IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Дните на Италия в еврозоната са преброени

За да разреши икономическите си проблеми страната трябва да се върне към лирата, което на практика ще предизвика разпада на еврозоната, коментира икономистът

07:50 | 11.11.11 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нуриел Рубини.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини. Снимка: Ройтерс

Италианският дълг, възлизащ на 1,9 трлн. евро, може да се окаже толкова голям, че преструктурирането му да не разреши икономическите проблеми на Италия и излизането на страната от европейския валутен съюз да се окаже неизбежно, пише известният професор от Нюйоркския университет Нуриел Рубини в коментар за Financial Times.

Италия спечели главната роля в драмата около европейската дългова криза, засенчвайки Гърция, на фона на нарастващите страхове, че прекомерната задлъжнялост на някои европейски страни ще доведе до хаос и рецесия за целия регион.

Поради ключовото значение на италианската икономика, останалите страни от еврозоната може да се опитат да я задържат във валутния съюз. Икономическите фундаменти на страната обаче няма да се подобрят само с преструктурирането на италианския дълг.

„Като се има предвид, че Италия е твърде голяма, за да фалира, преструктурирането на публичния й дълг вероятно ще се случи насила“, посочва Рубини.

„Въпреки че подобно развитие частично ще реши количествения проблем с огромния и неустойчив италиански дълг, то няма да реши останалите проблеми на страната, като високия дефицит по текущата сметка, липсата на външна конкурентоспособност, задълбочаващия се спад на брутния вътрешен продукт (БВП) и отслабването на икономическата активност“, казва той.

„За да разреши тези проблеми Италия, както и други страни от периферията на еврозоната, трябва да напусне валутния съюз и да се върне към националната си валута - лирата, което на практика ще предизвика разпада на еврозоната“, предвижда икономистът.

„Преструктурирането на дълга, което ще доведе до чувствителни загуби за кредиторите, няма да възстанови икономическия растеж и конкурентоспособността. Ако не може да девалвирате, единствената останала опция е да изоставите еврото и да се върнете към лирата и другите национални валути“, завършва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Да много ги изяснихме нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Да - правителствата са главните виновници за настоящата ситуация. правителствата са взели дългове далеч над разумното успокоявайки се с очаквания за бъдещ растеж. Отделно пак те са добавяли фиктивни компоненти в БВП и са коригирали надолу инфлацията за да изглеждат съотношенията приемливи и да може да се взимат нови кредити. Сега дойде момента да се плати сметката на една 30 годишна разточителност и в ролята на приносител на сметката се явяват хедж фондовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Да, но хайде да бъдем съвсем конкретни за механизмите и същността на ставащото.Цялата криза я направи един много силен икономически кръг от Уолстриит. Те притежават големи капитали, рейтингови агенции, платени анализатори и медии. Как?1. Фаза на надуването на един икономическия балон. В продължение на 30 години (думи на същия Рубини справка http://***.focus-news.net/?id=a1666)) прогнозираш икономически ръстове, оттам отпускаш щедро кредити (нищо не им струва нали доларът е една илюзия), гражданите и държавите задлъжняват, и по-лошото: стават зависими от нови кредити (всяка държава в момента разчита на периодични приходи от продажба на ДЦК, редовно, иначе не им се връзва бюджета). В тая фаза се печели от лихвите по кредитите, най-малко, а и от всякакви други машинации на виртуалната икономика.2. Фаза на спукването на балона. В избран момент спукваш балона, по начина, описан в коментара ми 15. Тук се печели от хедж-фондовете, най-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Стана доста рентабилен бизнес модел за хедж фондовете - взима се една страна с голям дълг към БВП, продават се всички възможни инструменти на късо тихо и кротко в големи обеми, след това се започва да се обяснява на медиите колко е зле съответната страна. Повтаря се достатъчно дълго така че Гугъл търсенето на фалит да вади името на съответната страна. Най накрая се продават демонстративно последни наличности на пожар и воала - криза в Италия. Да се готви ФранцияОгромните дългови пазари съществуват заради доверието в способността на съответната страна да си плаща дълга. Достатъчно е да бъде подкопано малко и процесът става спираловиден - от по - високите лихви дългът расте по бързо а това го прави още по рисков...Ако трябва да избирам бих предпочел инфлацията - по добре хората да имат повече пари с които да купуват по малко неща на по висока цена, от колкото да са безработни и да нямат пари за да купуват поевтинелите стоки...Но най добре е да произвеждаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
И на мен ми се струва, че вестоносеца и изобщо защитниците на ЕС нещо много бързо се предадоха.Съгласен съм напълно, че прогнозите и спукването на балона (бил Гърция, бил Италия или целия ЕС) е нещо много субективно. Как се пука такъв икономически балон? Чисто психологически. Достатъчно е някой анализатор или някоя рейтингова агенция да каже: Ааа, ама ние сега забелязваме, че вие имате много голям дълг. Ааа, ама ние вече НЕ ВЯРВАМЕ, че вие сте способни да изплатите този дълг. Не заслужавате нови кредити.. И след това да врътнат кранчето на съответната държава. Разбирай големите финансови играчи да откажат да отпуснат нов кредит. А държавите, на днешно време, са фатално зависими от нови траншове кредити свежи пари. И хоп готово предизвиква се икономически колабс.Фактически рейтинговите агенции играят ролята на иглата, която пука балона. Гарнирано и с няколко прогнози, като на Рубини и като на вестоносеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Няма да се умори, защото му плащат същите, които са заложили за срив на ЕЗ и ЕС. Той е част от пропагандната кампания за "спукването на международния икономически балон" (негови думи). Нали знаете техния метод: първо представят сценария си в публичното пространство като "прогноза", тенденция и т.н, и след това го осъществяват, като го представят като нещо обективно и неизбежно случващо се. Накрая - ни лук яли, ни лук мирисали, та дори ще се тупат после в гърдите: Ама ние нали ви казахме, че така ще стане, предвидихме го.Аналогичен пример: Обърнахте ли внимание, че банката Голдман Сакс, която участваше в надуването на балона "Гърция", сега е заложила на срив и на Испания (явно и там участват) и сега правят прогноза за фалит на Испания:http://***.investor.bg/news/article/125786/334.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
този Рубини е като 'черна радиостанция'не се ли умори вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
В пазарната икономика вестоносеца обикновено е и манипулатор, защото оценката на перспективите са доста субективно нещо!Япония с 200% публичен дълг спрямо БВП не е фалирала, защото инвеститорите са склонни да я финансират на доходност около 1%, а Италия с публичен дълг само 120% от БВП е фалирала защото вече я финасират на 7% и тенденцията е нагоре!България с 16% публичен дълг спрямо БВП също може да бъде фалирана ако утре инвеститорите решат, че само на 150% лихва я финансират!Рубини в момента бута тренда който го направи известен и за него общо взето колкото е по зле, толкова е по добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Стоковите пазари , все пак трябва и да се произвежда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
neduded
преди 12 години
"Инфлацията е скучна и бавна." Високата инфлация изобщо не е скучна. 3-4% на година няма да решат проблема. Много пари трябва да се напечатат за да се решат дълговите проблеми ако се избере този път. @data "А пазарите предпочитат инфлацията"Пазарите на облигации ли? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още