IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Сорос разпродава позициите си в злато и сребро

За разлика от повечето инвеститори фондът на Сорос инвестира в благородни метали като средство за предпазване не от инфлация, а от дефлация

07:45 | 05.05.11 г. 29
Автор - снимка
Създател
Джордж Сорос разпродава позициите си в злато и сребро

Управляваният от милиардера Джордж Сорос хедж фонд – Soros Fund Management, е ликвидирал голяма част от притежаваните инвестиции в злато и сребро през последния месец. Информацията за това идва от анонимен източник, запознат с процеса на вземане на решенията във фонда.

Като причина за това се посочва спадналият риск от дефлация, пише Wall Street Journal.

Хедж фондът, който е един от най-големите в света, разполага с активи на стойност от 28 млрд. долара. Неговите ръководители инвестираха в злато и сребро заради очакванията от дефлация, допълва медията.

На фона на продължаващите програми по наливане на ликвидност от страна на американския Федерален резерв обаче опасността от дефлация намалява, посочват от източници от хедж фонда.

Инвестиционният подход на Soros Fund Management е доста нетрадиционен на фона на широко разпространения статут на златото и среброто като инвестиции, подходящи за предпазване от инфлация.

За момента екипа на Сорос не се опасява от фисока инфлация. Причината за това е готовността на Фед да затегне монетарната политика в началото на следващата година, когато е по-вероятно да има инфлационен натиск.

По правило, вдигането на лихвения процент се прави като мярка срещу инфлацията, като с нея Фед вероятно ще предизвика поскъпване на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 1
Danny666
преди 13 години
Ха ха ха напиках се от смях ! Какви разбирачи тука ха ха ха !Мили мои СЛУХА е от АНОНИМЕН източник !!!!За да купи Сорос и големите риби като него РАЗБИРА се че ТРЯБВА да ПОДПЛАШИ ГЛУПАЦИТЕ ДА ПРОДАВАТ :) ха ха хаНякой да ми каже как ИКОНОМИКАТА щяла да се оправи с ПЕТРОЛ 120 и отгоре и дългове за ТРИЛИОНИ ????Блаженни са ТАКСИМЕТРОВИТЕ шафийори тука. Инттересно ми е да попитам РАЗБИРАЧИТЕ тука КЪДЕ тогава СОРОС си влага ХАРТИЙКИТЕ ???? Може би купува бондове на БАНКРУТИРАЛА ГЪРЦИЯ ...муаахаааа..... или Щатите ??? А за това как Фед ще вдигел лишвите направо избихте рибата !!! При инфлация от над 10% колко трябва да вдигне лихвата бе мили ???Ами ТРИЛИОНИТЕ помощи за икономиката в КИТАЙ,ЯПОНИЯ, ЕВРОПА и Щатите ??? КОМЕКС ще фалира и за това се прави ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО среброто да се срине за да се покрият шортовете на Морган ! Сорос е шил .Бъфет също.Ако бяха в България щяхте да им викате плутократи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Lazy
преди 13 години
Чак пък най-големия балон.... Както самия ти казваш, стига инфлацията да не е твърде висока а тя ще е според мен. Но наистина живне ли икономиката златото ще коригира надолу и след това ще задържи на едно ниво. (Не е преопръка както се кава) Още е рано обаче за този сценарий, според мен още няколко месеца тенденцията ще е нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
citizen_bg
преди 13 години
Сорос е от големите играчи с възможности да манипулира пазара. Да му мисли цацата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Това не е новина. Сорос разпродава още злато още от септември миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
hellwitch
преди 13 години
Златото е най-големия балон в момента. това е заради това, че се използва за съхранени на стойност по време на криза. С излизането от кризата цената ще почне да пада(стига инфлацията да не е твърде висока)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Lazy
преди 13 години
Златото е в корективна фаза, но според мен още е рано да го отписваме. Ще тръгне пак нагоре. Дългосрочно обаче си мисля че с отлепянето на икономиката, акциите отново ще станат по-доходни. А тва с готовността на ФЕД да овладее инфлацията да го разправят на старата ми шапка. Ще им изпапа париците ФЕДа на китайците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
toto 2
преди 13 години
слухове ,слухове ,а дали е така...Човека си изкарва хляба с това ,няма да казва на нас какво прави , а тези които пишат статитиите също с това си изкарват хляба :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
valk
преди 13 години
Ако ще се пука балон защо лисиците ще не предупреждават за това по скоро ще има борсов крах тази година защото истинските балони са индексите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
средство за предпазване не от инфлация, а от дефлация--------------------Хммм. Това ми изглежда като:1. Някакъв нов принос в икономическата теория и практика. Или:2. Някакъв нов принос в пропагандата целящ да обърка представите на по-незапознатите и да ги ошашави колкото е възможно повече.И ако трябва да залагам, бих заложил твърдо на "2".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още