IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски шистов газ може да си пробие път на Балканите през Гърция

Cheniere Energy проявява интерес към проекта за изграждане на терминал за втечнен газ край Александруполис

11:42 | 17.12.15 г. 29
Американски шистов газ може да си пробие път на Балканите през Гърция

Американската компания Cheniere Energy търси сътрудничество с държавната газова компания на Гърция DEPA за навлизане на газовия пазар на Балканите, пише гръцкото издание „Катимерини“.

Сред перспективните пазари за компанията са страните от региона и Украйна, посочва още изданието.

От месеци в гръцките медии се коментират спекулации относно интереса на САЩ за изграждането на газовата връзка между България и Гърция – IGB. Окончателното инвестиционно решение за нея беше подписано в София на 10 декември. Подкрепа за проекта изказа държавният секретар на САЩ Джон Кери още в началото на октомври по време на посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Ню Йорк.

Според коментарите по IGB ще може да бъде пренасян американски втечнен природен газ, който ще бъде разтоварван на терминала в Александруполис. Проектът също е определен като важен за развитието на енергийния пазар в Европейския съюз (ЕС), т.е. е от общностно значение.

С интереса, проявен от Cheniere, Александруполис има потенциал да се превърне в газов хъб за региона. Осъществяването на този план обаче зависи основно от реализацията на българо-гръцкия интерконектор, както и от намирането на купувачи за суровината.

Основната суровина, която може да бъде реализирана през терминала, е евтиният шистов газ от САЩ. Плановете за експанзия обаче засега са трудно осъществими, тъй като евтиният конвенционален петрол на пазара свива инвестициите в проектите за разработване на полетата от шистов газ.

От друга страна и в САЩ все още няма изградена инфраструктура за втечняване и износ на газ към останалите части от света.

Едно от малкото изключения обаче е именно Cheniere Energy, която оперира един терминал за втечнен газ в Луизиана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 23 rate down comment 11
panther
преди 8 години
Закрива се едната рафинерия, продава се другата, после българина плаща един от най-скъпия бензин и дизел в Европа и политиците "нищо не можели да направят".Подписват се бeзумни договори за ВЕИ и американски (купени на безценица български) ТЕЦ-ове и после цената на тока само нагоре, въпреки че нефт и газ паднаха с пъти. Политиците пак ни лук яли ни лук мирисали.С газта пак така може да стане - сега ревът дeбилите че руската била много скуъпа, ама като нищо ще подпишат да купуват американската на тройна цена само щото е "добра и демократична" (и срещу някой и друг грант за фондацията на сина примерно) ***-русофобите ще пригласят колко добра е американската газ, а народа ще плаща...Единствената ми надежда е че тоя интерконектор ще го мотаят още 3-4 години поне и дотогава европа може да постигне напредък и подобни договори да се подписват на по-високо ниво, а не от нашитe мaлoумници в нс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
ing5roff
преди 8 години
Бе ти като че ли не вярваш че може и тръба да има , а ?! Абе те на Луната бяха , пък сега една тръба...прав си е Михал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
IQ96
преди 8 години
Бе каква тръба те дръсти тебе? Тая работа става с едни големи кораби (като Титаник, че и отгоре), ама това си е добра цел за тероризма, който едва ли ще бъде ликвидиран...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Само,че са се сетих не бяха ли тея шистаците рентабилни на 80 тка делвата за да имат печалба някаква ?!? Значи ако го докарат май петрола ше трябва да е на 100-вка най-малко и така като го гледам плюс тръбата или в каквото ше идва там май цената ше стане х2 или х3 на сегашната .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 14
michaelis12
преди 8 години
Ееее айде бе от кога го чакаме тва да стане 20 стинки килото ..... :)) Нека кво таман проекта ше е по европейските стандарти, само незнам трабата през Атлантика ли ше минава или с. полюс ? може малко да мръднат Tитаника да не им пречи иначе става що да не става ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
ing5roff
преди 8 години
Освен да прави вятър на Кери , какво друго казва статията ? А дано ама надали и кой знае кога !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още