IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се до 2% ръст на цените на жилищата в големите градове през 2014 г.

През първата половина на миналата година достигнахме дъното при цените на недвижимите имоти в България, според експерт

09:53 | 10.01.14 г. 14
Очаква се до 2% ръст на цените на жилищата в големите градове през 2014 г.

Ръст на цените на жилищата в големите градове от порядъка на 1,5 – 2% прогнозира бившият председател на Национално сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков в интервю за БТА.

Според експерта през тази година ще има раздвижване на жилищния пазар в големите градове - София, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Благоевград.

„През първата половина на миналата година достигнахме дъното при цените на недвижимите имоти в България, като доближихме нивата от 2005 и 2006 година“, коментира Владиков.

„След стремглавото падане на цените четири години подред за първи път през третото и четвъртото тримесечие на 2013 година беше отчетено повишаване на цените на жилищата в София, Варна, Пловдив, Бургас и Благоевград с 0,25 до половин процент от равнищата, достигнати в началото на 2013 г. Очакванията са за запазване на тази тенденция“, допълва той.

Владиков обяснява плахия ръст на цените с падането на лихвите по ипотечните кредити и фактът, че „пет години хората очакваха нещо да се случи и разбраха, че въпреки финансовата и дългова криза животът продължава“.

„Тази година вложението в ликвидни жилищни имоти ще продължи да е сигурна инвестиция“, смята експертът.

Орлин Владиков очаква и тази година да има по-сериозен ръст на сделките със земя, след като миналата година заради високата активност на пазара цените са се повишили с 10-13%.

Най-високи са цените на земята в региона на Добрич - минималните цените надхвърлят 1 000 лева за декар.

Друга зона със стабилни цени е Тракийската низина - пловдивското, старозагорското, сливенското, пазарджишкото и ямболското поле, където има сериозни лозови, зеленчукови и плодови насаждения. Там цените се движат в рамките на 450 до 850 лева в зависимост от местоположението, големината на земята, наличието на водоизточник или хидромелиорация, близостта до път и други фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
OPASEN
преди 10 години
alligator_29, сега видях и още нещо в коментарът ти ...Истината е, че наемите ВЕЧЕ надвишават като цена собствеността, т.е. ако живееш под наем ВЕЧЕ Е ПО-СКЪПО !!! Преди да напишеш подобно нещо е добре първо да сметнеш с една *** нещата ;-)Пример:За 27'000 евро + 1'000 евро разноски може да се вземе гарсониера, готова за живеене, без да се налагат ремонти ( от личен опит ти казвам, че може да се намерят и доста по-добри оферти за покупки !! ). Това са около 55'000 лева, а наемът за такава гарсониера е около 350 лева. Значи, ако плащаш 4'200 лева годишно, то НАЕМЪТ ти струва 7,63 %. На практика, ако имаш 55'000 лева скътани пари, то ще загубиш, ако живееш под наем, защото плащаш 7,63 %, а доходът ти от банкта е макс 4% по депозита.....Математика ! :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
OPASEN
преди 10 години
stoiloff, никой не говори за нов балон, а за стабилизация на цените и предстоящи леки ръстове, което за мен вече е факт !alligator_29, не леж' на това, че 5 години е нямало ръст, т.е. няма и да има ;-) Няма нищо вечно, а това означава, че грешиш в съжденията си :-) Освен това България и Европа вече не са в рецесия и имат по почти 1% ръст, което вече си е предпоставка за стабилизация и бъдещ растеж. Не се лъжете от протестите - те са платени и незначителни. Икономиката си работи що годе нормално за сега и има потенциал. Не забравяйте, че през последните години българите кътаха пари за черни дни и ще дойде момент, когато банките няма да дават високи лихви по депозитите и тези пари ще излязат от банковата система, за да бъдат инвестирани. Всъщност, ако загледате лихвите по депозитите ще видите, че те вече са много ниски, а от мен знайте, че има и още път надолу! Това ще рефлектира и върху лихвите по кредитите, които също ще паднат и ето още една предпоставка за покупка на имоти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
alligator_29
преди 10 години
От 2008г. продължавате да пишите, че ще има ръст в цените на имоти само че, никой не купува. Защото статистиката показва, че чените падат и ще продължават да падат, на година м/у 2 - 5% в зависимост кой град е. Който следи цените на имоти го знае. А ръст в цените има само когато има ръст на икономиката, в нашия случай, има доста да чакаме. Ако, не забелязахте в БГ в момента е дефлация на голяма част от стоките, защото хората обедняха, всеки ден стачки, окупации, вдигнаха цената на тока с 5% и правителство падна. В България цените са изкуствено завишени, сделки има само когато се купува имот за живеене, а не за препродажба. Дори със наемите не може да се избие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
stoiloff
преди 10 години
При преддстоящия ръст на безработица и банковото "поведение" нов балон?НАДАЛИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още