IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit помрачава настроенията на пазара на бизнес имоти в Европа

Политическата нестабилност се определя като най-големия риск за пазара

22:31 | 05.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Секторът на имотите в Европа е песимистично настроен заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС). Политическата нестабилност на Стария континент е основният фактор, който помрачава перспективите пред сектора, а и пред икономиката като цяло.

Това се посочва в редовния годишен доклад на Urban Land Institute и консултантската компания PwC за тенденциите на пазара на бизнес имоти в Европа.

Резултатите от проучване сред 800 от лидерите в сектора на имотите показват, че почти 90% от анкетираните посочват политическата нестабилност като основен източник на опасения за индустрията.

Две трети от участниците в изследването пък заявяват, че се страхуват за стабилността в собствените им държави заради вълната от популизъм, обхванала Великобритания, Полша, Италия, донякъде Германия, както и САЩ – един от водещите пазари на имоти в глобален план извън Европа.

Според участниците в проучването политическата нестабилност ще продължи да бъде основен фактор на пазара на имоти в средносрочен план. Само 10 на сто от анкетираните смятат, че ситуацията ще се подобри през следващите от 3 до 5 години, а около две трети очакват влошаване.

Над 90% от участниците в проучването са убедени, че Brexit ще доведе до спад на инвестициите и на цените на имотите във Великобритания в частност през 2017 г. Само една пета от анкетирането обаче смятат, че излизането на страната от ЕС ще се отрази негативно на по-широкия европейски пазар.

Представителите на индустрията ще насочат своето внимание през година основно към изборите във водещите европейски пазари, които ще се състоят тази година – Германия, Холандия и Франция.

Сред ключовите фактори, които повдигат опасения сред представителите на имотната индустрия, са и социалното неравенство и миграцията. Общо 45% от участниците в проучването смятат, че миграционните потоци към Европа ще се засилят през тази година, а 52% - че социалното неравенство ще се задълбочи.

Тероризмът също е сред източниците на опасения.

Над 80% от анкетираните се опасяват и от слабия растеж в някои държави. Почти половината залагат същата възвръщаемост като през 2016 г., а една трета занижават очакванията си. Нагласите за лихвите и инфлацията са да останат без промяна през тази година.

От активите на пазара през тази година жилищните имоти все повече ще привличат вниманието на инвеститорите заради атрактивните цени и дългосрочната, стабилна възвръщаемост, посочва се още в доклада.

Почти две трети от анкетираните инвеститори смятат, че първокласните активи са надценени. Същевременно второстепенните активи са по-слабо ликвидни и представителите на индустрията, които не са склонни да поемат риск, продължават да ги избягват.

Повече от половината от участниците в проучването прогнозират, че следващите икономически цикли на пазара на имоти в Европа ще са много по-нестабилни. Затова и в бъдеще ще се налага инвеститорите да поемат по-висок оперативен риск с инвестиции в социална инфраструктура, хотели, активи в сферата на здравеопазването и други алтернативни активи.

И през тази година се очаква чуждестранните капитали към сектора на имотите в Европа да останат стабилни. Все повече от инвеститорите обаче прогнозират, че ще има забавяне на ръста на транснационалния капитал, още повече, че много местни, европейски инвеститори едва сега започват да диверсифицират портфейлите си с имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още