IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самоубийството на Гърция

Най-новата стратегия на Атина предвижда "искането на откуп", за да се предотврати самоубийствен атентат, пише Анатоли Калецки

08:08 | 16.06.15 г. 81
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Добрата новина е, че един евентуален гръцки фалит, който става все по-вероятен, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас предизвикателно отхвърли последните предложения на кредиторите на Гърция като "абсурдни", вече не представлява сериозна заплаха за останалата част от Европа. Лошата новина е, че Ципрас очевидно не разбира това, пише в анализ за Project Syndicate Анатоли Калецки, главен икономист в Gavekal Dragonomics – компания за управление на активи със седалище в Хонконг.

Ципрас изглежда твърдо убеден, че Европа се нуждае спешно от Гърция така, както Гърция - от Европа. В това се състои истинската "абсурдност" на продължаващите преговори, а погрешната преценка на гръцкия премиер за неговата възможност за договаряне сега заплашва да доведе до катастрофа за страната или унижение за СИРИЗА, или и до двете.

Най-вероятно Ципрас ще се откаже от своите искания и ще приеме поставените от "Тройката" кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) условия преди края на юни. Ако той не стори това, ЕЦБ ще сложи край на своята подкрепа за гръцката банкова система, а правителството ще свърши парите, с които трябва да погасява външния дълг, но, още по-драстично, с които да изплаща заплатите и пенсиите на гръцките граждани. Отрязана от всички външни източници на финансиране, Гърция ще се превърне в икономически парий, нещо като „Аржентина на Европа“, а СИРИЗА вероятно ще бъде отстранена от власт заради обществения натиск. 

Подобно развитие би било още по-трагично, защото икономическият анализ, който е в основата на настояването на СИРИЗА за облекчаване на програмата за строги икономии, като цяло е правилен. Въпреки това вместо да се стреми силно към реалистично смекчаване на условията и отслабване на програмата на Тройката, Ципрас изгуби шест месеца в символични схватки по икономически неуместни теми, като трудовото законодателство, приватизацията и дори наименуването на Тройката (която сега се нарича „институциите“, б. ред.). 

Чрез това провокативно поведение Гърция загуби потенциални съюзници в лицето на Франция и Италия. Дори по-лошо: загубеното заради политическото себеизразяване време бе пагубно за първичния бюджетен излишък, което бе коз на Ципрас в ранния етап на преговорите.

Сега Ципрас вярва, че държи в ръцете си друг коз: страха на Европа от гръцки фалит. Но тук става дума за поддържаната от неговия министър на финансите Янис Варуфакис илюзия. Като професор по теория на игрите Варуфакис се похвали наскоро в New York Times, че "ако падне, малката Гърция може да спъне целия финансов свят" и че неговият медиен образ на "ирационален глупак" работи за него, като плаши другите финансовите министри от ЕС.

Очевидно Варуфакис вярва, че неговото "дълбоко разбиране на теорията на игрите" предоставя на Гърция решаващо предимство в "сложната динамика на преговорите". В действителност обаче разиграваната в Европа игра прилича по-малко на шахмат и повече на играта „морски шах“, която обикновено завършва с равенство, но при която един погрешен ход значи сигурно поражение.

Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 12 rate down comment 1
Pivoley
преди 8 години
България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 3
Rhapsody of fire
преди 8 години
България, Ирландия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 7
unicornblade
преди 8 години
Някой знае ли държава, която да е теглила валутен дълг и да го е изплатила чрез повишаване на конкурентноспособноста си, излишъци и пр.Има ли такава държава, какво е било задлъжняването и, какви мерки е предприела?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
атова САЩ имат лимит/закон държ.дълг не може да превишава БВП и 60% еврозоната е хитринка с други цели трябваше да се запише в Конституциите на държавите приемащи еврото и т.н. безразборното печатане докарва инфлация и валутни войни Основният проблем идва от другаде и в филма е обяснено - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи''.Темата е голяма и съм обяснил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Отделна тема е системната криза и в коментар 18 съм дал прекрасното обяснение на г-н Хитов доктор по икономика и има предишните коментари има прекрасни обяснения на Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International на Richard Heinberg и книгата му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 2
unicornblade
преди 8 години
Парите са държавна услуга. Когато по-рентабилните участници в стопанството започнат да ги изземват от оборота чрез печалба и спестяване, парите започват да не са достатъчно. Тъй като няма как банките да ги върнат чрез кредити в оборота на 100%, а и получилите кредит са по-малко рентабилни при равни други условия. Затова държавата допълнително облага по-рентабилните чрез прогресивен данък и умерена инфлация.Тегленето на държавен данък е следващата стъпка за компенсация на липсващите в стокооборота пари и тука е големия подводен камък. Ако този държавен дълг е в собстена валута, това е още един буфер, чрез обезценка да се занулят изтеглените от обръщение пари - спестени и кредити и всичко да започне отначало. Ако е в чужда валута, всичко е Божа работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 26 rate down comment 6
comet
преди 8 години
Това не е самоубийство, а поредното убийство. Десетилетията банкови помощи развалиха/разглезиха здравината на сегашното им поколение (както социализмът развали/разглези нашето, или както социалните помощи развалят/разглезват не само нашите *** но и всички европейските безработни).Европейската и световна банкови системи (режисьорите) са подготвени (та нали те пишат сценария на всеки пореден балон).Гърция е в НАТО, значи никакъв шанс за независимо военно правителство.Гърция ще бъде обезкостена с пълното сътрудничество на управляващият им оял се елит (който за да запази каквото може ще направи каквото нашите продажници направиха, ще сътрудничи всячески на големите западни батковци).Спирането на пари ще доведе до орязване на заплати и конфликти между обикновенните бедни и елита, значи социални вълнения/напрежение, в мътната вода на което чрез медиите лесно ще бъдат последователно сменени няколко спасители, приватизиращи държавна собственост (в името на социалния мир/обикновенните хора) и реформиращи закони (за възраждане, спасение и адаптация към новите реалности).Това нямаше как да се случи, ако поколението им беше здраво, но то бе разглезвано в продължение на десетилетия, а *** сега да го оздравяваш стресово. Наполеон е бил тровен в продължение на цели две години с постепенно увеличаване количеството арсеник във виното му и когато се е усетил е било късно да се спаси. Както един мой познат казва за безработните в София болшинството по-скоро ще умрат, но няма да отидат да работят на село (въпреки че при криза се оцелява по-лесно на село, т.е. по-близко до природата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Ако имаше значение откъде идват парите, това би означавало, че печатащите парите биха могли да се справят винаги и по всяко време с всяка криза. Освен това системата не работи не от 1971-а, а много по-отдавна. "Системата" е като една сбъркана концепция за машина, която работи относително добре само за кратко време, след което се поврежда и се налагат скъпи - често капитални - ремонти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
Аз правя изследвания от кога се знае ,че ''системата'' не работи - от 1971год. когато махнаха златният стандарт и въведоха фиатните пари или 1982год. или 1999год. когато премахнаха закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. за разделяне на инвест.и търг. банкиране ?!Томас Джеферсън , 3-ти президент на САЩ, 1801-1809 г.:Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи, отколкото редовната армияХенри Форд (1863 1947): Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дълговеНо както и да е въпроса е какво трябва да се направи и съм описал - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Има голямо значение от къде идват парите и и Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт ,САЩ добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm,и статията за френският дълг е добра - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlАз прекрасно разбирам за какво става въпрос но явно много хора(над 90%) неразбират ,и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява много добре - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Тезата на Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.html Описал съм какво може да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 А колкото до спъването е един камък точно това изследвам - от кога се знае ,че ''системата'' не работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 19
Атанасио
преди 8 години
Жак Атали и книгата му ''Евреите ,светът и парите'' Още малко факти за да се схване същината - ''... да усложним нещата, за да се видим принудени, да продължим по старо му - http://***.globaledemokratischeunion.com/%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D1%81-%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8/Описал съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 ,и иска малко четене и разсъждения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още