IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на цената на петрола обърка света

Докато спадът на цените заплашва стабилността на някои страни, за други икономики се превръща в спасителен пояс

11:27 | 15.10.14 г. 43
Автор - снимка
Създател
<p>
	Средностатистическият американец плаща сега на бензиностанцията с 15 на сто по-малко за бензин, отколкото в края на юни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Средностатистическият американец плаща сега на бензиностанцията с 15 на сто по-малко за бензин, отколкото в края на юни. Снимка: Ройтерс

Цената на петрола отбеляза във вторник най-големия си спад от две години насам. Пренасищането със суров петрол, особено в Съединените щати, се среща със слабото търсене в световен мащаб. А последствията от всичко това за света са сложни: докато спадът на цените заплашва стабилността на някои страни, то за други се превръща в спасителен пояс за икономиките им, пише в свой анализ The Wall Street Journal.
 

С последния спад на цената с 4,5 на сто до 81,84 долара за барел американският лек петрол WTI отчита понижение на борсата в Ню Йорк с 20% от юни насам. Цената при затваряне на търговията във вторник е най-ниската от юни 2012 г. насам, но някои анализатори смятат, че тя може да падне с още до 10 долара за барел. 

Причината за поевтиняването във вторник е същата, която изпраща от четири месеца насам цената на петрола в низходяща спирала и натоварва страни като Русия, Иран и Венецуела. А именно - световното търсене е в застой, докато Международната агенция по енергетика намали във вторник прогнозата си за растежа на търсенето на петрол до най-ниското ниво за последните пет години. В същото време обаче темпото на добива остава високо.
 

Новата технология за хидравличен фракинг в САЩ отпуши приток от свеж суров петрол, който сега залива пазара. Количеството петрол, произведено в Съединените щати, се очаква да се увеличи още повече през тази година, предсказва Едуард Морс, главният анализатор на суровинните пазари в Citigroup. Въпреки това през следващата година растежът може да бъде по-слаб поради по-ниските цени на суровия петрол.
 

Въпреки стремглавия спад на цените поне досега Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) все още не показва желание да намали своя производствен обем. Нейните държави членки „са виновни“ за около една трета от доставките на петрол в света.
 

Саудитска Арабия се фокусира върху поддържането на пазарния си дял, дори и с цената на по-ниски цени. Тази позиция обаче не е еднозначна, показва публикувано във вторник и рядко ясно писмо на саудитския принц Ал Уалид бин Талал до министъра на петрола на страната. Иран, от своя страна, намекна във вторник, че би приела по-ниски цени.

Резултатът от всичко това е, че средностатистическият американец плаща сега на бензиностанцията почти с 15 на сто по-малко за бензин, отколкото в края на юни, според приложението за изчисляване на цените Gasbuddy.com. А анализаторите очакват цените да продължат да падат, което трябва да се отрази добре на покупателната способност. С всеки цент, с който поевтинява бензинът в САЩ, годишните разходи за енергия на американците спадат с 1 млрд. долара, изчислява Брет Райън, икономист в Deutsche Bank.

Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 14 rate down comment 18
data
преди 9 години
Защото умния бял човек не трябва да се оставя на разни павиани (рушнаци, араби и разни маймуни ) да му определят съдбата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Честно да ти кажа, трябва по добре да бъде застъпена темата Комуникации в средните училища, защото това са неща, които всеки от нас ползва по цял ден и е добре поне да знаем какво е IP. Това е част от общата култура вече:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
е ние няма вовеки да си останем на петрол и на газ от желязната ера сме преминали, та да не би да са свършили железата ... :)) но в близките 15тина г. ше сме на тоя хал и са конфликти интереси и т.н. и най-силните US Wallstreeta базикат цените и праат сечено на Венецуела, Руския пингвин, на Арабите, тъй ше е тя кой не иска да ползва долар 100 тояги на голо. И те така докат един ден не се появи нещо друго измислено и вече петрола и газта няма да са интересни, после па за него ше се дърпат и те така във вековете .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Не се занимавай с тия. Все едно приказваш с луд от лудницата, който се мисли за Цезар 15-ти но в действителност е само устатото дакелче на този , който му плаща. Яд го е но няма какво друго да направи освен да почне да търси да обвинява и други че са като него за да се почувства по-малко ***, поне за известно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 7
data
преди 9 години
ааааааааа , тука вече ти дойде силата :) мухааааааа :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 4
data
преди 9 години
ми нали това говоря , за разработването на т.н. нови ( от тях основните са дълбоководни както и нефтени шисти на сушата ) най-голя опит имат западните страни . Демек страните с находища на тяхна територия ще са много по зависими технологично от колкото в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 24 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Тези специалисти дадоха за пример някои находища, които се регенерират напълно за 20 години, други след 40 и т.н. Значи борбата не е просто заради изчерпване а за да се сложи ръка върху всичко налично, та да няма конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 16 rate down comment 7
deant
преди 9 години
ей шефе, я кажи тайната как видя на Дата IP-то? Бас държа, че дори не знаеш какво точно е IP и кой, как го получава. *** нищо важното е да беснеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 21 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Но след като си изтърваха нервите за кратко, се усетиха и спряха дотам.Истината е, че цените на нефта и газа се вдигат и свалят единствено според волята на собствениците на добивните компании и държащите всички фючърси за все още недобития петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 21
Internet
преди 9 години
Data и другите надничари с един и същи IP адрес и с различни никове...Простащината на надничарчето си личи отдалече - изрази като *** и т. н.В лондонския Times и досега го наричат мистър Путин, но това е до култура и възпитание. "Аз съм *** и вие сте прости", нали така;;;;;Айде сега върви да си смениш ник-а и пак пиши едно и също.Лексиката те издава, лексиката. Използваш само 20-30 думи, виж си творбитеСъщо като онзи *** Мизантропа, *** и палячоВпрочем ти нямаш ли ник Мизантроп, а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още