможност, Ти, по собствено желание да им заработиш реални пари, с труда си!Да узакониш транзакцията чрез картата!Произход на парите, целта на парите, оръжието "пари", ..... ех, колко има да се знае!Но никъде в учебниците няма да те научат на това! Забранено знание, знание само за боговете, как да ти вземат душата още на земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
125
rate up comment 2 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 8 години
Да тука сте! Или ващите ***. МИНУСИТЕ ПОКАЗВАТ, ЧЕ СТЕ ПРОЧЕЛИ КЛЕТВАТА НА НЕЩАСТНИКА. ПОКАЙТЕ СЕ ИЛИ ЩЕ ВИ НАСТИГНЕ ПРОКЛЯТИЕТО МУ! ЛИЧИ, ЧЕ Е КАЗАНО ОТ СЪРЦЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 1 rate down comment 5
крас
преди 8 години
ИЗГЛЕДАЙТЕ КЛИПЧЕТО И ВИЖТЕ КАК СА ЗАВЪРШИЛИ РАЗГОВОРИТЕ МЕЖДУ МЕРКЕЛ И ЦИПРАС :http://***.***.bg/news/292314-пародия-на-пресконференция-на-меркел-и-ципрас-се-превърна-в-хит-в-интернет-(видео).htmlУБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ТАКА И В ПОНЕДЕЛНИК !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 15 rate down comment 2
prectical
преди 8 години
Каде са шоковите терапии на МВФ спрямо Гърция? Целят този цирк е защото чичо ни сам натиска ЕС и МВФ да правят каквото е възможно за Гърция. Време е и ние да ги сплашим със същото.Да предоставим малко бази на Китай или да се обърнем към братушките. Тогава на целя тоя скапан ЕС и САЩ ще им запука и за нас. Само,че ние нямаме политици а мижеви марионетки. Само като си погледна президента и се срамувам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 2 rate down comment 5
крас
преди 8 години
След Гърция референдум и в Италия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 6 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Слабостта на Гърция в момента не са дълговете (които трудно могат да се върнат в близките 100 години), слабостта се нарича - евро! Еврото прави Ципрас зависим от всички лихвари... а докато зависи от тях и в същото време те искат да им връща, нещата няма да станат! Ципрас се нуждае от самостоятелно разплащателно средство, с което на първо време да реши вътрешните проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 8 rate down comment 6
крас
преди 8 години
Е И КАКВО КАТО СМЕ 7,7 ПЪТИ ПО РАБОТНИ ОТ ГЪРКА?НЯКОЙ ПЛАЩА ЛИ ТИ ТРУДА КАКТО Е ПЛАТЕН ПРИ ГЪРЦИТЕ, ИЛИ МОЖЕ БИ ТЕХНИТЕ СОЦИАЛНИ ПАКЕТИ СА СЪПОСТАВИМИ С НАШИТЕ?ИЗБЩО МОЖЕШ ЛИ ДА СРАВНИШ ГЪРЦИЯ С БЪЛГАРИЯ ПО ПРОИЗВОДСТВО ПО НАЧИН НА ЖИВОТ ПО СОЦИАЛНИ ПРЕДОБИВКИ???МОЖЕШ РАЗБИРА СЕ , НО АКО СЕ ВЪРНЕШ 25 ГОДИНИ НАЗАД. ТОГАВА НИЕ БЯХМЕ ДОБРЕ , А ТЕ ЗЛЕ!СЕГА НЕЩАТА СА ОБЪРНАТИ ОБРАТНО!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Кой ти брои някакви си аборигени като нас. Да не се вдъхновят и кажат OXI италианци и испанци е кошмара! Тогава става мазало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още