IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските купувачи превземат пазара на ваканционни имоти по Черноморието

Българи почти компенсират отлива на руснаци, който обаче е успял да създаде сериозен дисбаланс в предлагането и търсенето

13:09 | 25.10.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българските купувачи на пазара на ваканционни имоти по Черноморието в голяма степен успяват да компенсират рускоговорящите, които значително намаляха заради украинската криза и напрежението между Русия и Запада.

Отливът на руснаци обаче е успял да създаде чувствителен дисбаланс на пазара в региона. Предлагането значително надхвърля търсенето, в момента за стартиране на нови проекти изобщо не може да се говори, а предприемачи довършват започнатите преди кризата, посочва се в съобщение на инвестиционната компания GreenLife.

През лятото в продажба са били 30 хил. ваканционни имота по Черноморието, отчита Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development. В този брой се включват и жилищата в Бургас, Варна, Приморско, Поморие, където инвеститорите търсят продажби тип “втори дом”, допълва той.

Цените същевременно спадат с около една трета от украинската криза насам. През последните три месеца ценовите равнища остават стабилни, но не се наблюдават и ръстове.

Пазарът на ваканционни имоти – от международен вътрешен

Въпреки спада на рускоговорящите купувачи общият обем на сделките не търпи такава съществена промяна заради активизирането на българските купувачи. "От изцяло външен пазарът на имоти в сегмента „втори дом” става все по-насочен навътре”, констатира Теофил Петров, като допълва, че българите вече заемат 30% от пазара.

Българи всъщност стоят и зад сделките с ваканционни имоти със западноевропейски купувачи, посочва той. Става въпрос за българи с чуждо гражданство или в смесени бракове, които се водят и от носталгията, и от желанието си за инвестиция, казва той.

Според Петров пазарът в България не е атрактивен за гражданите на западните държави. Те предпочитат Испания, въпреки че пиренейските курорти са значително по-скъпи и макар че предлагат сходно качество на ваканционните имоти.

„Успоредно с по-високия стандарт на живот върви и по-добрият имидж на страната, което често се оказва сериозна пречка за България”, казва Теофил Петров.

От останалите рускоговорящи купувачи на пазара руснаците продължават да доминират, 15% са от Украйна, 5% - от Казахстан, и 3% от Беларус.

Имоти за ваканция и собствено ползване

По-голямата част от настоящите собственици купуват единствено за лично ползване, отчитат от Green Life. По-малко от 20% от купувачите са склонни да отдадат имотите си под наем, когато не ги ползват. Затова и в голяма част от активния сезон апартаментите остават празни, вместо да се отдават под наем.

„Вече знаем, че купувачите идват като туристи, преди да сключат сделка, но сме далеч от очакването всички групи туристи да се превърнат в купувачи. Румънците са най-добрият пример за хора, които не можем да превърнем в собственици”, коментира Теофил Петров.

Що се отнася до цените, ако най-търсените апартаменти – тези с една спалня, преди украинската криза са се продавали за 60 хил. евро, днес стойността им е максимум 50 хил. евро.

Компанията констатира и че все повече се увеличават офертите, насочени към българи. Петров обаче предупреждава инвеститорите, че сделките с наши сънародници са за покупка на ваканция, една нова форма на „вила на морето”, а не са класическа инвестиция с цел доходност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
real estate
преди 7 години
ИСТИНАТА Е В КОМЕНТАРИТЕ,А НЕ В ПЛАТЕНИТЕ СТАТИИ,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
real estate
преди 7 години
ВСИЧКО в статията е точно обратно на казаното`има масова разпродажба на морски имоти но купувачи няма и няма да има на тези цени,,,за 50000 евро 30 години си по целия свят на почивка,с всички екстри ,,,а не закотвен в село приморско примерно,в прахоляк и мръсни плажове,с такса подръжка 1000лв такса паркинг такса плаж ,на заведение отидеш ли после директно в болница,всичко това го няма в чуждите курорти,затова хората почиват НЕ в България.РЕАЛНА ЦЕНА НА СТУДИО НА МОРЕТО Е 10000евро празно,или 13000евро обзаведено,всичко друго е лъжа и измама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Как пък не. Кой софиянец дето му е писнало от проблеми с паркирането и презастрояване ще се изръси за същото на морето и то със сума дето е голяма даже за добър квартал в София - 50 хил. евро за ап. с една спалня и същата ситуация - премного бетон, адска жега лятото и пак без паркоместа. Да не повярваш. То 50 бона в евро за нещо подобно на гарсониера кой и може да си ги позволи де? Освен турци да започнат да идват след пишманпреврата ама едва ли ще им хареса обстановката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
Превземай "бИтонЯ" народе, сИга са прай далаверата, утре вече ще е късно :) ...хахахахахааааааааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
безсделково, сори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
беззделково превземане се казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
какво превземат като нямате сделки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още